Plantu (Jean Plantureux)

Osidi

Onursal Üye
14 Eyl 2009
1,458
17,450
Ankara

vg0b6wkvl5zcw257g.jpg

 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,070
6,308
Bir karikatür sanatçısı için 50 yıl kısa zaman sayılmaz. Plantu ismi karikatür sanatında , her şeyden önce siyası karikatürleri akla getiriyor. Kendisi, Fransız medyasındaki ünlü yayın organlarının çoğunda çizimleri görülmüş sanatçıdır. Özellikle din konularında karikatür çizerken, '' sınırsız '' özgürlükten yanaydı. Bence , kişilerin önem verdiği inanç konularına saygı konusunun , her alanda olduğu gibi sanat alanında da önemi büyüktür, büyük olmalı. Dünya medyasındaki işleri sonrası açılan sergideki çalışmalarının yayınlandığını tahmin ettiğim bu kitap, Serre gibi bir kuşağın bakınca hatırlayacağı karikatürleri içeriyor.
Umarım karikatür dünyasına önemli karikatüristleri diyarımıza kazandırmayı sürdürürsünüz Sn. @Osidi , teşekkürler.
 

Osidi

Onursal Üye
14 Eyl 2009
1,458
17,450
Ankara
Karikatürlerinin "sınırsız" olduğu kesin. Bize de ilişkin çok sayıda çizimi var, bir Fransız çizer için bu karikatürlerin ne konularda olduğunu tahmin etmek zor değil. Çok sayıda albümü mevcut, isteyen olursa paylaşabilirim.

6b1g2sq134aplnw7g.jpg

Harika ! Bir damga eksik, gişe 2'yi görüyorsunuz !

 

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,199
7,121
Kanımca karikatür sanatı zeka gerektiren bir sanat dalı. Plantu da müthiş gözlemciliği ve keskin zekasıyla çağının olaylarını başarıyla yansıtıyor. Yukarıda paylaştığınız karikatürü de bir siyasetbilimcinin ancak sayfalar dolusu makalesinde anlatabileceği noktaları ve mesajı tek bir karede iletiyor (Hoş, aynı karikatürü günümüzde çizer mi, emin değilim!). Elbette kimi karikatürleri rahatsızlık verici olabilir ama bugün rahatsız ettiği kişi veya grupların haklarının da yarın en yılmaz savunucusu olur. Dolayısıyla günün sonunda teraziye vurursak, artıları eksilerinden daima daha fazladır diye düşünüyorum.
Değerli @eankara gibi ben de sanatçının diğer albümlerini de paylaşırsanız mutluluk duyarım değerli @Osidi üstadım. Şimdiden çok teşekkür ediyorum, elleriniz dert görmesin...
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,070
6,308
Her iki albüm de , " iyi ki bu sanatçının albümlerini istemişim " dedirtti. Renklilerin estetiği daha da hoşuma gitti. Siyasi yorum konusu malum !!

Teşekkürler @Osidi
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,070
6,308
Plantu karikatür albümleri , siyası karikatürler açısından geniş bir panorama sunuyor. Bu son albüme baktığımda da, Plantu karikatürlerinin değişmez özelliğine tanık oluyorum. Diyalog cümleleri çıkardığım zamanda bile , mizahi yönü kuvvetli , komik çizimler dizisinin karşımda yer aldığını görüyorum.

Teşekkürler Sn. @Osidi
 
Üst