Nasıl Yapılır Serisi: CBX Tools [PDF den CBR ye, CBR/CBZ den PDF ye çevirici ve CBR/CBZ optimizasyon programı]

cizgicicocuk

Çeviri & Balonlama
9 Haz 2016
328
3,704
Bundan birkaç ay önce sitemizden ve internetten indirdiğim CBR, CBZ ve PDF dosyalarını işlemede kullandığım, komut satırından çalışan 3 farklı yardımcı programı paylaşıma açmıştım.
Nasıl Yapılır Serisi: CBR CBZ Dosyalarının Optimizasyon Otomasyonu
Nasıl Yapılır Serisi: PDF formatındaki Çizgi Romanları CBR formatına Otomatik Çeviri Programı
Nasıl Yapılır Serisi: CBR/CBZ formatındaki Çizgi Romanları PDF formatına Otomatik Çeviri Programı
Bu üç uygulama elle yaptığım işlemleri %90'a varan ölçülerde hızlandırsa da arada hala elle yaptığım bazı işlemleri de otomatikleştirmek ve bu üç programı tek bir program altında toplamak için aşağıdaki CBX Tools uygulamasını geliştirdim.

Neler Gerekli
1- x64 bit Windows işletim sistemi (Windows 10 ve üzeri)
2- : winrar.exe uygulaması.
WinRAR uygulaması C:\Program Files\Winrar\ klasöründe yüklü değilse CBX Tools Araçlar -> Ayarlar menüsü altından program lokasyonu ayarlanabilir.

Yanlış Pozitif Virüs Uyarıları
İndirme/kurulum sırasında ve sonrasında bazı virüs programları tarafından program dosyalarının silinmesi sorununa karşı aşağıdaki dosyaları tarama dışı tutmanız gerekebilir.
CBXTools-Setup ......: Bu kurulum dosyasının indirilmesi ve çalıştırılması sırasında bazı virüs programları virüs uyarısı verebilir. Kurulum programını kullanarak oluşturduğum için bu programın forumuna giderek biraz araştırdığımda Advanced Installer kullanılarak oluşturulan kurulum dosyalarının bazen . Advanced Installer bunun yanlış pozitif olduğunu programın güvenli olduğunu açıklamış.
cbxtools.exe : Programı Python ile geliştirdiğimden exe yapabilmek için yardımcı programını kullandım. cbxtools.exe bu program tarafından oluşturulan bir bootloader ve internette bu programla oluşturulan exe programların olarak virüs gibi algılandıkları rapor edilmiş.

CBX Tools İndir
Eğer denemek isteyen arkadaşlar olursa program bu linkten indirilebilir:
Bir önceki sürüm:
Not: Programı sadece iki farklı Windows 11 yüklü bilgisayarda test etme imkânım oldu. Her ne kadar 1 ayın üzerinde test etsem de farklı PC'lerde sorun çıkması halinde geri bildirimde bulunursanız sevinirim.

Versiyon Tarihçesi
v1.0.8 [1 Mayıs 2024]
  • pdftotext 3. parti komut satırı uygulaması çıkarılarak yerine daha hızlı çalışan Python kütüphanesi kullanılamaya başlandı.
  • Versiyon 1.0.7 de eklenen bir kısım kod, JPEGMini ile optimizasyon yapılması sırasında hataya neden olduğu için düzeltildi.
v1.0.7 [1 Mayıs 2024]
  • ImageMagick ve QPDF 3. parti komut satırı yazılımları çıkarılarak yerlerine aynı ya da daha hızlı çalışan Python kütüphaneleri kullanılamaya başlandı.
  • CBR/CBZ'den PDF'ye dönüştürme işlemleri bir önceki versiyona göre %65 daha hızlı çalışıyor.
  • Her bir işlemin gerçekleşmesi için geçen toplam süre işlem gerçekleştikten sonra ekranda saniye cinsinden gösteriliyor.
v1.0.6 [8 Nisan 2024]
  • PDF'ten CBR'ye çevirimde kullanılan 2 aşamalı alternatif metot kaldırıldı. Tüm çevirilerin tek adımda yapılmasına olanak veren kod düzenlemeleri eklendi. Tek sayfada birden çok resim ya da boş sayfa içeren PDF çevirilerinde kullanılan metod performansı programın 1.0.3 versiyonuna göre %59 oranında hızlandırıldı.
  • Programın kurulum dosyasına Türkçe lisans metni eklendi.
  • Programın yeni versiyonunun kurulumu esnasında diskte var olan Ayarlar.ini dosyasının korunması sağlandı.
  • Program versiyon bilgisi ve program bilgileri Windows Gezgini'nden kontrol edilebilmesi için exe dosyasına eklendi
  • Versiyon bilgisi Ayarlar -> Hakkında menüsüne eklendi.
v1.0.5 [7 Nisan 2024]
  • Bazı Türkçe mesajlardaki yazım hataları düzeltildi.
v1.0.4 [6 Nisan 2024]
  • PDF'ten CBR'ye çevirimde kullanılan alternatif metot %50 seviyesinde hızlandırıldı.
v1.0.3 [6 Nisan 2024]
  • @haziran tarafından bildirilen "Lütfen dosyayı kontrol edin: '{file_path}'" uyarısında ilgili dosya isminin düzgün bir şekilde gösterilmesi için gerekli düzenlemeler yapıldı.
  • Kurulum sırasında eski sürüm otomatik olarak silinip yeni sürümün kurulması sağlandı.

