Octavia Butler - Yavru Kuş

Otacı

Süper Üye
5 Tem 2016
810
12,433
Octavia Butler - Yavru Kuş

Yavru Kuş (Fledgling)

fRQKlj.jpg

Amerikalı siyahi bilim kurgu yazarı, bilimkurgunun tıpkı Le Guin gibi “kraliçe” unvanıyla anılan ancak ülkemizde bir türlü kıymeti bilinmemiş olan Octavia Estelle Butler‘ın son eseri:

“İlk cümlesinden son cümlesine kadar sessiz bir yıldırım.”

Octavia E. Butler'ın ölmeden önce yazdığı son romanı Fledgling bir vampir öyküsü. Ancak dinamikleri bildiğim diğer vampir öykülerinden çok farklı. Vampirler genellikle bilinçdışından gelen yıkıcı güçlerdir. En az açıklanabilir arzularımıza ve korkularımıza vücut verirler.

Ancak Butler'ın Ina'sında (vampirleri kendilerini böyle adlandırıyor) atavistik bir şey yok: yasaları ve gelenekleri, akrabalık grupları, bir dinleri, bir etik anlayışları, bir politikaları ve tüm bunlarla ilgili anlaşmazlıkları ve güç mücadeleleri olan bir kültürleri var - tıpkı herhangi bir insan grubunun olduğu gibi.

Butler, “karanlık taraf” ile olan alışıldık (ve bu noktada fazlasıyla tanıdık ve ticari) aşklarımızdan daha incelikli bir şeyin peşinde (en azından beyazların “karanlık taraf” gibi bir ifadenin ırksal çağrışımlarının genellikle olduğundan daha fazla farkında olmamız gerek).

Kitap esasen iki şey yapıyor. Her ikisi de eski mecazların ve tutumların yapısökümüdür ve bir vampirin gerçekte ne olduğunu çözümlemeye çalışmaktadır. Vampirler uzun zamandır toplumumuzun dışlanmışları için bir alegori olarak kullanılıyor. Bağımsızlığını kazanmaya çalışan kadınlar, cinsellik ve toplumsal cinsiyet tartışmaları, ırk metaforları, LGTBQ+ topluluğu üyeleri, AIDS tartışmaları.

Vampir hikayesi, toplumun unuttuğu insanları tartışmak için var. Bu kitap Octavia Butler'ın gözünü budaktan sakınmadan, özellikle ırk konusuna odaklanarak ve hiç de şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bu öyküler hakkında bildiğiniz her şeyi yerle bir etmesidir. Onun vampirleri Ina, ne ölümsüz ne de ölüleri canlandıran bir vampir türü.

Bunun yerine, beslendikleri kişilerle ortakyaşar bağlar kuran bir türün soyundan gelen bir insan türü. Dünya dışı veya dünyaya ait bir tür olup olmadıkları kendi içlerinde bile tartışma konusu. Tıpkı insanlarda olduğu gibi, onların da genç nesilleri varlıklarına bilimsel bir cevap bulmak peşinde.

Eğlenceli, duygusal, şiddetli ve heyecan verici ve sömürgecilik, istismarcı ilişkiler ve ırk hakkında yerinde ve önemli noktalara değiniyor, ancak çocuk gibi görünen yetişkin bir kadına yönelik yetişkin erkek arzusu hakkında herhangi bir noktaya değinmiyor, ki bu biraz garip. Belki de Butler'ın işaret ettiği nokta budur: belki de erkek arzusunun zehirliliği hakkında hiçbir şey söylenmesine gerek yoktur?

Kan emici, av-avcı hikâyelerinden çok daha farklı bir anlatıyla şekillenen Fledgling’in ötekiliğin ölçütüne cevap arayan ve gerçekten insan olmanın ne demek olduğunu sorgulatan bir roman.


Mediafire
PdfCs 4,5MB:

Yandex
PdfCs 4,5MB:
 

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,905
5,289
Sayın Otacı ;

Gençliğimde çok kullandığımız bir deyim vardı ; "Feleğim şaştı"
Burada tam yeridir. Feleğim şaştı !!!!!



Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...
 
Üst