Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
"Laboratuvarıma kapanmak benim için hep çekici olmuştur. Ama kendime sormuşumdur: Bunlardan kim yararlanacak? O zaman anlamışımdır ki laboratuvarımda rahatça çalışabilmek için, bilimin kirli amaçlara, savaş hazırlıklarına değil barışa hizmet etmesini isteyenlerin saflarında savaşım vermem gerekiyor ... Biz bilim adamları ancak sürekli bir barış var oldukça iç huzuruna kavuşabilir ve bütün günlerimizi Laboratuvarımızda geçirebiliriz." Yukarıdaki alıntıyı Sarmal Yayınları'nda ikinci baskısı yayımlanan ve Güney Gönenç'in, "Hep Ararnızda Olacağım" adlı kitabından yaptım. Güney Gönenç, kitabında nötron'un, yapay radyoaktivite'nin ve zincirleme tepkileşim'in bulunuşunda önemli rolü olan bilim adamlığı yanında siyasi kişiliği de çok önemli yer tutan, Naziler'e Fransa'yı cehenneme çeviren Ulusal Cephe'nin lideri, Dünya Barış Komitesi başkanı, Fransız Komünist Partisi'nin önce üyesi, sonra da merkez yürütme kurulu üyesi Frederic Joliot Curie'yi anlatıyor."
Bu satırlar Koray Kılıç'ın "Militan bir bilim emekçisi : Frederic Joliot Curie" başlıklı yazısından.
Vargı : Ben burada anılan Güney Gönenç'in "Hep Aranızda Olacağım" kitabını 1983 te Bilim ve Sanat Yayınlarında ilk çıktığında alıp okudum. Bir kez daha okudum.... Bir Türk'ün böyle bir kitabı yazabileceğine şaşırmış ve hayran olmuştum... Çevreme hep anlattım... Aslında Frederic Joliot-Curie'nin atom bombasını ABD den önce Fransa'da bulduğunu , ancak insanlığa zarar vereceği için bunu açıklamayıp kasaya kilitlediğini, anlatmıştım....
Kitap'ta aslında bilim adamının sorumluluğunun sadece bilimin kime hizmet ettiğini sorgulayan değil , bilimsel bulguların sonuçlarını da sorgulayan biri olduğunu , yetmez ülkesinin Naziler tarafından işgalinin onu tam bir direniş militanına dönüştürdüğünü de anlatılıyor kitapta.
İşin doğrusu bu kitabı okuyuncaya dek Joliot-Curie diye birinden haberim bile yoktu...
"Bilim ve Sanat" dergisine ve "Bilim ve Sanat Yayınları" na çok şey borçluyum...
Aslında çok yazılacak şey var ama burada kesmek zorundayım...
Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim....
*NOT : Lütfen olanağı olanlar bu kitabı okusunlar... Okursanız çok seveceksiniz ....