TSK Armoni Mızıkası (1) (1998)

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
1,037
14,685
İstanbul
cfg7akl.jpg

01- İstiklal Marşı
02- Kemal Atatürk Marşı
03- İsmet İnönü Marşı
04- Silahlı Kuvvetler Marşı
05- İzmir'in Dağlarında Marşı
06- Onuncu Yıl Marşı
07- Harp Okulu Marşı
08- Komodor Marşı
09- Osmaniye Marşı
10- Borulu Marşı
11- İzmir Ufuklarında Marşı
12- İzmir Yollarında Marşı
13- Kuvvâ-i Milliye Marşı
14- Necdet Uran Marşı
15- Başkomutana Selam Marşı
16- Selanik Marşı
17- Anafartalar Marşı
18- Dumlupınar Marşı
19- Gölcük Marşı
20- Selimiye Marşı
21- Türkiye Marşı
22- Askeri Mızıka Okulu Marşı
23- İstiklal Marşı

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,562
9,685
Ritmik, nakaratlı bōlümlerin yer aldığı , coşku veren, kahramanlık duygusunu dinleyene geçiren müzik eserleri denilince aklıma ōnce " Mehter Marşları " gelir. Bu marşların icrası,kısa pantalonlu zamanlarımın , her hafta annemle gittiğim Askeri Müze konser salonunda ( İstanbul - Harbiye ) , ya da mevsim yazsa Müze bahçesinde izlemeye doyamadığım gōsterileri oluşturdu, yıllarca. Sonradan, bu askeri müziğin Osmanlı Ordusu için çok ōnemli moral kaynağı olduğunu, hatta Avrupa müziği bestecilerini bile etkilediğini ( başta Mozart'ın Türk Marşı ) bilgisini edindim.
Edinburgh Üniversitesi ōğretim üyelerinden Emre Aracı, Donizetti Paşa dahil, Osmanlı Saray Müziği araştırmalarından eserlerinde bahsederken Askeri Müzik konusuna da değiniyor. Askeri Müzik geleneğimiz dahilinde, daha sonra kültür hayatımızda yer alan Marşların da şüphesiz ōnemi büyük.

Sn. @funghu ' nun sunduğu, Istiklal Marşı, Onuncu Yıl Marşı ( '' Demir Ağlarla Ördük Anayurdu Dört Baştan '' ), İzmir'in Dağlarında Marşı ( Haluk Levent' te güzel söyledi ) ve diğer marşları gōrdüğümde , beynimde güzel duygular canlandı. Başta Hasan Mutlucan olmak üzere ''Kahramanlık Türküleri''mizı de unutmamalı !

Teşekkürler @funghu .

Son düzenleme:

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
1,037
14,685
İstanbul
Sayın @eankara

1826'da Yeniçeriler ortadan kaldırılırken, onlarla ilgili müzik dahil birçok belgenin/bilginin de imha edildiğini varsayıyorum. Buna rağmen 1827/28'ten başlayarak gelen askeri müzik repertuvarımızın korunduğunu düşünüyorum.

Ben, daha yakın tarihli müzik arşivlerimizin durumundan endişeliyim.
Alparslan, Coşkun Plak, Edifon, Güneş Plak, Harika Kasetçilik, Kervan Plakçılık, Minareci, Ferdifon, Saba Stereo, Sönmez Stereo, Türküola, Uzelli ve daha birçok firma binlerce plak ve kaset çıkardı. Bu albümler korunabildi mi, tamamı dijital ortama aktarılabildi mi, hiç fikrim yok.

Kahramanlık Türkülerimiz için, uygun zamanda belki bir seçki hazırlarım.

TSM, divan edebiyatı, masallarla ilgili kitap ve dergileri derlemeyi bitirdim bu arada. Taramaları ben yapmadım, ancak, en azından kategorize edip, toparlamış oldum. Şuraya yükledim (son yüklenenler arasında): TSM ve Divan Edebiyatı (reklamımı yapıyormuş gibi olmamak için bağlantıyı kaldırdım) :) Gerekli gördüklerinizi indirdikten sonra bildirirseniz sevinirim, kendi taramalarım olmadığı için, sonrasında silmeyi düşünüyorum.

Son düzenleme:

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,562
9,685
Çok güzel bir haber verdiniz Sn. @funghu . Yarın veya en geç bir gün sonra, indirme işlemlerimi bitirdikten sonra haber veririm. Sık sık, bu arşivinizi güncellemenizi dilerim. Sağ olun. Çok teşekkür ediyorum.

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,562
9,685
Diyarımızdan çeşitli tarihlerde, bazı dostlardan farklı nitelikteki yayınların bulunduğu ‘’ külliyat ‘’lar edinmiştim, hepsine teşekkür borçluyum. Dergi, küpür ya da kitap şeklinde bir çok yayını içeren bu külliyatlar gibi, Sn. @funghu ‘nun da son yolladığı link ile ulaştığım yayınlar, büyük emek ürünü, onlarca yayının bulunduğu oldukça zengin bir arşiv.

