Virgül - Sayı 9 - Haziran 1998

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
977
13,810
İstanbul
hx9mglr.png
j81xdrv.png

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,545
9,613
Virgül'ün bu sayısı, piyasaya çıktığında ilgisiz kalamayıp aldığım dergilerdendi . İç sayfalarda, bir taraftan Erkin Koray ve Cem Karaca kitaplarına ait açıklamaların bulunması, diğer taraftan da Reşat Ekrem gibi dev bir yazarın dahil olduğu '' Tarihi Roman '' konusunun işlenmesi , bu dergiyi almamın ana nedenleriydi. Ama, esas neden bunlar değildi ! Çok sevdiğim bir ressamın , yine çok sevdiğim bir eserini, derginin kapağı olarak görmem ana neden oldu. İngiliz oryantalist ressamlarından John Frederick Lewis, resimlerine ilk kez rastladığım lise yıllarımdan itibaren vazgeçilmezlerimdendir. 19. yy.'da ülkemize gelip İstanbul, Bursa gibi şehirlerimizle ilgili resimler yapmış, hatta çoğu oryantalist ressam gibi, o zamanki Osmanlı giysileri içinde bir süre ülkemizde yaşamıştı. Onun '' Soğuk Çeşme Sokağı ve Ayasofya İmareti Kapısı '' eseri , pastel renkli diğer tüm resimleri gibi, İstanbul'a ait şiirsel nitelikteki resimlerindendir. O resmini , renkli başka figürlerle birlikte değişik bir '' modern kompozisyon '' anlayışıyla kapak olarak görmek çok hoşuma gitmişti. Dergi içeriği hakkında söylenecek çok şey var şüphesiz. Ama, bu kez, fırsat bu fırsat, kapak resmine değinmek istedim !!

Teşekkürler Sn. @funghu

Son düzenleme:

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
977
13,810
İstanbul
Sayın @eankara
Avrupa Yakası'na geçtiğim zamanlar Soğuk Çeşme Sokağı'nın bulunduğu bölgeyi mutlaka gezerim. Günümüzün çirkin yapılarının verdiği bunaltıya karşı ilaç gibi yerler. Çeşitli zaman aralıklarında çokça fotoğdaf da çekmiştim. Ne yazık ki, hard disk hasarları yüzünden, bu fotoğrafların çoğu gitti. Arşivimde kalan ikisini buraya alıyorum:

(Çekim tarihi: 2013)