Nazilli

Şükrü

Çeviri & Balonlama
16 Şub 2011
1,286
2,179
Far Far A Way
Nazilli, Ege Bölgesi'nde Aydın ilinin ilçesidir.

Konum olarak Nazilli, Aydın-Denizli Karayolu (E-87 Karayolu), İzmir-Denizli demiryolu üzerinde, Aydın’a 45 Km., Denizli'ye 81 Km. uzaklıkta bulunmaktadır.

Nazilli, Ege Bölgesinin en eski yerleşim merkezlerin*den birisidir. İlçe merkezinin ilk yerleşim yeri hakkında kesin bilgiler bulunmamaktadır. Ancak Karya bölgesinde kalan Menderes Vadisine Luvi'lerin yerleştiği bilinmektedir.

Bu bölgede ilk yerleşim merkezi Lidya'lılann kurduğu antik Mas tavra kentidir. O dönemlerde bölgenin batısındaki İyonya kentlerinin ekonomik alanda gelişmesi ve kentin Ege ve Önasya ülkeleri arasındaki ticaret yolu (Hierapolis-Tripo-lis-Mas tavra-Nysa-Tralleis-Magnesia-Efes) üzerinde bulun*ması Nazilli yöresinin önem kazanmasına ve gelişmesini sağladı.

Tarım

Arazi varlığı, coğrafi konumu, iklim koşullan, su kay*naklan ve toprak yapısının uygunluğu Nazilli'de tarım ürün*leri ve bitkiler açısından büyük bir çeşitlilik ve zenginlik gös*terir. Öyle ki özel iklim koşulları gerektiren çay, muz vb. bir*kaç bitkinin dışında Türkiye'de yetişen bütün bitkiler Na*zilli'de üretilir.

Kültür

Kar Helvası olarak adlandırılan rendelenmiş buz ve şerbet ile yapılan özgün yaz içeceği diğer güney yörelerinin benzer içeceklerini andırır. Ayrıca , Nazilli Pidesi olarak adlandırılan kıymalı,kaşarlı,peynirli,yumurtalı,otlu,tavuklu,karışık ve tahinli çeşitleri bulunan pide çeşitleri de yöreye özgüdür.Türkiyenin en uzun ömürlü insanları burada yaşarlar.

Nüfus

breb2uryo80ptfjc2.png
 
Üst