Pierre Boulle _ Kwai Köprüsü _ Tıpkıçekim Pdf

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
325
14,157
Pierre Boulle _ Kwai Köprüsü _ Tıpkıçekim Pdf

A9_RD37_D.jpg



Yazar : Pierre Boulle
Çevirmen : Orhan Azizoğlu
Yayınevi : Uycan Yayınları
Tür / Konu : Dram Klasikler Savaş Oscar Ödülü
Sayfa : 240 sayfa
Basım : 1973

Herhalde çoğunuz David Lean'in yönettiği 1957 yapımı 7 Oscar'lı "Kwai Köprüsü" (The Bridge on the River Kwai) filmini görmüşsünüzdür.

David Lean tarafından çekilen, William Holden, Alec Guinness ve Jack Hawkins gibi büyük sinema yıldızlarını bir araya getiren, 1957 tarihli ABD yapımı film, sinema tarihinin kilometre taşlarından birine imza atmış. Kwai Köprüsü, 1957'de yedi dalda Oscar ödülü kazanmış. Ayrıca 1997 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmiş.






Sinemada öyle filmler vardır ki, daha çok müzikleri ile öne çıkarlar ve o müzikler kulaklarda kalıcı olur, dudaklardan hiç düşmezler. İyi, Kötü ve Çirkin, Dr. Jivago ve Top Gun bunlara verilebilecek güzel örneklerdir. Ancak bana göre en güzeli Kwai Nehri filminin müziğidir. Islıkla çalınan bu müzik dudaklarımıza adeta yapışmış ve belleğimize kazınmıştır. Bizim dönemimizde olan herkes bunu hatırlar.

Pierre Boulle'nin romanından beyaz perdeye aktarılan bu filmde, Japon kampındaki İngiliz esirlerin komutanı olan Albay Nicholson (Alec Guinness), kampın zalim komutanı Albay Seito (Sessue Hayakawa) ile anlaşma yapar.
Japon albay esirlere işkence yapmaktan vazgeçecek, buna karşı İngiliz esirler de Japon askerlerini Burma'dan Siyam'a taşıyacak demiryolu üzerindeki Kwai Köprüsü'nü inşa edeceklerdir.
Sonunda bu köprünün yapımı, Albay Nicholson'da saplantı haline gelir.
Artık onun için önemli olan Japonların bu köprüyü kullanarak savaşı kazanacak olmaları değil, bu köprüyü zamanında inşa ederek İngiliz disiplinini ve teknolojik üstünlüğünü kanıtlamaktır.
Hayatta da belirli durumların ve olayların, insanları gerçeklere yabancılaştırdığını görmüyor muyuz?

Pierre Boulle'un 1963'de yayınlanan Maymunlar Cehennemi (Fr. La planète des singes) adlı romanı da büyük ilgi gördü ve 1968'de Franklin J. Schaffner tarafından filme alındı. Romanın filmi de başarılı bulunmuş ve Oscar'la ödüllendirilmiştir.

Kwai Köprüsü (1957) ve Maymunlar Cehennemi (1968) modern sinemanın klasikleri arasında yer almaktadır.



Pierre_Boulle_Kwai_K_pr_s_RCS_01.jpg

Pierre_Boulle_Kwai_K_pr_s_RCS_02.jpg

Pierre Boulle _ Kwai Köprüsü _ Tıpkıçekim RCS Pdf 4 Mb:



Pierre_Boulle_Kwai_K_pr_s_CS_01.jpg

Pierre Boulle _ Kwai Köprüsü _ Tıpkıçekim CS Pdf 3 Mb:


A9_RD37_F.jpg
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,451

"Kwai Köprüsü" filminin ıslıkla çalınan müziği aslında 1914 yılında yazılmış bir "askeri marş"tır ve adı da "Colonel Bogey March"tır (Albay Bogey Marşı). Dünyanın en ünlü marşlardan biri olan "Colonel Bogey March"ı İngiliz Ordusu'nda bando şefi olan Teğmen F. J. Ricketts yazmış. Bir söylentiye göre "Albay Bogie", İngiliz ordusunda 1914'ten önce bestecinin görev yaptığı birlikteki çabuk parlayan, eksantrik bir Albayın takma adıymış. Bu arada İngilizcede "Bogey" gulyabani, umacı gibi anlamlara geliyor.

Çok akılda kalıcı olan bu marşı bizler de ilk kez "Kwai Köprüsü" filminde işittik ve çok sevdik. Mahalledeki tüm çocuklar hep birlikte ıslıkla bu marşı söylerdik. Biz bunun bir askeri marş olduğunu o zaman bilmiyorduk, filmdeki esir askerlerin o anda uydurdukları bir şarkı filan sanıyorduk. Buna da şükür! zira o yıllarda moda olan "Hint filmleri"nden etkilenip filmdeki şarkıları ezberleyen (ezberlemek için defalarca filme giden!) çocuklar da vardı ve bu şarkıları, sözlerinin kafasını gözünü yararar uyduruk bir aksanla bağıra bağıra söylerlerdi!



Colonel Bogey March (Original)

Colonel_Bogey_March_MV.jpg

 
Son düzenleme:
Üst