Sermaye Kültüründen Kopuş - 11 (1995 Ekim)

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
1,053
14,871
İstanbul
d7yr36r.png
hy64c3p.png
bfrmjld.png

Not: Derginin arka kapağındakı görsel çok silikti, internetten bulduğum, daha net olanını kullandım.
Kopuş dergilerinin tamamını paylaşmış oldum.

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,569
9,713
Ali Şimşek’in bu sayıdaki yazısı dikkat çekmeyecek gibi değil ! Şöyle demiş;
‘’ Günümüzde reklamın nerede başladığı sanatın nerede bittiğini kestirmek güç bir hal almıştır. ( … ) Konsept için her şey mubahtır. Tam bir yalan zihniyeti egemendir artık. ‘’ Şimşek bu açıklamalarından sonra, bir bakıma modern sanatın miladı sayılan Duchamp’ın pisuvar sergilemesi konusunu anlatmış.

Reklam konusu , günümüzde sanat dışındaki alanlarda ( örneğin Şimşek’in değindiği Botticelli’nin Venüs’ünün kozmetik ambalajında kullanılması ) görülmekle kalmamakta, bir adım daha ileri gidildiği görülmektedir. Yani bu konu, Şimşek’in deyimiyle sanat yapıtının ‘’ biricik ‘’ liğini, tüm bu kavramları aşarak, sanat yapıtının değerini belirleyen hale gelmiş durumda ne yazık ki !

Sanatçı Damien Hirst’ün "Yaşayan Birinin Zihninde Ölümün Fiziksel İmkansızlığı" adlı eseri, formaldehit içinde bulundurulan bir köpekbalığından oluşmakta. Sn. @funghu ‘nun bizlere sunduğu 11 numaralı ‘’ Sermaye Kültüründen Kopuş ‘’ dergisindeki Şimşek’in yazısını görür görmez, gözümün önüne bu eser geldi, iki nedenle . Nedenlerden ilki, Hirst’ün bu eserinin tıpkı Duchamp’ın bakış açısını adeta günümüze taşımış olması. Öyle başarılı bir eser sunuşu ile dünya karşı karşıya kaldı ki, biçilen değer 12 milyon dolar olmuştu !!

İkinci neden ise, bu olayın bir kitabın başlığı olması. Kitabın adı ; ‘’ Sanat Mezat - 12 Milyon Dolarlık Köpekbalığı, Çağdaş Sanatın ve Müzayede Evlerinin Tuhaf Ekonomisi ‘’, yazarı Don Thompson. Reklamın, pazarlama faaliyetlerinin artık sanat eserlerinin değerlerini belirleme durumu, kitapta örnek olaylar ve farklı farklı sanatçı isimleriyle anlatılıyor. Kitabın yazarı Don Thompson’ın özenle parmak bastığı bir nokta var, okuyunca daha da şaşırdım. Eğer dünyaca ünlü bir sanat kolleksiyoncusu , hiç adı duyulmamış bir sanatçının ya da bırakalım sanatçıyı , örneğin bir ev hanımının bir resmini aldığını dünyaya duyurursa, artık o resmin değeri milyon dolarlardan başlıyor !! Yani sanat eserinin değerini artık günümüzde sanat kriterlerinden öte, pazarlama faaliyetleri belirliyor. Sanırım, ne olduğunu anlayamadığımız, adını çıkartamadığımız sanatçıların eserlerinin (bantla yapıştırılmış muz örneğinde olduğu gibi ) yüksek fiyatlara satıldığını görünce ya da duyunca artık şaşırmamız gerekmeyecek !!

Teşekkürler Sn. @funghu . Güzel bir dergi demetiydi, ne yazık ki seri tamamlanmış. Sağ olun.

Son düzenleme: