Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
"Herkül Millas, Yunan Ulusunun Doğuşu isinıli kitabında, Yunan Bağımsızlık Savaşma kadar olan dönemde ortaya çıkan, ulusçuluk fikrini odağına alınamakla birlikte nihai olarak ulusçuluk fikrine referans olmuş, özgür, demokratik, tüm etnik-dinsel toplulukların huzur içinde birarada yaşama zeminini oluşturacak bir birliktelik "ütopyası" kuran Velestinli Rigas; ...........
Yunan ulusçuluğunun fikir babası Velestinli Rigas'tır. Rigas, Fransız Devrin1ini hazırlayan düşünce atmosferini içine sindirmiş, bu düşünceler doğrultusunda tirana (padişaha) karşı bütün etnik-dinsel topluluklarm özgürlükleri için ayaklanmaları gerektiği fikrini eylemlerinde ve yazılannda işlemiş, Fransız ordusunun devrim gerçekleştiren özgürlük ateşinin taşıyıcısı olduğunu düşünmüş, tirana karşı ayaklanmada Fransa'dan yardım görülebileceğini tasarlamış, isyanı başlatmak için gittiği Avusturya'da yakalanmış ve Osmanlı İmparatorluğuna iade edilmiştir. İade edildikten sonra işkence görmüş ve idam edilmiştir. Rigas, · Fransız Devriminin etkisinde evrenseki hümanizmanın getirdiği kardeşlik fikrini yaşadıği topraklarda yeşertmeye çalışırken, bunu canıyla ödemiştir."
Bu satırlar Kerem Ünüvar'ın "Herkül Milas" ın "Yunan Ulusunun Doğşu" adlı kitabını incelediği yazıdan..
Vargı : 1 - Her zaman başka konumdan , başka gözden bakılmasına başvurunuz. Size yeni bakış açıları , yeni gerçekleri gösterir... 2 - Dostlarınızın size davranışı , tutumu her zaman (yine 'her zaman' kullanmak zorunda kaldım.) doğruyu göstermez çünkü dostlarınız , sizi sevenleriniz NESNEL olamaz... 3 - Size düşman olanların bakış açısını dikkatle incelemelisiniz çünkü onlardan da öğrenebileceğiniz çok şey vardır. 4 -Günümüz ABD ve AB emperyalizminin en şımarık ırkçı-milliyetçileri (bazılarınız rahatsız edecek biliyorum) bana göre : Yahudiler , Yunanlılar , Ermeniler ve Kürtlerdir. Bu konuda inceleme yazıları yazmış ve 1976 yılında doğuda "Ulusal Soruna Marksist Bakış" konulu konferansımsı toplantılar yapıp konuşmalar yapmış biriyim. Bunlardan birinde karşımda dinleyen halkın en önündeki masalarının üstünde kaleşnikofları koyan PKK'lılar vardı. Ve ben Kürt hareketinin nasıl yanlış olduğunu anlatıyordum. Sonrasında neler oldu ... uzatmayayım... Yıl 1976 , yer Ceylanpınar'dı. Hani inanmayan çıkabilir diye bu ek bilgiyi yazdım... 5 - Osmanlı imparatorluğunu biz başka gözle görürüz ama Osmanlı imparatorluğunun sömürgeleştirdiği halklar başka gözle görür. Bu çok doğal değil midir? 6 - Osmanlı imparatorluğu asıl başarılı dönemi ilk 200 yıldır. Diğer kalan yüzyıllar yenilgiler , yenilgiler , yenilgiler dönemidir...
.........................