Trickster - Native American Tales, A Graphic Collection (İngilizce)

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
3,184
31,675

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,261
7,520
4-5 yıl önce Kara Karga Yayınlarının Dünya Masalları serisinden epey bir masal kitabı almıştım, Hint Masalları, Çin Masalları, İran Masalları, İbrani Masalları vb. gibi. O seride Kızılderili Masalları da vardı ama her nedense almamışım. Şimdi @balkan üstadımızın paylaşmış olduğu çizgi roman formatındaki Kızılderili Masallarını görünce bu nedenle sevincim ikiye katlandı. Yaygın düşünce masalların çocuklar için olduğudur, oysa masallar sadece çocuklar değil yetişkinler için de son derece eğitici ve öğreticidir. Bu nedenledir ki, ünlü şairimiz Nazım Hikmet, Müzehher Vâ-Nû'ya Binbir Gece Masalları'nı mutlaka okumasını salık vermiştir.
Çizgi roman severler olarak, okuduğumuz maceralarda sık sık karşımıza çıkan Kızılderililerin, masallarını -üstelik çizgi roman formatında- okumamıza olanak sağladığı için değerli @balkan üstadımıza yürekten teşekkürlerimi sunuyorum.
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,136
6,654
Daha önce de diyarımızda yazmıştım. Masallar her dem ilgimi çeken , Dünya edebiyatının önemli bir alanı. Halk hikayeleri ve destanlar gibi ilgimi çeken bu konu hakkında Grimm kardeşlerden başlayarak , farklı ülke masallarının farklı folklorik özelliklere göre farklı tadları bulunuyor. Ama, hepsi de '' çocuk ilgi alanı işte !'' denilip geçilmeyecek , ciddi bir alan oluşturmakta. Nitekim , zaman zaman internette tesadüf ettiğim kadarıyla, örneğin halen '' Kırmızı Başlıklı Kız ''ın psikolojik açıdan binbir türlü değerlendirmesi yapılmaya devam ediliyor.

Değerli dostum @Calligrapher 'in çok güzel ifade ettiği gibi , '' Kızılderililerin, masallarını -üstelik çizgi roman formatında- okumamıza olanak sağladığı için '' ben de değerli @balkan 'a teşekkür ediyorum. Yine çok sevdiğim masal dünyasına bu güzel kitap ile adım atacağım için bir o kadar da sevinçliyim. Sağ olun @balkan .
 

kemalettin

Onursal Üye
13 Eyl 2011
544
2,848
Yaşantım boyunca bitiremeyeceğim kitaplara yenisini eklememe prensibime rağmen
konu "Native American" olunca ve de sn @balkan ın özel seçkisi olunca bu öyküleri mutlaka okumalıyım ve de en kısa zamanda okuyacağım

Kızılderililer deyince aklıma ilk gelen şey ise Marlon Brando'nun 1973 Akademi Ödülleri®'nde ödülü reddetme konuşması için bile sahneye çıkmamıştı Kızılderili Littlefeather ı sahneye çıkartarak ondan eğlence endüstrisinde Yerli Amerikalılara yönelik muameleyi protesto etmek ve Wounded Knee'deki AIM gösterilerine dikkat çekmek için En İyi Erkek Oyuncu ödülünü reddetme mesajını dinletmişti
Bu kayıt, konuşmanın tamamının Littlefeather tarafından Akademi için okunduğu ilk kayıttır.

işte o Marlon Brando'nun 1973 Oscar® Konuşmasının Tamamını



1973 törenindeki sahne alması

 

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
3,184
31,675
Trickster - Native American Tales

Düzenbaz - Kızılderili Masalları,

2010 Maverick Ödülü sahibi,

2011 Ezop Ödülü Sahibi – Çocuk folkloru bölümü,

2011 Eisner Ödülü Adayı.

Tüm kültürlerde düzenbaz hakkında hikayeler vardır; kurnaz bir yaratık ya da kurnazlığını yiyecek elde etmek, değerli eşyaları çalmak ya da sadece yaramazlık yapmak için kullanan bir varlık. Çoğu zaman başkalarını ve bazen de kendisini küçük düşürerek olayların düzenini bozar. Yerli Amerikan geleneklerinde hileci, çakal ya da tavşandan rakun ya da kuzgunlara kadar birçok biçime bürünür.

Kızılderili düzenbaz hikayelerinin ilk grafik antolojisi olan Trickster, Kızılderili folkloru ile çizgi roman dünyasını bir araya getiriyor.

Değerli Üstatlar @Calligrapher , @eankara ve @kemalettin 'e katkıları için ayrı ayrı teşekkür ederim.
 
Üst