Tenten sayı 11 Uğursuz Film Kasım Koç/ŞAHAP AYHAN/Burhan Yayınları 23_08_1966

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,136
Tenten sayı 11 Uğursuz Film Kasım Koç/ŞAHAP AYHAN/Burhan Yayınları 23_08_1966
Uğursuz Film serüveni 10,11 ve 12.sayılarda yayınlanmış olup sırasıyla hepsini paylaşacağım.11.sayıyla Tenten Uğursuz Filim yerli serüvenin ikinci bölümünü paylaşıyorum.12.sayıylada üçüncü ve son bölümüyle yarın sizlerle olacak....

Sevgili dostum Caretta taradı ben düzenleyip paylaşıyorum.

Tenten İstanbul’da filminin çizgi roman adaptesi şeklinde yapılmaya çalışılan,ancak eldeki filmle ilgili dökümanların azlığından, acele ile hazırlanan, tamamı yerli yapım Tenten macerası; acemi çizgilerle, Tenten’in çeşitli maceralarından alıntı karelerle, bir tür kolaj çalışma çizgi romandı. Burhan Yayınevi‘nin ilk yerli kaçak yapım Tenten macerası “Tenten İstanbul’da” (Yazan çizen: Şahap Ayhan) 9 – 30 Haziran 1964 tarihleri arasında çıkan 1 – 4 sayıda çıktı. Tenten dergisi yayını 1969 yılına kadar sürdü.

Tenten’in daha önce çıkmış maceralarını tekrar tekrar yayınlamaktansa, kaçak yerli Tenten maceraları hazırlatan Burhanettin Şener, bu arada Herge’nin yeni Tenten maceralarını da kopya çizgilerle yayınlıyordu. Tenten İstanbul’da macerasının ardından, Tenten’e bir İstanbul macerası daha hazırlattı. O macera “Marmara Canavarı” oldu. Bu maceraları : Tenten Asilere Karşı (Yazan çizen: Ferit Öngören) – Yamyamlar Adası – Esrarlı Sirk – Uğursuz Film – Aya Seyahat – Feza Casusları – Merih’e Gidiyoruz – Perili Dağ – Tenten Afrika’da (Yazan çizen: Şahap Ayhan) maceraları takip etti. Bu maceraları hazırlayanların başında, Kasım Koç imzasını kullanan Şahap Ayhan (1926 İstanbul, Üsküdar – 1 Mayıs 2005 Altunizade, İstanbul) gelir. Onu Berkay Kutdeniz, Gökalp Çelikiz ve Ferit Öngören takip eder. Maceralar aceleyle hazırlandığı için, yalnız Tenten maceralarından kareler değil, Chick Bill/Korkusuz Bill-Sartana ,Tarzan gibi çizgi roman maceralarından da kare alıntıları vardır. İşin ilginci, bu yerli yapımlardan Marmara Canavarı, 1989 yılında Milliyet Gazetesi’nin okurlarına promosyon olarak verdiği, orijinal Tenten maceraları ile birlikte, telifi yurt dışından alınmış gibi Casterman Copyright’ı ile yayınlandı. Bu durum da ülkemizde yabancı eserlerin telifleri konusunda Türkiye’nin ne kadar sıhhatsiz çalıştığını göstermektedir.

Burhanettin Şener, telif hakkı satın almadan, korsan olarak Tenten maceralarını kopya çizgilerle tekrar tekrar yayınlarken, 1980 yılında Ali Recan‘ın Alfa Yayınları adına Tenten dergisini çıkartması, Şener’in tepkisine yol açtı. Burhanettin Şener’le yakın ilişkisi olan ressam Gökalp Çelikiz‘in bana aktardığına göre, Burhanettin Şener, Ali Recan’ı mahkemeye verip, ondan tazminat almak istemiş, Gökalp de ona : ” – Ağbi sen Tenten’i telif hakkını satın alıp yayınlamadın ki, Ali Recan’ın bastığı Tenten’den bir hak iddia edesin !..” demiş.
Yener Çakmak.



Tenten Kimdir?:

Genç bir gazeteci olan Tenten (Tintin) Milu (korsan baskılarda Fındık veya Boncuk, orjinal ismi Milou) adlı beyaz bir foks-teriyeyle ile Mısır'dan İskoçya'ya, Arap çöllerinden, denizlerin altına, Tibet'ten Ay'a kadar hemen hemen her yerde serüven yaşar. Tenten o kadar çok gezdi ki, neredeyse daktilosunun başına oturmaya bile zaman bulamadı. Bazen elinde bir fotoğraf makinasi ile takılır olayların peşine. Tenten Petik Vingteme için gazete habercisi olmaya çalışmaktadır. Bu yüzden bütün dünyada yolculuk etmektedir. Olaylarda bu ikiliyle birlikte olan birincil derecedeki diğer kişiler ise içkici, küfürbaz, asık suratlı, atılgan Kaptan Haddock (bizde Hadok), becerikli zor işiten ve dikkatsiz Prof. Tournesol, fazla keskin görüşlü olmayan ikiz dedektifler Dupond ve Dupont, ateşli şarkıcı kadın La Castaflore ve Kaptan Haddock'a ait bir mülk olan Moulinsart şatosunda çalışan saygıdeğer sadık ve cesur uşak Nestor.

Hiçbir şeyden pişmanlık duymayan dünyayı gezen Tenten acımasız düşmanlarla sık sık karşı karşıya gelmekte ama zekasıyla bunları alt etmektedir. Tenten'in her macerasında karşılaştığı garip düşmanları vardır. Bunlar arasında en önemlileri, milyarder işadamı Rastapapoulos'tur. Bir diğer önemli düşman da General Alcazar'ın rakibi General Tapioca'dır.

