SUÇ VE CEZA-129sayfa

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,000
5,914
Ntv yayınlarının çizgi roman yayınları ; klasikler , Agatha Christie polisiyeleri , Corto Maltese seti derken , çizgi severler için geçmişte güzel kitaplar çıkarmıştı. Her birinin çizgi roman uyarlamasını gerçekleştiren nitelikli yazar ve çizerler , tanınmış yazarların eserlerini , özellikle genç kuşaklara tanıtmada önemli rol oynadılar. Bu kez Suç ve Ceza romanının uyarlamasını yapan yazar David Zane Mairowitz, geçmiş yıllarda özellikle Kafka çizgi romanları için yaptığı uyarlama senaryolarıyla dikkatleri çekmişti. ( Örneğin , ünlü çizer Robert Crumb , Kafka kitabının çizimlerini Mairowitz'in senaryosu doğrultusunda yapmıştı. ) Alain Korkos'un siyah beyaz çalışmaları , Dostoyevski'nin bu ünlü eserini başarıyla canlandırmış. Yine , nitelikli bir eseri , emeklerinizle okuma imkanı bulduğumuz için teşekkür ediyorum Sn. @murtaza5
 

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,158
6,843
Öncelikle değerli @murtaza5 üstada paylaşımından dolayı sonsuz teşekkürlerimi sunmak istiyorum.
Değerli @eankara üstadımız gibi, ben de eserin Alain Korkos tarafından yapılmış illustrasyonlarını çok başarılı bulduğumu belirtmeliyim. Bununla birlikte, edebiyat eserlerinin çizgi romana uyarlanmasında çizimler kadar senaryonun da hayati öneme sahip olduğunu düşünüyorum. Kimi eserlerde anlatılan öykü ön planda olduğu için bunların çizgi romana uyarlanması nispeten daha kolay olsa da Dostoyevski gibi sihirli sözcükleriyle insan ruhunun dehlizlerinde okuyucuyu gezdiren bir yazarın 600 sayfalık romanının çizgi romana uyarlanmasının son derece güç bir iş olduğu herhalde yadsınamaz. Bu noktada, François Truffaut'nun Alfred Hitchcock'la sohbetinde ( ) sorduğu, "... hayranlarınız Dostoyevski'nin Suç ve Ceza'sı gibi bir klasiği beyazperdeye uyarlamanızı beklerlerdi sanıyorum. Bunu yapmak istemez misiniz?" sorusuna, "Bunu asla yapmayacağım, çünkü Suç ve Ceza bir başkasının başarısıdır. Dostoyevski'nin romanında, her birinin bir işlevi olan çok, çok fazla sözcük var. Bunları sinema yöntemleriyle gerçekten ifade edebilmek ve yazılı sözcüklerin yerine kamera dilini koyabilmek için 6 ya da 10 saatlik bir film yapmak gerekir. Yoksa, iyi bir şey olmaz." cevabı tam da benim düşüncemi yansıtıyor. Dolayısıyla, kişisel düşüncem, tıpkı Hitchcock ustanın sinemaya dair söylediği gibi, söz konusu başyapıtın çizgi romana başarılı bir şekilde uyarlanamayacağıdır.
 

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
2,839
28,011
Üstatlar eser hakkında söylenecek her şeyi sözlemişler. Laflarının üzerine laf edecek biligide de değilim. Bana teşekkür etmek kalıyor. Teşekkürler Üstat, çok önemli bir eser, çizgi roman olarak ta çok güzel resmedilmiş. Zevkle okunuyor.
 
Son düzenleme:
Üst