Pavlenko, Alexander - 2018 - Herzl Une histoire -- (FRANSIZCA)

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
3,013
29,696



Pavlenko, Alexander - 2018 - Herzl Une histoire -- (FRANSIZCA)





Yıl 1882. Pogromlar nedeniyle Rusya'dan sürülen topraksız bir Yahudi olan yetim Ilia Brodsky, kız kardeşi Olga ile birlikte Avrupa'yı geçiyor. Viyana'da edebiyat dünyasına adım atmaya başlayan züppe genç Theodor Herzl ile tanışır. Bu kısacık karşılaşma onun hayatını değiştirecektir.

Ilia, Doğu Yakası'nın anarşist ağlarıyla omuz omuza olduğu Londra'da, ardından Paris'te Herzl'i araştırmaya başladı. Habsburg Viyana'sına mükemmel bir şekilde entegre olmuş bu dünyevi Yahudi, neden utandığı bir ülkesi olmayan kardeşlerin davasını birdenbire üstlendi? Hangi hayaller, hangi samimi nedenler onu, sonunda herkesin Tarihin şiddetinden korunacağı bir ulus olan "Gelecek Ülke" ütopyasını hayal etmeye ve teorileştirmeye yöneltti?

20. yüzyılın başında yıkıma doğru hızla koşan Avrupa'da Herzl'in Siyonist rüyası nasıl görünüyor? Bu güçlü çizgi roman, iki karşıt ve garip bir şekilde simetrik kader aracılığıyla Yahudi düşüncesinin iki yönünü yüzleştiriyor: Sürgün geleneği ve Dünya'ya duyulan özlem. 21. yüzyıl Avrupa'sında sığınmacılara karşı yeni milliyetçilik ve kimlik heyecanlarının yaşandığı bir dönemde, Ilia Brodsky'nin sesiyle her şeyini kaybetmişler için bir ülke hayal etmeye çabalıyor...



KİTAP TÜRKÇEYE ÇEVRİLMİŞ VE TÜRKİYE’DE HALEN SATILMAKTADIR.




Siyonizmin Doğuşu Kitap Açıklaması

Yıl 1882. Rusya'dan pogromlarla kovulmuş vatansız ve yetim bir Yahudi olan Ilya Brodsky, ablası Olga'yla Avrupa'yı katetmektedir. Viyana'da yolları, edebiyat dünyasında kendini yeni yeni göstermeye başlayan bir genç olan Theodor Herzl'le kesişir. Birkaç yıl sonra geleceğin İsrail Devleti'nin hayalini kuracak olan bu adamla olan bir anlık karşılaşma Ilya'nın hayatını değiştirecektir. Önce Londra'da anarşist çevrelerle yakınlaşır, sonraysa Paris'te Herzl hakkında araştırma yapmaya koyulur.

Habsburg Viyanası'na tamamen entegre olmuş bu monden Yahudi, neden birden bire aslında utanç duyduğu vatansız kardeşlerini savunmaya başlamıştı? Hangi hayaller, hangi özel nedenler Herzl'i ‘Gelecekteki Ülke' için, yeni bir ulus için çalışmaya sürüklemişti? 20. yüzyılın başında, yıkıma sürüklenen Avrupa'daki bu Siyonist rüya aslında nedir?

Siyonizmin Doğuşu, birbirine zıt olduğu kadar tuhaf bir şekilde paralel de olan bu iki yazgı üzerinden Yahudi düşüncesinin iki tarafını karşılaştırıyor: Sürgün geleneği ve Vadedilmiş Topraklar hasreti. 21. yüzyıl Avrupası'nın kendisine sığınmak isteyenlere karşı yeni milliyetçi ve kimlikçi tutumlarla alevlendiği bir zamanda, bu çizgiroman Ilya Brodsky'nin sesinden her şeyini kaybetmiş olanlar için bir ülke hayal etmeye çalışıyor.



 
Son düzenleme:

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,083
6,378
Bazı çizgi romanlarda , senaryonun önemi çok daha artıyor. Belgesel nitelikli ya da biyografik çizgi romanlarda , değinilen bilgilerin doğruluğu , şüphesiz başlıca dikkat edilen nokta oluyor. Yine , önemli bir paylaşım yapan @balkan 'ın Theodor Herzl'in hayatını konu alan çizgi romanı görünce , yukarıda yazdığım cümleler aklımdan geçti .Filistin'deki Yahudileri bir araya getirmeyi amaçlayan , Siyonist hareketin ilham kaynağı ve lideri , Osmanlı İmparatorluğu ile ilişkileri , yine tarih kitaplarına konu olan liderin yaşamını konu edinen Herzl isimli çizgi romanın , dilimize çevrilmiş halini henüz okuyamadım . Ama , değerli @balkan , yine detaylı diyebileceğim '' Sunum '' yazısıyla , çizgi roman sayfalarını çevirme öncesi , çeşitli bilgileri aktarmış . Çok teşekkürler .
 
Üst