Nasıl Yapılır Serisi: PDF formatındaki Çizgi Romanları CBR formatına Otomatik Çeviri Programı

cizgicicocuk

Çeviri & Balonlama
9 Haz 2016
328
3,769
Not: Bu program 4 Nisan 2024 tarihinde CBX Tools programı ile değiştirildi.

Geçen sene PDF olarak indirilmiş çizgi romanların, resimlerin orijinal boyut ve DPI larını koruyarak Adobe Acrobat ve WinRAR ile nasıl CBR formatına çevrilebileceğini açıklayan bir video paylaşmıştım. Ancak bu yöntem hem ücretli Adobe Acrobat Pro yazılımı gerektiriyor, hem de çok fazla PDF dosyasının dönüştürülmek istenmesi halinde uzun zaman alıyordu. Son birkaç gündür ufak bir rahatsızlıktan dolayı eve kapandığımdan, sitede daha çok vakit geçirip zamanlı zamansız sevgili @Tsubasa ya sorular sorduğumu fark edince, kendi kendime "bari pazar günü kendisini rahat bırak" deyip başka ne yapabilirim diye düşünürken aklıma PDF formatındaki çizgi romanları otomatik olarak CBR formatına çevirecek bir batch dosya yazma fikri geldi. Hem vaktimi alacak hem de @Tsubasa nın pazar gününü huzur içinde geçirmesini sağlayacak proje böylece doğmuş oldu.

Neler Gerekli
1- x64 bit Windows işletim sistemi.
2- : winrar.exe uygulamasının varsayılan C:\Program Files\Winrar\ klasöründe yüklü olması gerekiyor. Programın x64 versiyonunu kurduğunuzda zaten otomatik olarak bu lokasyona yükleniyor.
3- PDF2CBR_Araçlar_20231124: Bu rar dosyası ana program _PDF2CBR.exe, 8 yardımcı uygulama, 1 adet konfigürasyon ve 2 adet dil dosyası içeriyor.


Nasıl Kullanılır
1- Yeni bir klasör oluşturun
2- PDF2CBR_Araclar_20231124.rar dosyasının içindeki _Tools klasörünü ve _PDF2CBR.exe dosyasını bu yeni klasöre açın (Alt Resim 1).
3- CBR formatına dönüştürmek istediğiniz PDF dosyalarını da _PDF2CBR.exe nin bulunduğu klasöre kopyalayın.
4- _PDF2CBR.exe dosyasını çalıştırın.
5- Bu aşamada bir DOS komut istemcisi açılarak "x adet PDF dosyasi CBR formatina donusturulecek. Devam etmek istiyor musunuz (E/H)?" sorusunu soracak. klavyede e harfine basılması halinde dönüştürme işlemi devam edecek. (Alt Resim 2)
6- "JPEG resim dosyalarının optimize edilmesini ister misiniz (E/H)?" sorusuna isteğiniz doğrultusunda cevap verin. Dönüştürme işlemi başlatılacak (Alt Resim 3). Bu sırada klasör içinde bazı yeni klasörlerin oluşturulup silindiğini ve cbr uzantılı dosyaların listelendiğini göreceksiniz. İşlem bitene kadar bu klasör içerisinde açılan geçici alt klasörlere dokunmayın.
8- DOS komut istemcisi penceresinde "Hersey hazir. Pencereyi kapatmak icin bir tusa basin." yazısını gördüğünüzde pencereyi kapatabilirsiniz. CBR dosyalarınız hazır. (Alt Resim 4)

