Varlık Dergisi - Sayı 914 - Kasım 1983

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
588
7,772
İstanbul
rauhvps.jpg

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,974
5,695

Sayın funghu ;

Önceki sayıdan devam eden Yapısalcılığın Eleştirisi var bu sayıda da. Bilindiği gibi kapitalizm emperyalizm aşamasında toplumsal çürümeyle birlikte ürettiği sanat , ürettiği sanat akımları , ürettiği felsefe hep bu çürümeden payına düşeni alır. Ben tüm toplum yapısalcılığa takılıp giderken Asım Bezirci sayesinde (başta) bu akımın yanlışlar ve eksikliklerle dolu bir anlayış olduğunu erkenden kavramıştım.

Üstad Özdemir İnce "imge ve sürüvenleri" yazısının 5. bölümünde :

"Maurice Blanchot'un da belirttiği gibi, "NESNEDEN SONRA İMGE GELİR." ..... Blanchot böylece "imge"nin kaynağını belirlemiş oluyor : NESNE! Şiirde, şiir ile konuşma dilinin ilişkisi ne ise, imge ile nesne arasındaki ilişki de bu türden bir ilişkidir. Şiirin , bütün sanatlar içinde imgeye en çok hak tanıyan bir sanat olduğunu kabul edebiliriz , çünkü nesnenin imgesel dönüştürümü öteki sanatlara oranla en üst düzeydedir. Ama bir yazınsal metinde karşılaştırma, eğretileme ve öteki söz sanatlarının bulunması o metnin şiir sayılması için yeterli değildir."

Özdemir İnce sadece iyi bir şair değil aynı zamanda şiir sanatı üzerine çok zaman ayırmış bir üstadtır. Hatta uzun zamandır kendi deyimi ile artık şiir yazmayı bırakmıştır. Ancak şiir üzerine yazmaya devam etmektedir.

Gelelim neden yukarıdaki alıntıyı yaptım.
1 - Önce madde vardır , düşünce onun eseridir. Yani madde birincil , düşünce ikincildir. Bu zaten felsefede de maddecilik (materyalizm) akımının ilk ilkesidir. Ben de bunun doğru olduğunu kabul ederim.
2 - Sizin de çevrenizde kendini şair ve yazdıklarının şiir olduğunu sanan insanlarla doludur. Bir takım söz oyunları kullanılarak uzun cümleleri kırpıp , kırpıp kısa kısa alt alta yazmayı şiir sanırlar... Şiir salt söz oyunu değildir. Elbette ki şiirin sözcükle yazıldığını biliyoruz. Şiirin söz kuyumculuğu olduğunu da biliyoruz. Ancak söz oyunları , bitmez tükenmez soyutlamalar ve imgeler yığını da değildir şiir...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...