Tenten serilerinde kuşkusuz en fazla ilgi çeken karakter Kaptan Haddock'tur.

Bir Fransız şövalyesinin torunu olan Kaptan, karşımıza ilk kez Altın Kıskaçlı Yengeç adlı macerada çıkmıştır. Bu macerada alkol bağımlısı, zavallı, bitmiş bir adam görüntüsü veren Kaptan giderek toparlanır ve hemen ardından yer aldığı Esrarengiz Yıldız adlı macerada kararlı, dürüst, akıllı, biraz sakar, dili bozuk ama sevimli bir kimliğe bürünür. Bundan sonraki maceralarda ise Tenten'in ayrılmaz dostu olur, şövalye dedesinden kalan hazineyi Tenten'in yardımıyla bularak paraya kavuşur ve rahat bir hayat sürmeye başlar. Ancak hayatında vazgeçemeyeceği iki şeyi vardır: Macera ve içki... Ayrıca Bianca Castafiore'nin kaptana olan müthiş ilgisini anlatmadan da geçmemeli...

Tenten'deki yan karakterler arasında en önemlilerinden biri de Profesör Turnusol'dur. İlk kez Tekboynuz'un Esrarı adlı macerada karşımıza çıkan Turnusol, dalgın hali, ağır işiten kulakları, sürekli işleyen beyni ile Tenten serilerine kuşkusuz çok farklı bir renk katmıştır.

Tenten karakterlerini işlerken unutmamamız gereken birisi daha doğrusu ikisi de Dupont ve Dupont kardeşlerdir.

Polis teşkilatının gözbebeği olan ikizler, her macerada dehalarını (!) ortaya koymaktadırlar. Özellikle kılık değiştirmedeki başarıları (!) takdire şayandır.

Haddock'a ait bir mülk olan Moulinsart şatosunda çalışan saygıdeğer, sadık uşak cesur Nestor'u unutmamak gerekir.

Hiçbir şeyden pişmanlık duymayan, dünyayı gezen Tenten, gezdiği bütün ülkelerde dostluklar kurmakta, ama aynı zamanda da acımasız düşmanları ile sık sık karşı karşıya gelmekte ama zekasıyla onları alt etmektedir.Kadim Dostlar.com'dan...


Tenten sayı 11 Uğursuz Film Kasım Koç/ŞAHAP AYHAN/Burhan Yayınları 23_08_1966 cbr mediafire 25 mb:



Tenten sayı 11 Uğursuz Film Kasım Koç/ŞAHAP AYHAN/Burhan Yayınları 23_08_1966 rar dosya .tc 25mb:


tentensayy1100.jpg


tentensay1104.jpg


tentensay1112.jpg


tentensay1114.jpg


tentensay1133.jpg


tntnurszflm00.jpg


lesaventuresdetintin73169.jpg


ZAMANGEZGİNİ_BAYHUN ÖNTÜRK_VARÜLKE'DEN
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,062
76,067
hiçbiryerde :)
ten ten en sevdiğim tiplerdendir.
türk yapımı bu macerayı ise farklı bir heyecanla okuyacağım,
teşekkürler dostum

fasikülü indirip
şöyle bir bakınca çizgilere,çok ta olumlu düşünmediğimi ifade edeyim.
güzelim ten ten,kaptan haddock çizgilerinin yanında
alelade,eskiz denecek şekilde çizgileri görüp takip etmek
pek te keyifli gelmedi bana.
tamam farklı çizim yapılabilir ama aynı karede
bariz farklı çizgiler de bana kötü göründü işte...





.
 
Son düzenleme:

recocore

Süper Üye
26 Nis 2009
1,563
848
Çizgiler bir ustanın elinden çıkmamış izlenimini hemen veriyor. Tenten'de alışık olduğumuz sade ama sağlam çizgiler bu eserde pek yok.

Bu tür çarpıcı örnekleri güzel bir sunum eşliğinde görmemizi sağladığınız için teşekkürler Sevgili Caretta ve Sevgili Zaman Gezgini dostlar...
 

Gulyabani

Yönetici
15 Ara 2010
5,003
22,092
Sarıyer
Taramanın 002. sayfasında Yeşilköy havalanında uçaktan inenlerin yaya olarak havalimanına gelişi yıllardır körük ve otobüse alışmış gözlere ne kadar garip gelmiştir kimbilir. Kumsal olarak çizilmiş olan Çengelköy sahilini 52 yaşıma rağmen ben bile hatırlamıyorum.

Teşekkürler, dostlar.
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,090
36,888
İstanbul
Sevgili yeryüzü gibi sahiden ben de sevmedim çizimleri. Ancak elbette sevgili dostlarımın çalışması, her zamanki zamangezgini sunumu son derece özel ve kıymetli. Teşekkürler sevgili dostlar.
 

dynamo

Onursal Üye
3 Eyl 2009
3,180
4,086
Tenten İstanbul’da (Yazan çizen: Şahap Ayhan) - Marmara Canavarı - Tenten Asilere Karşı (Yazan çizen: Ferit Öngören) – Yamyamlar Adası – Esrarlı Sirk – Uğursuz Film – Aya Seyahat – Feza Casusları – Merih’e Gidiyoruz – Perili Dağ – Tenten Afrika’da (Yazan çizen: Şahap Ayhan)

Belki bir gün yerli ve yabancı gayrıresmi Tenten albümlerini topluca burada görürüz.Teşekkürler...
 
Üst