Virgül - Sayı 15 - Ocak 1999

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
991
13,967
İstanbul
erb9zlf.png

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,459
7,293
Sayın funghu ;

"........ iki farklı bakışın izlediği anlatılıyor. Anadolu' da yaşamış uygarlıkları bir bütün olarak gören ve sahiplenen "Anadoluculuk" ile "Türk-İslam Sentezi". Türkiye edebiyatında, sonuçta Antik Yunan'a dayanan, "Anadoluculuk"un etkisi gerçekten de çoktur. Üstelik edebiyatta bu yaklaşım, tarih araştırmalarından da eskidir.
1900'lerin başında Yunan klasiklerinin havasında Türkçe metinler yazmaya çalışan Yakup Kadri, Yahya Kemal gibi edebiyatçılar ile ulusal kültürün yadsındığı savıyla bu yaklaşıma karşı çıkan Ömer Seyfettin arasında polemikler yaşanmıştır. Hasan Ali Yücel'in Edebiyat Tarihimizden adlı kitabında bu polemik örneklerle aktarılmaktadır. Tartışmanın sonucunda, bir süre sonra Ömer Seyfettin'in de, "maneviyatı ulusal, ama biçimi Batılı" bir edebiyatı savunmaya başlamış olması, Türkiye edebiyatında başat eğilimin artık bu olacağının göstergesidir. Bu da, modernleşmenin tipik bir görüntüsü değil mi? Batı uygarlığına ulaşmak, ama ulusal bir devlet ve ulusal bir sermaye sınıfı yaratarak.
Modernizm, kaçınılmaz olarak farklılıkları yok sayar ya da uzlaştırır. Uzlaşma ise her zaman modernizmin savunduğu mantığın içerisinde olur."

Bu satırlar Behçet Çelik'in "Neden bir 'milli edebiyat' dersimiz yok?" başlıklı yazıdan..

Vargı : Bu satırlar defalarca ama defalarca okunası satırlar (hatta dergideki yazının tümü) ... Lütfen zamanı ve isteği olan dikkatlice okusun...
Bana gelince ben "Anadoluculuk" gurubundanım...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...

***Not : Bu gün de gece 04:00 da başlayan ve 09:00 da biten yaklaşık 5 saat (5 , 10 dakikalık aralar hariç) iki adet Virgül dergisine ayırdım. Mutluyum , mutluyum , mutluyum.... :) :) :) Beni mutlu eden Sayın @funghu da dilerim hep mutlu olur...