knssjkhk9651xd7zg.jpg



Güncelleme Tarihçesi
v.20231124
  • Bazı ufak kod hataları düzeltildi.
  • ayarlar.ini dosyasın varsayılan değerler aşağıdaki gibidir:
    language=tr
    jpegQuality=80
    jpegDpi=300
    optimizationMethod=1
    solidArchive=0
    recoveryRecord=3
    pdfImagesPath=..\_Tools\pdfimages.exe
    pdfInfoPath=..\_Tools\pdfinfo.exe
    pdfToPpmPath=..\_Tools\pdftoppm.exe
    pdfToTextPath=..\_Tools\pdftotext.exe
    qpdfPath=..\_Tools\qpdf\qpdf.exe
    jpegOptimPath=..\_Tools\jpegoptim.exe
    imageMagickPath=..\_Tools\ImageMagick\magick.exe
    brcPath=..\_Tools\brc\brc64.exe
    rarPath=C:\Program Files\Winrar\winrar.exe
v.20231123
  • Ünlem ! karakteri içeren dosya adlarının isimlendirilmesi ile ilgili hata düzeltildi.
  • WinRAR Katı Arşiv ve Kurtarma Kaydı değerleri ayarlar.ini dosyasına eklendi. Kullanıcılar isterse Katı Arşiv özelliğini solidArchive=1 yaparak aktif hale getirebilirler. Ayrıca recoveryRecord satırını değiştirerek CBR dosyalarına %10 a kadar kurtarma kaydı ekleyebilirler. Kurtarma Kaydı için varsayılan değer 3 olarak belirlenmiştir.
  • Bazı ufak kod hataları düzeltildi.
v.20231107
  • PDF dosya isminde ünlem ! işaretinin yer alması durumunda program bu dosyayı işleyemediğinden, PDF dosyaları işleme alınmadan önce, dosya isminden tüm ünlem ! işaretleri değiştirilip, çeviri işlemi tamamlandıktan sonra yerine konuyor.
  • Dosya sonlarında boşluk olması durumunda program aynı isimli klasörü oluşturamadığından, dosya adı sonunda boşluk olması durumunda bu boşluklar temizleniyor.
v.20231109
  • PDF dosya isminde ünlem ! işaretinin yer alması durumunda program bu dosyayı işleyemediğinden, PDF dosyaları işleme alınmadan önce, dosya isminden tüm ünlem ! işaretleri temizleniyor.
  • Program tarafından kullanılacak JPEG Kalite Faktörü, DPI ve Optimizasyon Metodu değerleri program başında listeleniyor. Kullanıcı bu değerlerle devam etmek istemezse programı işlemler öncesinde sonlandırabilir. Programın ayarlar.ini dosyası içinden kabul edeceği değerler [ ] parantez içinde kullanıcıya sunuluyor.
  • Program adı _PDF2CBR.exe ve Tools klasörü _Tools olarak değiştirildi. Böylece bu dosya ve klasör diğer dosya ve klasörlerin içinde listelenerek yanlışlıkla silinme olasılığı azaltıldı.
v.20231107
  • Benzer CBR dosya isimlerinin bulunması halinde yapılan yeniden adlandırmadaki hata giderildi.
v.20231106
  • Bazı bug düzeltmeleri ve iyileştirmeler yapıldı.
v.20231105
  • Çeviri sonunda PDF ve CBR sayfa sayıları gösteriliyor. Bu sayıların eşit olmaması durumunda uyarı veriliyor.
  • Bazı bug düzeltmeleri ve iyileştirmeler yapıldı.
v.20231104
  • Metin içeren PDF dosyalarını da CBR a çevirebilme özelliği eklendi. Çok nadirde olsa bazı PDF formatındaki çizgi romanlarda balon içindeki konuşmaların metin olarak girilmesi nedeniyle bunlar önceki versiyonlarda dışarı aktarılamamakta ve dönüştürülen CBR larda balonların içi boş gözükmekteydi. Bu sorun giderildi.
  • Bazı bug düzeltmeleri ve iyileştirmeler yapıldı.
v.20231101
  • Tools klasörü altına dil dosyaları eklendi. Hali hazırda 2 dil dosyası mevcut. Türkçe ve İngilizce. Tools klasörü altındaki ayarlar.ini dosyasındaki language=tr satırı language=en yapılırsa program İngilizce olarak kullanılabilir.
  • Bazı bug düzeltmeleri yapıldı
v.20231031
  • Uyarı, Hata, Bilgilendirme ve dosya isimleri ayırt edilmelerini kolaylaştırmak için renklendirildi. Renkli fontlar Windows 10 1909 sürümü ve üzerinde çalışıyor. Eski işletim sistemlerinde tüm yazılar tek renk olarak gösterilecek.
  • Daha önceden kontrol edilmeyen hata durumları artık kontrol ediliyor.
  • Mesajlar ve bilgilendirmeler detaylandırıldı.
  • Program ikonu güncellendi.
v.20231029.1
  • Açık kaynak kodlu magick.exe programı Tools klasörü altına entegre edildi. Bu program artık full kurulum gerektirmiyor.
  • magick.exe programı lokasyon bilgisi ayarlar.ini dosyasına eklendi. Varsayılan değerler aşağıdaki gibidir:
    jpegQuality=80
    pdfImagesPath=..\Tools\pdfimages.exe
    pdfInfoPath=..\Tools\pdfinfo.exe
    jpegOptimPath=..\Tools\jpegoptim.exe
    rarPath=C:\Program Files\Winrar\winrar.exe
    imageMagickPath=..\Tools\ImageMagick\magick.exe
v.20231029
  • Dönüştürülecek PDF dosya adları program başında listelenmeye başladı
  • Non- resim dosyaları içeren PDF dosyaları içerisindeki resimler dışarıya kayıpsız ve sıkıştırılmamış PPM/PGM/PBM formatında resimler olarak aktarılmakta olduğundan, çok yer kaplayan bu dosyaları JPEG formatına çevirmek için açık kaynak kodlu ImageMagick programı kullanılmaya başlandı. (Bu konuda beni bilgilendiren ve örnek dosya sağlayan @direnc11 e teşekkürler. )
  • Non-DCT resim dosyaları içeren PDF dosyalarının dönüştürülmesi sırasında yapılan JPEG çevrim kalitesi ayarlar.ini dosyasına eklendi. Varsayılan kalite değer 80 olarak ayarlandı. Bu değerin yüksek tutulması resim dosya boyutlarını arttıracaktır. Maksimum değer 100 olarak verilebilir.
v.20231009
  • PDF dosyalarının geçerliliğini test etmek için açık kaynak kodlu pdfinfo.exe programı eklendi. Eger sıradaki PDF dosyası geçerli bir dosya değilse işlem yapılmadan bir sonraki PDF dosyasına geçiliyor.
  • Kullanılan yardımcı programların konum bilgileri Tools klasörü altındaki ayarlar.ini dosyasından okunacak şekilde değiştirildi. Konum bilgileri göreceli ya da tam yol adı olarak verilebilir.
  • Program işlemlere başlamadan önce tüm yardımcı programların belirtilen lokasyonlarda var olup olmadığını kontrol ediyor ve eksik program varsa işlem yapmadan çıkıyor.
v.20231007
  • pdfimages.exe ve jpegoptim.exe Tools klasörü altına taşındı.
  • İsteğe bağlı olarak jpeg optimizasyon kabiliyeti eklendi (jpegoptim.exe program önerisi için @Pertev 'e teşekkürler)
v.20231003
  • İlk Sürüm
  • Resimlerin orijinal boyut ve DPI larını korur.
  • CBR dosyalarını RAR5 formatında sıkıştırır. RAR5 dosyaları bozulmaya karşı, RAR4'e göre çok daha dayanıklıdır ve veri hasarına ve bit kaybına karşı daha dirençlidir.
  • Dosyalara %3 Kurtarma Kaydı ekler.
 
