Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Değerli @Osidi dostum, son bir-iki haftada BD paylaşım sitelerinde yukarıdaki güzel albüme ilaveten başarılı bazı diğer paylaşımlar gözüme ilişti. Aşağıda BDGest linkleriyke birlikte listeledim. Foruma eklenirse belki ilgilenen olur.
Bu albüme dönecek olursak, New York Greenwich Village'da 2. dünya savaşı öncesinde yükselen jazz müziği döneminde ismi gölgelerde kalmış bir şair / aktivistin Billie Holiday ile tanışmasıyla sanatçının en bilinen şarkılarından Strange Fruit'in ortaya çıkmasını konu alıyor. 20 yıl kadar sonra, soğuk savaş yıllarında ikili tekrar görüştüğünde Billie Holiday Mc Carthy'nin komünist avı döneminde karşılaştığı baskılar, uyuşturucu vs. sebeplerle artık geçmiş halinin sadece bir gölgesidir. Bir şarkının biyografisi, bir dönemin ve müziğin anatomisi.
İlginç bir diğer tesadüf, yukarıdaki listede sonuncu albüm Judee Sill ABD dışında adı sanı pek bilinmeyen ancak 1970'li yıllarda folk müziğinde bir dönem farklı tarzıyla parlamış aynı isimli sanatçının kısa ve trajik hayatına odaklanıyor. Blacksad senaristi Canales işin içinde olduğuna göre bu albüm de gizli bir cevher olmalı. Arka planlarında müzik olan bu iki yayın da Dupuis yayınevinin prestij koleksiyonu Aire Libre etiketini taşıyor.
PS: Strange fruit, XIX yy sonu ve XX. yy başlarında ABD güney eyaletlerinde KKK gibi ırkçı grupların linç ederek ağaçlara astığı zenciler için kullanılan bir deyim, ağaçların tuhaf meyvası.
Sayın @karlıova üstadımızın bu güzel tanıtım yazısının üzerine, “Strange Fruit” şarkısını Billie Holiday yorumuyla dinlemek iyi gelir:
Şarkının sözlerini yazan Abel Meeropol, Amerikalı komünist bir öğretmendi. (Bir lisede çalıştığı sırada tesadüfen öğrencileri arasında James Baldwin de yer almıştı.)
Meeropol 1937 yılında beyazlar tarafından linç edildikten sonra asılan iki siyahi gencin fotoğrafını görür ve “Strange Fruit” isimli bu şiiri yazar, kendince besteler. İki yıl sonra da Billie Holiday bu şiiri yorumlayarak dünyaca ünlü bir şarkıya çevirir.
Abel Meeropol, McCarthy döneminde idam edilen Rosenberglerin iki oğlu Michael ve Robert'ı da evlatlık almıştır.
Teşekkürler @MelihAbi dostum. Billie Holiday'in yorumu ve delip geçen sözleriyle tüyleri diken diken eden bir parça. Sanatçı politika yapmalı mıdır sorusuna da bir cevap, sanatçı toplumun deniz feneri olmalıdır.
“Sanatçı politika yapmalı mıdır?” sorusuna çizgi roman bağlamında verilmiş en güzel (ve bence de en doğru) cevaplardan biri, Fransa-Belçika çizgi roman ekolünün büyük senaryo yazarı Pierre Christin tarafından 1992 yılında İstanbul’a geldiği sırada dile getirilmişti.
Kasım 1992’de İstanbul’da Fransız Kültür Merkezi’nde açılan Enki Bilal - Pierre Christin sergisi sırasında, Kemal Gökhan bu meşhur ikiliyle bir röportaj yapmıştı.
Hem Cumhuriyet gazetesinde hem de daha sonra Levent Cantek’in çıkarttığı “Koloni” isimli çizgi roman fanzininde yayınlanan bu röportajın başlığı, Pierre Christin’in “Çizgi roman da politik mücadeleye katılmalı” cümlesiydi.