Virgül - Sayı 4 - Ocak 1998

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
917
12,897
İstanbul
mj0kz85.png

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,404
7,123

Sayın funghu ;

M. Asım Karaömerlioğlu "Tonguç ve Enstitüleri" ni Pakize Türkoğlu'nun "Tonguç ve Enstitüleri" kitabından yola çıkarak irdeliyor...
Vargı : Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel olmasaydı , İlköretim Genel Müdürü Tonguç (BABA) olmasaydı Köy Enstitüleri olur muydu? Ne yazık ki en büyük eserim diye Köy Enstitülerini ile övünen İsmet İnönü gerici çevrelerin saldırıları karşısında teslim olmuştur. Hem de Hasan Ali Yüceli görevden alıp faşist Reşat Şemsettin Sirer'i Milli Eğitim Müdürü olarak atar... Bu ne yaman çelişki böyle ... Daha ileriki tarihlerde Hasan Ali Yücel mahkemelerde süründürülür. En çok ta beni bir fotoğraf üzmüştür. Bu fotoğrafta küçücük bir masa , bir sandalye , küçük mü küçük bir odada (hücre kadar küçük) sandalyede yalıtılmış şekilde Tonguç baba oturuyor. (Karşılaştırmak gibi olmasın - ben kimim ki- Ben de çalışma yaşamımda sendikalaşma mücadelesi vb nedeniyle işten de atıldım , belediyelerde çalışırken yolsuzluk yaptım diye mahkemelere de verildim , sürüldüm , öldürülmeye çalışıldım , sicilim bile yönetim tarafından da bozuldu.) bu nedenle Tonguç babanın durumu en çok da benim canımı yakmıştır sanırım...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...