Son düzenleme:

Beymelikli18

Onursal Üye
26 Eyl 2014
18,905
52,548
Kendi Koltuğunda

ongo

Yeni Üye
13 Kas 2016
11
15
Diğer bir yöntemde Google'dan ''Comic Converter'' indirimektir. Eldeki PDF dosyayı uygulamanın içine sürüp Convert butonuna basıp otomatik çevirinin tamamlanmasını bekliyoruz. CBR formatına çevrilen dosya bilgisayarın ''Belgeler'' uygulaması ''Comics'' dosyası kısmında yer aldığı görülecektir. Dosyayı masa üstüne alıp okuyabiliriz.
 

cizgicicocuk

Çeviri & Balonlama
9 Haz 2016
328
3,769
Diğer bir yöntemde Google'dan ''Comic Converter'' indirimektir. Eldeki PDF dosyayı uygulamanın içine sürüp Convert butonuna basıp otomatik çevirinin tamamlanmasını bekliyoruz. CBR formatına çevrilen dosya bilgisayarın ''Belgeler'' uygulaması ''Comics'' dosyası kısmında yer aldığı görülecektir. Dosyayı masa üstüne alıp okuyabiliriz.

Merhaba
Google ''Comic Converter" diye arattığımda Jonty Lovell tarafından yazılmış Comic Converter 2.0 geldi. Bahsettiğiniz program bu mu?
Ben programı hemen indirip denemek istedim. Programa aşağıdaki 3 adet PDF i verip çalıştırınca hata aldım. Hata 7zip sıkıştırma modülünden geliyordu.