v1.0.1 [5 Nisan 2024]
  • İlk Sürüm

Kurulum
Üstteki linkten indirilen CBXTools-Setup.exe kurulum programı çalıştırıldıktan sonra kurulum dili olarak İngilizce ya da Türkçe seçilebilir. Program kendisini
"C:\Users\<Kullanıcı>\wyser.ca\CBX Tools\" klasörüne yükleyip gereken kısayolları oluşturur.

Kullanım
Programı CBX Tools kısayolunu kullanarak çalıştırdıktan sonra Araçlar -> Ayarlar (Tools -> Settings) menüsüne giderek isteğinize uygun ayarlamaları yapın.
Dil (Language): Türkçe ya da English program dili olarak kullanılabilir.
JPEG Kalitesi: Sadece PDF dosyalarının CBR dosyasına dönüştürülme işlemini sırasında jpeg formatında olmayan resimler varsa kullanılır.
JPEG DPI: Sadece PDF dosyalarının CBR dosyasına dönüştürülme işlemini sırasında jpeg formatında olmayan resimler varsa kullanılır. Bu değerin 150 yapılması dosya boyutu ve resim kalitesini düşürür. Bu değerin tavsiye edilen değeri 300dür.
JPEG İyileştirme: JPEG iyileştirme JPEG dosyalarının boyut, çözünürlük ve DPI değerlerini değiştirmeden disk üzerinde kapladığı alanın küçültülmesine ve yer kazanmaya yarar. Bu özellik istenirse Devre Dışı bırakılabilir. Program varsayılan araç olarak jpegoptim.exe kullanmakla birlikte eğer ücretli olan JPEGMini Pro'ya sahipseniz bu programı kullanmanızı tavsiye ederim. JPEGMini Pro seçilirse program lokasyonu da belirtilmelidir.
Katı Arşiv: CBR dosyaları oluşturulurken WinRAR Katı Arşivleme özelliği kullanılacak mı? Evet seçilmesi durumunda bazen çok ufak yer kazancı sağlanmakla birlikte her CBR okuyucu tarafından desteklenmeyebilir.
Kurtarma Kaydı: Bu kayıt saklamakta olduğunuz CBR dosyalarının durumunda WinRAR kullanılarak kurtarılabilmesine olanak sağlar. Tavsiye edilen değerler 3 ile 5 arasındadır.
Çıktı Klasörü Lokasyonu: Varsayılan lokasyon kullanıcının masa üstüdür. Bu durumda program masa üstünde OUTPUT adlı bir klasör oluşturacak ve sonuç dosyalarını bu klasöre kopyalayacaktır. Eğer hali hazırda bir OUTPUT klasörü var ve doluysa, var olan klasör yeniden adlandırılıp boş bir OUTPUT klasörü oluşturulur. Eski klasörün sonuna günün tarihi ve saat bilgisi eklenir.
WinRAR Lokasyonu: WinRAR.exe programının yeri. WinRAR CBR dosyalarının oluşturulmasında kullanılır.
JPEGMini Lokasyonu: JPEG iyileştirme için JPEGMini Pro kullanılacaksa JPEGMiniPro.exe lokasyonu burada tanımlanmalıdır.
Detaylı Bilgi Modu: Ekrana daha çok bilgi yazar.

