Varlık Dergisi - Sayı 1017 - Haziran 1992

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
891
12,528
İstanbul
96gk4gs.png
bpbmtpt.png

Son düzenleme:

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,387
7,083

Sayın funghu ;

Dergi dolumu dolu. Mutlaka okunması (benim ikinci kez mutlaka okuyacağım) birçok ("birsürü" sözcüğünü kullananlara çok kızıyorum.) yazı var. Buna rağmen sadece bir alıntı yapıp bu sayıda değişik bir yöntem deneyeceğim... Şimdi ilk olarak alıntı :
"Niçin hikaye ve roman yazıyorum? Bu ihtiyaç nereden geliyor? Yeteneğimden. İyi şair olamadığım için hikayeci, romancı oldum. İyi şair olamazdım, önümde dağ gibi NAZIM HİKMET vardı. İyi şair olmam için onu aşmam gerekirdi. Nazım anlaşılması zor ve imkansız sarp bir dağdır. Nazım, sonsuz bir mavi denizdir. Nazım, şiir püskürten volkanik bir yanardağ sanki. Uzatmayalım, hikayeci oldum, geliştim romancı oldum."
Bu satırlar ustaların ustası Orhan Kemal'in "niçin hikaye ve roman yazıyorum?" başlıklı yazının hemen girişindeki satırlardan...
Vargı :
1 - Bilen bilir hapiste Nazım hikmet yanındaki Orhan Kemal'in yazdığı şiiri okuyunca pek de beğenmemiş ve onu edebiyatın başka dalına yönlendirmiştir. Ne iyi etmiş. Yoksa Orhan Kemal gibi bir yazar belki de olmayacaktı... (tartışmaya açık)...
2 - Nazım Hikmet için Orhan Kemal'in tanımlamaları az bile.... Bence bilinçli ve tutarlı şiir yazan ve şair olan kişiler Nazım Hikmet ile ilgili bu (Hayranlık dışında) düşüncelere kapılmışlardır...

Şimdi gelelim bu dergi dışı (aslında hiç te öyle değil ya....) değinime :

12 Mart 2026 Perşembe günü her zamanki gibi iki durak metro ile gittim. İndim. Çırpıcı Parkına girdim. Yürüdüm ve onu aştım. Uzun bulvar kaldırımında yürüdüm ve Marmara Form'a vardım. CarfurSa'ya gittim. Gazeteler sergenine (dönerli tel yapı) vardım. Aradım Cumhuriyet Gazetesini buldum. Aldım. Ekini de aradım buldum aldım. Gazetenin arasına koydum. Diğer alışveriş konumu da bitirince ödemeyi yaptım. Bu yolu gerisin geriye gelerek eve vardım. Bir Cumhuriyet Gazetesi alabilmemin yolu böyle artık. Bulunduğum yerdeki alışveriş yerinde hatta bölgede , hatta hatta mahallede gazete satılmıyor. Evde büyük bir iştahla (hatta oburlukla) Cumhuriyet Gazetesinin "KİTAP" ekini okumaya başladım. Bütün bunları neden yazdım? Çünkü KİTAP ekinin kapağındaki konu ekin orta sayfasında yer almış. Yazan değerli eleştirmen ve de inceleme yazarı Öner Yağcı. Yazının başlığı :
"Edebiyat ve sanat belleğimiz 'VARLIK' ile Cumhuriyetin kültür temellerini döşeyen aydın : YAŞAR NABİ NAYIR!"

.................

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...