Yeni Zagor - Lal Kitap Bonelli Comics Serisi - Sayı 230 Ölüm Süvarileri.pdf
Yeni Zagor - Lal Kitap Bonelli Comics Serisi - Sayı 231 Terranova.pdf
Yeni Zagor - Lal Kitap Bonelli Comics Serisi - Sayı 232 Kuzey Buzları Arasında.pdf

Birkaç denememe rağmen hata almaya devam edince program klasörüne gidip 7zip modülüne baktım. 2010 yılından olduğunu görünce ya PDF dosyalarının isminin uzunluğundan ya da isimlerin Unicode karakter içermesinden hata verdiğini düşünüp PDF dosya isimlerini 1.pdf, 2.pdf ve 3.pdf olarak değiştirip yeniden denedim. Bu defa programı çalıştırıp denediğimde çevirme işlemi başarıyla yapıldı. Ancak resimlerin Orjinal Büyüklüğünü sakla dememe rağmen, oluşturulan CBZ içindeki resim dosyaları PDFlerin içindeki resimlerin 1/3 ü kadardı. Ayrıca Comic Converter'ın 3 dosyayı çevirme işlemi benim makinamda 2,5 dakika sürdü. Benim programımda ise bu süre sadece 18 saniyeydi ve resim dosyalarının orjinal boyutları korundu. Aşağıya her iki program test sonuçlarının ekran görüntüsünü ekledim.

Comic Converter, dosyalar fazla yer kaplamasın diyenler için ideal bir uygulama gibi duruyor. Özellikle çok sayıda dosya tablet, akıllı telefon gibi cihazlarda yanında taşımak istendiğinde kullanılabilir.


Comic Converter Performans Ekran Görüntüsü

gp0kg3zcts22ognzg.jpg



Benim Programın Performans Görüntüsü


vmrixez3ykslkwbzg.jpg
 
Son düzenleme:

ongo

Yeni Üye
13 Kas 2016
11
15
Sayın Cizgicicocuk, Evet, benim bahsettiğim Comics Converter Versiyon 2.0 by Jonty Lovel. Ekran görüntüleriniz bahis konusu converter ile aynı. Ben her seferinde tek bir PDF dosyası çevirimi yapıyorum ve benim bilgisayarımda hata vermiyor. Bahsettiğiniz detaylar için yorum yapabilecek bilgiye sahip değilim.
 

prince

Onursal Üye
20 Ağu 2012
4,471
27,029
Sevgili cizgicocuk uygulamalar çok güzel. Hemen dönüştürüyor.Lakin cbr programında büyütüp okumak istediğimizde bende kalite düşüyor.
Uygulamalar için teşekkür ediyorum.
 

cizgicicocuk

Çeviri & Balonlama
9 Haz 2016
328
3,769
Sevgili cizgicocuk uygulamalar çok güzel. Hemen dönüştürüyor.Lakin cbr programında büyütüp okumak istediğimizde bende kalite düşüyor.
Uygulamalar için teşekkür ediyorum.

Merhaba
Problem oluşturan PDF lerden birinin linkini paylaşabilir misiniz (CBR ye dönüşüp zoomlanınca bozulan)? Aktarma işleminin normalde çözünürlüğe dokunmadan gerçekleşmesi gerekiyor. Çünkü programı kendim de çok sık kullanıyorum ve böyle bir sorun varsa düzeltmek isterim.
 

cizgicicocuk

Çeviri & Balonlama
9 Haz 2016
328
3,769
Programın 20231104 versiyonunu resimlerin optimizasyonu sorusuna evet diyerek çalıştırdığımda değerli @Osidi nin sağlamış olduğu 874MBlık PDF dosyasını kendi makinamda 1:14 saniyede 660MBlık CBR formatına çevirdi. Optimize etmeden çalıştırdığımda ise 1:08 saniyede 699MB CBR formatına çevirdi.
Programa eklemek istediğim bir özellik çeviri bittikten sonra her bir PDF için PDF ve CBR sayfa sayılarını gösterip karşılaştırması. Böylece bire bir çevirinin doğru yapılıp yapılmadığı da anlaşılabilecek. Muhtemelen bu yeni versiyonu bir iki güne hazır olur.
 
Üst