Parantez - Sayı 2 - 1987

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
759
10,605
İstanbul
ahqva4u.png
pnewh6p.png

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,256
6,626

Sayın funghu ;

" Cengiz Karlıova : Fotoğrafçı illa karanlık odaya girmeli demiyorum. Karanlık odaya girmeden de fotoğraflarını tanıyan biri gayet başarılı olabilir.
Zafer Özer : Yani sizce karanlık odada uğraşmanın katkısı yok mu?
Cengiz Karlıova : Mutlaka var. Benim bütün fotoğraflarım karanlık odada belli bir çabanın sonunda ortaya çıkan fotoğraflar. Bu siyah beyazda da renklide de gayet önemli."

Bu satırlar fotoğraf sanatçısı Cengiz Karlıova ile yapılan söyleşiden...
Vargı : Ben fotoğraf sanatı ile uğraşan biri olarak biliyorum. Belki tutucu olduğumu söyleyeceksiniz ama (hele cep telefonu ile fotoğrafın çekildiği dönemde) yine de fotoğraf sanatçısının hiç olmazsa sergi için hazırlanan fotoğrafları kendinin basmasını isterim.
1 - Fotoğraf bir sanat mı ki , fotoğraf sanatçısı olsun ? diyen çıkabilir... Her çekilen fotoğraf elbette ki bir sanat eseri değil ama sanat kural ve kaygılarını ve ölçütlerini taşıyarak çekilen ve elde edilen fotoğraflar sanat eseri sayılabilir.
2 - Ankara , Çankaya Çağdaş Sahne Merkezinde Sinematek bünyesinde yer alarak çalışmaya başlamıştık. Benim önerim ve ad babası olarak AFSAD kuruldu (buna karşı çıkan , arkadan dolanıp gece yarısı kuruluş dilekçesi verip kendini kurucusu olarak oluşturma dalaveresini yapan SİNAN ÇETİN in yaptıklarını göz önüne alınarak) . AFSAD kuruldu ancak fotoğrafı basacak yerimiz de (karanlık oda) aletlerimiz de yok. Küçük bir oda bulduk ancak alet vb. yok. Bizim mali gücümüz bunları satın almaya mali gücümüz de yok. Ben ünlü fotoğraf sanatçısı ve gazetecisi Fikret Otyam'ı tanıyorum. Ona gittim durumu anlattım. Tuttu elinde kullanmadığı eski bir agrandisör takımını verdi. Ancak gerek film , gerek kart basımı için banyo eczası yok. Bizde para yok. Onu da bir hastanede röntgen çalışan bir arkadaştan temin ettik. İlk kolektif sergimizin fotoğraflarını böyle basabildik ve sergiyi açtık. Önce Ankara'da sonra da Türkiye'nin birçok yöresinde sergilendi...
3 - Bilimde nasıl "Kara delik" deyimini hem yanlış bulup hem de deyim olarak da yanlış kullanıldığını iddia ediyorsam. Şimdi de fotoğraf sanatında kullanılan "KARANLIK ODA" deyimine karşı çıkıyorum. Çünkü oda karanlık değil. Oda kara da değil. Önerim "KIRMIZI ODA" adının kullanılması. Bilen bilir bunu niye önerdiğimi.
4 - Diyeceksiniz ki dedo11 sen neden bahsediyorsun şu anki teknolojide karanlık oda yok ki... Fotoğraf artık dijital basılıyor. Buna da yorum yok....

"Sonuç olarak olumlu bir atılım olan, Çıraklık Eğitim Merkezleri, amaçları doğrultusunda çalışma olanağına kavuşabilirse, yakın gelecekte
ekonomik dengenin oluşmasında önemli katkıları olacaktır."

Bu satırlar Mehmet Bilici 27. sayfadaki yazısından.
Vargı : Sanık sizin sayın okuyucular.

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...