Bu '' külliyat '' hakkında kısaca düşüncelerimi paylaşmak istedim.

Resim ağırlıklı Kaset kapakları arşivleri , aynı zamanda ‘’ nostalji unsurları ‘’. Ama bir yayın daha var ki, onu da görsel unsurları açısından özellikle dikkatimi çeken yayınlar arasına koyuyorum; Dürrenmatt ağırlıklı Hürriyet Gösteri dergisi. Ünlü yazarı çeşitli yönleriyle ele alan dergi , pek bilmediğim bir yönüne , çizimlerine değinmiş. Bu çizimler oldukça ilginç, bana uzaktan Dino’nun taslak çalışmalarını hatırlattı.

Külliyatta daha farklı dergiler de yer alıyor; Kıyı, Ekim Belleten , İnsan , Düşler , Bilim ve Sanat , yine çok ilginç olan İnsan ve Hava dergileri ve daha niceleri. Hepsi de, sayfalar arasında gezinmeyi, keşfedilmeyi bekliyor. Ama, özellikle ‘’ Varlık Kitap Ekleri ‘’ ilgisiz kalınmayacak , 1140 sayfalık arşiv niteliğinde.

'' Divan Edebiyatı '' yayınları ,bu edebiyatın devlerini ( başta Baki, Fuzuli, Nedim olmak üzere ) ve çeşitli özelliklerini içeren 14 yayınla, konuya benim gibi önem veren ilgilileri için zengin kaynak niteliğinde. ‘’ Masallar ‘’ başlıklı yayın seçkisi , edebiyatımızın bu konuyla ilgili hem derlemeleriyle, hem psikaniliz gibi farklı özellikleriyle dikkat çeken bir başka zengin kaynak. Tabii bu kaynak, Eflatun Cem Güney olmazsa olmazdı, eksik kalırdı !! Ünlü edebiyatçımız dahil ‘’ Masallar ‘’ seçkisi, oldukça titiz oluşturulmuş.

90’lı yıllardaki '' Yalçın Küçük Kitapları '' ve '' Türk Musikisi '' yayınları da dikkat çeken yayınlar arasında. Nazari yanları, Güfteleri, Besteleri, Sanatçılarıyla , hatta ‘’ Tez ‘’ çalışmalarıyla musikimiz hakkında 36 yayın karşımızda. Doğal olarak detaylı okumak zaman alacak.Hepsi de çok önemli , zor ulaşılır bilgi kaynakları.

'' Güzel Yazılar '', sanırım okumaya ilk başlayacağım yayın demeti olacak !! Gezi yazıları, deneme, mektup, hikaye, roman , röportaj, anı yazıları, şiirler gibi edebiyatımızın farklı konularından, ‘’ tadımlık ‘’ nitelikteki, gerçekten de birbirinden ‘’ güzel ‘’ yazılar. Bir kısmını hatırlıyorum , bir kısmını ise ilk kez okuyacağım. Ama, hepsi de tekrar tekrar okunmayı hak ediyor.

Sn. @funghu, bu külliyatta Şiirleri ( Pablo Neruda ), Ressamlarımızı ( Kaya Özsezgin araştırması ) ve de sevilen edebiyatçılardan bazılarını ( Guareschi ve Jaraslav Haşek ) , çeşitli kültür dergilerini ( Yeni İnsan, Dünya Solu gibi ) ihmal etmeksizin bu külliyatına dahil etmiş.

Külliyatta şu an yazmak açısından atladığım yayınlar var elbette. Özetle, çok beğendiğim bir arşiv kazandığımı belirtmeliyim. Emeklerinize , titiz seçimlerinize çok teşekkürler Sn. @funghu , bu tür arşiv çalışmalarınızın devamının gelmesini dilerim. Benim açımdan indirme çalışmam tamamlanmış bulunuyor.

Son düzenleme:

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
1,037
14,685
İstanbul
Sayın @eankara harika değerlendirmeniz için teşekkür ediyorum. '' Güzel Yazılar '' dizisindeki iki kitabı ben taradım, diğerlerini TDK ücretsiz olarak erişime açtığı için oradan alıp bir araya getirdim.

İstediğim hızda olmasa da, arşivi geliştirmeye çalışıyorum.

Fiziki olarak 780 müzik kasetim, 200 civarında da müzik CD'm var. Bunların kapaklarını da eklemeyi düşünüyorum, ama önce taramam gerekiyor. Yığın halde oldukları için, şu anda gözüm kesmiyor, zaman buldukça yapmaya çalışacağım.