Teks Willer'den Türk Okurlarına Mektup

caretta

Onursal Üye
24 Ağu 2011
3,057
25,883
Kıbrıs
Teks Willer’den Türk Okurlara Mektup

Sevgili,vefakar Türk Teks okurları.Sizinle ilk kez tam 65 yıl önce Ekim 1956’da buluşmuştuk.Düzenli yayınlarım 1959 yılında Ceylan Yayınları ile başladı.Bu yayınevi, başka çizgi romanlar da yayınlıyordu .

Düzenli olarak her hafta yayınlanmam Türkiye’de çok sevilmemi sağladı.Onbinlere varan tiraja ulaştım.1990’lı yılların sonlarında bir duraklama dönemine girildi ve Türkiye’de hiçbir çizgi roman yayınlanmadı.2000’li yıllarda geri döndüm.Türk okuru,Teks öykülerini yazan,çizen kişileri uzun yıllar bilemedi.Hatta,maceralarımı Türkçe’ye çevirenleri bile.Öyle de olsa Türk okurunun bana ilgisi hiç bitmedi ve bir bayrak yarışı gibi Teks yayını değişik yayınevleri tarafından üstlenildi.2000’li yıllarda orijinim olan İtalya’da Teks yayınları çok çeşitlendi.Bu yayın çeşitliliği ile Türk okuru Teks’e daha çok bağlandı.Senaryo yazarları,çizerler,maceralar daha da tartışılmaya,haklarında yazılar yazılmasına başlanıldı.Çizgi Roman Forumları hayata geçtiler.Baskı kalitesi arttı.Teks,artık sadece okunmak için değil;koleksiyon yapmak için de alınır oldu2020’li yıllarda bile 1970’lerde çıkan Teks fasikülleri,ciltleri aranıyor,koleksiyonerler eksiklerini tamamlamak için çaba gösteriyorlar;para harcıyorlar.

Türkiye’de Teks en kapsamlı olarak Oğlak ve Çizgi Düşler yayınevleri tarafından çok kapsamlı bir şekilde yayınlandı.Yüzlerce cilt Teks ve diğer özel yayınları Türk okuru ile buluştu.Bunun beni ne kadar mutlu ettiğini bilmenizi isterim.2020’li yıllarda Türkiye yayınlarım bir düşüş sürecine girdi.Bütün dünyayı saran bir pandemi bütün taşları yerinden oynattı.Türkiye’de döviz adeta zincirlerinden boşaldı.Tirajlar düştü;okur sayısı azaldı.

2020’li yıllarda,Türkiye’de Teks’in yayın hakkı Çizgi Düşler Yayınevi’nde.Geçtiğimiz 5 yılda bu yayınevimiz yüzlerce sayı Teks yayınladı.Hatta bir ara Teks Aylık Seri’de nerdeyse İtalya ile kafa kafaya gelmiştik.Bu yayınları için en içten teşekkürlerimi sunuyorum.2022 yılında Türkiye’de yayınım sürecek mi?Türk Teks okuru çok özeldir.Belli bir yaş düzeyinde olan okurlarım için Teks; adeta bir yaşam tarzıdır.Vefakar,sadık,özverili,istikrarlı bir okur kesimim var.Öyle sayıları binlerce ifade edilemez ama olanlar bile benim yayınımı finanse edebilirler.Yeter ki okurlarımla iletişim kurulsun.Sorunlar tartışılsın.Artık abone sistemi mi olur,limitli basım mı olur bilemem.Birçok yayınım var.Bunların içinden 1-2 tanesi seçilerek yola devam edilir.Düzensiz,belirsiz yayınlar bu kemikleşmiş okur kesimimi bezdiriyor,benden soğutuyor.Yeni Teks okurlarını da kaybediyoruz.Tek bir yayınevi yerine başka yayınevleri devreye girebilir.

Yayınlarım hakkında en güzel,kapsamlı,doyurucu,tanıtıcı,eleştirel yayınların yapıldığı Türkiye’de yayınlanmama ihtimali inanın içimi acıtıyor.

caretta

Onursal Üye
24 Ağu 2011
3,057
25,883
Kıbrıs
Yazıda görüleceği gibi bu yazıyı yazalı epey zaman geçti.Forumda paylaştım mı hatırlamıyorum.Eğer öyleyse adminler silebilirler.Yazıyı bilerek güncellemedim.Yoksa Türkiye'de Teks yayınının Mylos Kitap(7 sayı) ve şimdilerde Lal Kitap tarafından yayınlandığını ve yayının devam ettiğini bilmediğimden değil.Teks tutkunları zaten yorumları ile bu güncellemeyi yapacaklardır.

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,867
88,395
hiçbiryerde :)
Son satırlara kadar yazıyı çok beğenerek okudum
(Tex Willer bize mektup yazmış, heyecanla okunmaz mı hiç!).
Son bir iki satırda ise abone sistemi, limitli basım
gibi benim (şahsi görüşüm diyeyim) hiç sevmediğim
yöntemler devreye girmiş ki, bugüne kadar bu
yöntemler, kitapların sadece çok az kişiye ulaşmasını
ve bir süre sonra da yayının sona ermesinden başka
bir işe yaramamıştır. Ben, biz bunun canlı tanığıyız...
Ne diyelim, söz konusu olan Tex bile olsa her şeyin
bir sonu olacak, var demek ki... Biraz olumsuz bir
yorum oldu ama düşündüğüm bu, bu konuda.