Uzay Kaşifinin El Kitabı

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
355
7,938
Evren çok büyük ve yaşamın yalnızca Dünya’da var olma olasılığı gerçekten çok küçük.
Peki diğer canlılara nasıl ulaşacağız? Bu cep rehberi, Dünya dışı canlıların araştırılmasının ardında yatan bilimsel gerçekleri bize sunuyor: Neden gezegenimizin yaşamın var olması için çok uygun bir yer olduğunu, yaşamın başlamasına hangi etkenlerin sebep olduğunu, Evren’de başka nerede canlıların oluşmuş olabileceğini, Dünya dışı canlıların ne zaman var olabileceklerini, neye benzeyebileceklerini ve onlarla nasıl iletişime geçebileceğimizi anlatılmış.

İyi Seyirler...

36osck0qk14qrst9g.jpg


 

Dindar Diker

Çeviri & Balonlama
11 Nis 2009
2,457
8,514
İzmir
Yıl 2023. Biz insanlar Ay'a bile hâlâ canlı insan gönderemedik.
Gidildi diyenlere pek inanmıyorum açıkçası.
Elon Musk, Mars'a yerleşke kurmayı planlıyor. Tırı vırı...
Ya bir insan bedeninin canlı olarak Mars'a varması bile olanaksız tıbben.
(6 ay diye hatırlıyorum) Bu süreyi aşınca kemik ve kas erimesinden tutun, motor beceriler bile
minimuma iniyor. Ayakta durmak bile neredeyse imkânsız... Bırakın yürümeyi.
Dünyanın çevresindeki radyasyon kuşağından canlı olarak çıkmanın imkânı yok.
Dünya tek evimiz. Başka bir gezegende yaşam kurma tamamen hayal.
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,069
6,300
Yararlı paylaşımınız için çok teşekkürler @cagan73 . Teşekkür mesajımı yazarken , diyar dostlarından Sn. @Dindar Diker 'in yazdıklarına takıldı gözlerim. Kendisinin yazdıklarına , daha doğrusu kuşkulu düşüncelerine aynen katıldığımı belirtmek isterim. Aya ayak basıldığını gösteren '' Milliyet '' gazatesinin ilk sayfasını hala hatırlıyorum. ( Bir '' çizgiromansever ''olarak o sayfayı unutmam mümkün değil tabii . Zira bilindiği gibi, aynı sayfada Suat Yalaz ustamızın '' Karaoğlan '' macerasının duyurusu da yer alıyordu ! ) Ayrıca , insanoğlunun aya ayak basmasıyla ilgili film görüntülerini hatırlamak bir yana , daha sonraları tekrarlı olarak bir çok kere izledim. Konuyla ilgili sayısız makaleleri ve de fotoğrafları gördüm. Halen daha bir çok neden yüzünden bu konunun doğruluğuyla ilgili şüphelerimin olduğunu belirtmek isterim. Sn. @Dindar Diker , yazısında güzel özetlemiş , en önemli maddeleri yazmış . Konuyla ilgili film ve fotoğraf görüntülerinden yola çıkarak , olayın kurmaca olduğu hakkında derin analizli , daha onlarca neden gördüm , kuşkum daha da arttı !! ( Üstelik o yıllardaki Rusya - ABD arasındaki bitmez , tükenmez '' prestij '' yarışını da hatırlayacak olursak ! ) Gerçi bilimsel gelişmelerin ışığında gelecekte neler olacağını tahmin bile etmek , şu an insanoğlu için çok güç . Yani , gelecekte neler olacağına ilişkin kesin yargılarım bulunmuyor. Ama , günümüzde '' Hollywood '' yapımlarına benzer bir çok görüntünün dünyayı çok kolay etkilediği de bir gerçek. Örneğin , geçmişteki Irak Savaşı sırasında dünya televizyonlarında gösterilen , güya petrol sızıntılarından dolayı denizde batıp çıkarak yaşamaya çalışan karabatak benzeri hayvanı gören izleyenler biraz daha hınç ve kinle doluyorlardı. Sonraları bu hayvana ait görüntülerin '' kurgu '' olduğu , zira söz konusu canlının tatlı su hayvanı olduğu ortaya çıkmıştı !!! Bilimsel alan çalışmalarına umudum hiç şüphesiz bulunuyor , ama günden güne artan imkanlarıyla , medyanın yanıltıcı gücünü unutmamak gerekir diyorum.
 
Son düzenleme:

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,062
75,995
hiçbiryerde :)
Ben buradan (İstanbul'un denizden mesela 10 km uzak bir noktası diyelim:))
değil Amerika'ya, denize bile gitmeye imkanı olmayan milyonlar olduğunu biliyorum, değil ki aya :)
Gidilmediyse de gidilir elbet :) ama uzay kaşifi bize öyle şeyler anlatıyor ki,
küçük dilimizi yutmamız olası :) Olağanüstü kitaplar için çok teşekkür ederim sevgili "cağan73"
 

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,895
5,231

Sayın cagan73 ;


Yıl 1969 Ankara Cumhuriyet Lisesinde Öğrenciyim ders Astronomi ( Bizim dönemde böyle dersler de vardı Lisede ) ; Kalktım :
"
Hocam insanların en büyük eksikliği mi desem , yanlışı mı desem ; Biz canlı deyince alışagelmiş önyargılarımıza göre canlı arıyoruz , diğer uzay elemanlarında. Yani oksijen olmalı , belli ısıyı geçmemeli , belli elementler olmalı vb. diyoruz. Bunların çıkış noktası doğru ama varış noktası yüzde yüz doğrudur diyemem."

Daha sonraki yıllarda hatasını anlayıp benden özür dileyecek öğretmenim ise hemen o an kestirip atmıştı :
"Saçmalıyorsun... Saçma !"

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim ...



 
Üst