Varlık Dergisi - Sayı 1057 - Ekim 1995

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
1,018
14,270
İstanbul
8hfl03i.png
dy8vfi6.png

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,479
7,371

Sayın funghu ;

"3. Akılcılık karşıtlığı,
eylem için eylem kültüne de dayalıdır. Kendi başına güzel olan eylem, herhangi bir ön düşünce olmaksızın girişilmesi gereken bir şeydir. Düşünme, bir tür hadımlaşmadır. Dolayısıyla, eleştirel tavırlarla özdeşleştiği sürece, kültür kuşkulu bir olgudur. Entelektüel dünyaya karşı güvensizlik, Ur-Faşizm'in her zaman bir belirtisi olagelmiştir; Göring'e atfedilen "ne zaman kültürden söz edildiğini duysam, elim tabancama gidiyor" sözünden, "yozlaşmış entelektüeller" , "yumurta kafalılar", "hanım evladı züppeler", "Kızıl yuvası üniversiteler" gibi sık sık kullanılan ifadelere varıncaya değin. Resmi Faşist entelektüelleri, genellikle modern kültüre ve liberal aydınlara geleneksel değerlere ihanet ettikleri gerekçesiyle saldırmakla meşguldüler."

Bu satırlar Umberto Eco'nun anılarından da yola çıkarak yazdığı "UR-FAŞİZM ya da Ebedi Faşizm" başlıklı yazısından...

Vargı ve Vurgu : Otoriter yönetim , tiranlık ödeten beri gelir. Sömürgecilik te öyle... Yani kapitalizm öncesi toplum biçimlerinde de vardır ve doğaldır. Ancak "Irkçılık" , "Faşizm" , "Soykırım" , "Emperyalizm (emperyalist saldırı-emperyalist işgal-emperyalist sömürü) ancak ve ancak "KAPİTALİZMİN-EMPERYALİZMİN" olduğu yerde ortaya çıkmıştır. Ben hep derim "Irkçılık" , "Faşizm" , "Soykırım" , "Emperyalizm (emperyalist saldırı-emperyalist işgal-emperyalist sömürü) ; KAPTALİZMİN PİÇİDİR (babası belli olmasa bile ki bellidir. Anası KAPITALiZMDİR... Size abartılı suçlama gibi gelebilir ancak incelenirse doğru olduğu görülür...

Okuma günlüğümden notlar :
Gece sabaha karşı 03:15 te uyandım. 03:35 te bilgisayarımın başında @funghu'nun sunduğu Varlık Dergilerini okumaya başladım. 1033 ve 1057. sayılarının okunması , incelenmesi , düşünülmesi , not alımları sabah : 08:40 gibi bitirdim.
Bu iki dergiyi yine değerli dost @funghu'nun daha önce sunmuş olduğu "Sabahattin Ali Anısına" dosyalı 15 parçadan oluşan (Sabahattin Ali'nin sözlerine yapılan besteler) müziği (bazı parçaları 20-25 defa dinledim) dinleyerek okudum...
Bunlardan "04- Hapislik Zor Gelir - Nevzat Karakış" parçası günümüze daha uygun olduğu için acılara , üzüntülere boğularak yer yer gözlerim nemlenerek dinledim. Bu parçanın sözlerini aşağıya alıyorum...

"Ey gönül, kuşa benzerdin,

Kafesler sana dar gelir;
Bir yerde durmaz gezerdin,
Hapislik sana zor gelir.

Ey gönül, acaip huyun,
Boğazından geçmez tayın,
Acır testindeki suyun;
Aklına nazlı yar gelir.

Gözlerin uzağa bakar,
Kimden ne beklediğin var?
Yar semtinden gelen rüzgar
'Seni unuttu! ' der gelir.

Bakmazsa senin yüzüne
Çok görme elin kızına;
Dışarda serbest gezene
Hapiste yatan hor gelir.

Ayağında gezen itler,
Başının üstünden atlar;

Hapise düşen yiğitler
Yari dışarda kor gelir."

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...