Tarık Minkari - Bir Cerrahın Anıları

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,374

Tarık Minkari - Bir Cerrahın Anıları
Anı Kitabı
Prof.Dr. Tarık Minkari
1997 (İlk baskı 1993'te)
Milliyet Yayınları
Kapak karikatürü: Bedri Koraman
203 sayfa, 27 MB, s-pdf/A


M_NKAR_TARIK_Bir_Cerrah_n_An_lar_kapak.jpg

(Mega)

"Bir Cerrahın Anıları", 2010 yılında 85 yaşındayken hayata veda eden Türkiye'nin efsane cerrahlarından, aynı zamanda hekim edebiyatçılarımızdan biri olan "Prof.Dr.Tarık Minkari"nin otuz küsür anı kitabından ilkidir. Sonra bu kitabın bir devam cildi de çıkmıştı sanırım. Hoca asistanlığından beri hizmet verdiği "Cerrahpaşa Tıp Fakültesi"nde "Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi"ydi. (Asistanlığa başladığı 1948 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi henüz kurulmamıştı, oranın adı "Cerrahpaşa Cerrahi Kliniği" idi ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlıydı). Bu fakültede bir amfiye de onun ismi verilmiştir. Geniş çevresinde çok sevilen bir hoca olan Tarık Minkari'nin aynı zamanda çok da renkli bir hayatı olmuştur. 1992'de yaş haddinden emekli olduktan sonra kendisini neredeyse tamamen seyahat etmeye ve gezip gördükleriyle geçmişte yaşadıklarını yazmaya vermiştir. Seyahatlerinden dolayı ona verilen bir başka isim de - herhalde "Evliya Çelebi"ye benzetilmiş olmalı - "Cerrah Çelebi"dir. Bir ara "Posta" gazetesinde yazdığı "Cerrah Çelebi'nin Maceraları" başlıklı yazı dizisini Karikatürist "Haslet Soyöz" resimlemişti. Yazmış olduğu otuz kitaba akademik bilimsel kitapları dahil değildir. Bu arada, Hocanın kendi geliştirdiği cerrahi teknikleri içeren "Minkari Teknikleri" adlı bilimsel bir kitap da mevcuttur. (Yaşadıkları ve yazdıklarıyla Minkari hocayı mimar/yazar "Aydın Boysan"a çok benzetiyorum. O da kitaplarının çoğunu emekli olduktan sonra yazmıştı. Zaten bir muhabbet insanı olan Aydın Boysan da Minkari hocanın meclisindeki dostlarından biriydi.)

Prof.Tarık Minkari'nin "1968" yılında yaptığı sansasyonel bir ameliyat o tarihte tüm gazetelerde ilk sayfadan verilmişti.
Bu ender başvurulan radikal ameliyat o zamana kadar dünyada sadece birkaç kez yapılmış.

M_NKAR_TARIK_Bir_Cerrah_n_An_lar_kup_r.jpg



 
Son düzenleme:

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,896
5,237

Sayın scanfan ;

İnan tüm yazmak istediklerimi sen sunumda yazmışsın. Hem de kelime kelimesine. Yani bu kadar mı olur ? Bilirim söz konusu scanfan ise olur.

Ohhhh... Ard arda Türkçe kitapların gelmeye başladı.

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim.
 

uzung

Yönetici
Yönetici
14 Ağu 2009
3,398
26,301
İstanbul
Çok uzun zaman önce okumuştum. Böylesine eğlenceli bir anı kitabı bir daha bulamayız herhalde.
Okurken kesin gülümseyeceksiniz. Teşekkürler sevgili Scanfan.
 
Üst