Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Ne dergiler sunuyorsun böyle. Saçak dergisi izlediğim , zevkle okuduğum ve yararlandığım bir dergi idi.
Bu sayı ünlü şairimiz BEHÇET NECATİGİL'e ayrılmış. Daha ilk sayfada Felsefecimiz Arslan Kaynardağ'ın "Necatigil'in Şiirinde Öz ve Biçim" başlıklı yazısı yer alıyor.
İlk sayfada yer alan bir diğer yazı ise Mehmet Yaşar Bilen'ın "(Beheçet Necatigil'in) Şiirimizdeki Yeri."
Ben edebiyat incelemelerinde Mehmet Yaşar Bilen hayranıyım. Nerede adını bulsam adeta yağmalar gibi okurum. Ancak birçok yazar gibi Mehmet Yaşar Bilen'in de yeterince değerinin bilinmediğine hep üzülmüşümdür.
Ne çok kişi Necatigil üzerine yazmış. Harika bir Behçet Necatigil ÖZEL SAYISI olmuş.
Sanırım o zamanda bile birçok insanın dikkatinden kaçmış sol alt köşede küçücük bir kutuda :
"Bu sayısında yayınına son veren Saçak - Şiir Dergisi, ilgi ve katkılarını esirgemiyen tüm dostlarına saygı ve teşekkürlerini sunar." yazısını o zaman da derginin son sayfasına geldiğimde okuduğumda sanki başımdan aşağı sular dökülmüş gibi oldum. Çok üzüldüm. Çok üzüldüm. Çok üzüldüm.
Aslında bu üzüntüyü çok yaşadım yaşamımda. Hatta Sanat Emeği , Militan dergileri kapandığında bulsam saygıdeğer Ataol Behram oğlu ile ciddi ciddi kavga etmeği düşündüm.
Yani burada sunduğun ne yazık ki SON SAYISI.
Tam da bu ay İstiklal Caddesindeki Mephisto Kitapevine bu ayki dergilerimi almak için gitmiş ve dergilerimi almaya gitmiştim ki ; Sıra "Sincan İstasyonu" dergisine uzanmış ve elime almıştım ki ilk sayfasında (kapak) şunlar yazıyordu :
"KASIM ARALIK
2025
140 SON SAYI"
Yazısını okuyunca (abartmıyorum) dizlerim büküldü , sendeledim. Dayanamadım... İlk sayfasının fotoğrafını çektim. Sayın İsmet Arslan'a (Berfin Bahar Dergisinin sahibi, yönetmeni her şeyi) gönderdim. Yanıt geldi "ÜZÜLDÜM..." söyleyecek başka ne vardı ki....
Daha Sincan İstasyonu üzerine (hem istasyon hem de dergi üzerine) anlatacaklarım vardı. Ama yeri değil.
Ancak şuna değinmesem olmayacaktı. 42-48 sayfalarında fotoğraflar ve alfabetik olarak adlar sıralanmış. Başlık "Sincan İstasyon'na Uğrayanlar" ve "Sincan İstasyonu'nda Yer Alan Edebiyatçılar" listesi var...
Hep derim ; ilk tanışma anından çok son kez vedalaşırkenki tavrınız asıl kalitenizi ortaya koyar (Aşkta bile) Büyük vefakarlık...
Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...
NOT : Her ne kadar bu dergi 2025 te sunulmuş ise de ; Ben incelemeye 2026'nın gecesinde 04:00 ten sonra başladığım için :
ATATÜRK'TEN BAŞKASINI "KURUCU ÖNDER" OLARAK TANIMYAN , ATATÜRK'TEN BAŞKASINA "KURUCU ÖNDER" DEMEYEN , ATATÜRK'TEN BAŞKASINA "KURUCU ÖNDER" DİYENİN PEŞİNDEN GİTMEYEN ,
TÜM TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN HALKINA (HALKLARINA DEĞİL) ;
2026'NIN
TAM BAĞIMSIZ (HER AÇIDAN) , TAM DEMOKRATİK , TAM LAİK VE TAM SOSYAL ADALET VE TAM ANLAMIYLA HUKUK DEVLETİ ÖZELLİKLERİNE SAHİP TÜRKİYE CUMHURİYETİ GETİRMESİNİ DİLERİM.
SAĞLIK , BAŞARI VE MUTLULUK YOLDAŞINIZ OLSUN...
Tararken son sayısı olduğunu ben de farkettim, elimdeki tek sayısı, son sayıymış meğer.
Bahsettiğiniz "Sanat Emeği" dergisini TÜSTAV, süreli yayınlar bölümünde paylaştı.
İnternette olmayan ve sadece kendi taramam olan yayınları paylaşmaya çalışıyorum.
Takip ettiğim ve kapanmasına üzüldüğüm birçok dergi var. Bunlardan bir tanesi de "Yeni İnsan" dergisi (90'larda yayınlanan).
"Yeni İnsan" dergilerinin bende olan nüshalarının tümünü taramış durumdayım, zaman zaman paylaşacağım.
Yeni yılda sağlık ve huzur dilerim.