Not: Eğer bir hata yapar ve tüm ayarları ilk kuruluştaki değerlerine getirmek isterseniz Varsayılan tuşuna tıklayıp Kaydet e basabilirsiniz.

v138rkec3srhustzg.jpg


Program sürükle-bırak yöntemi ile çalışır. Birden fazla klasör ve dosyayı yapmak istediğiniz işlem kutucuğuna bırakarak işlemi başlatabilirsiniz. Örneğin aşağıdaki örnekte sağdaki klasör ve dosyalar seçilip PDF'den CBR'ye kutusuna bırakılırsa program bu klasör ve dosyalar içerisindeki PDF dosyalarını CBR formatına çevirip Ayarlarda belirtilen Çıktı Klasör Lokasyonunda bir OUTPUT klasörü oluşturup dosyaları buraya kopyalar. Bu süre zarfında programın büyük siyah ekranında yapılan işlemler sıralanır.

k6pr20qk64923lwzg.jpg


CBR/CBZ Optimizasyonu: Bu kutuya bırakılan dosyalar ve klasörler içerisinde sadece CBR ve CBZ dosyaları şu işlemlere tabi tutulur: Dosyalar açılır, eğer Ayarlar menüsünde seçilmişse jpeg dosyaları seçilmiş yöntemle optimize edilir, Ayarlar menüsünde belirtilen miktarda kurtarma kaydı eklenerek WinRAR yardımıyla CBR dosyasına dönüştürülür.

PDF'den CBR'ye: Bu kutuya bırakılan dosyalar ve klasörler içerisinde sadece PDF dosyaları şu işlemlere tabi tutulur: PDF dosyası içeriğine bağlı olarak en uygun yöntemle PDF sayfaları resim olarak dışarı aktarılır, resimler JPEG değilse Ayarlar içerisindeki değerler kullanılarak bu dosyalar jpeg formatına dönüştürülür. Ayarlar menüsünde belirtilen miktarda kurtarma kaydı eklenerek WinRAR yardımıyla CBR dosyasına dönüştürülür.

CBR/CBZ'den PDF'ye: Bu kutuya bırakılan dosyalar ve klasörler içerisinde sadece CBR ve CBZ dosyaları şu işlemlere tabi tutulur: Dosyalar açılır, eğer Ayarlar menüsünde seçilmişse jpeg dosyaları seçilmiş yöntemle optimize edilir ve PDF ye çevrilir.


Opsiyonel
3- Program jpeg resimlerini varsayılan olarak açık kaynak kodlu jpegoptim.exe programını kullanarak optimize etmektedir. Ancak eğer 'ya sahipseniz ve jpeg resimlerini bu programı kullanarak optimize etmek isterseniz
CBX Tools Araçlar -> Ayarlar menüsü altından program JEPGMiniPro.exe lokasyonu ayarlanabilir. CBX Tools hem JPEGMiniPro 3 hem de JPEGMiniPro 4 versiyonları ile uyumlu.

JPEGMini için Optimize Originals seçin ve otomasyon için kullanıcı müdahalesi gerektirecek tüm mesajları kapatın. Ayrıca Resize: None olduğundan emin olun çünkü orijinal resim boyutlarını korumak istiyoruz.

ocsp1lst910gme8zg.jpg
 
Son düzenleme:

prince

Onursal Üye
20 Ağu 2012
4,471
27,029
Olağanüstü olmuş üstadım. Çok beğendim. pdf ve cbr sayfa sayısı eşit değilse alternatif işlemi kullanıyor biraz bekletiyor sadece. Onun haricinde şıp diye çevirip veriyor.
Denediğim tüm ücretsiz çeviri programlarında sayfa büyüttüğümde görüntü bulanıklaşıyordu. Tam okuma sayfası olarak verdiği için büyütmeye gerek kalmadı. Yakınlaştırınca da bulanıklık oluşturmuyor.
Çok hayır dua aldın üstadım. Çok teşekkür ediyorum.
 

cizgicicocuk

Çeviri & Balonlama
9 Haz 2016
328
3,704
Bende virüslü görünüyor

Uyarınız için teşekkürler. Kurulum dosyasını virustotal.com sitesine yükleyince 71 virüs tarama programının sadece 4 tanesi (Avast ve AVG dahil) virüs uyarısı verdi. Kurulum programını kullanarak oluşturduğum için bu programın forumuna giderek biraz araştırdığımda Advanced Installer kullanılarak oluşturulan kurulum dosyalarının bazen . Advanced Installer bunun yanlış pozitif olduğunu programın güvenli olduğunu açıklamış. Tavsiyeleri AntiVirüs üreticisine false pozitif olarak bulunulması.
 
Son düzenleme:

kemalettin

Onursal Üye
13 Eyl 2011
522
2,683
CBX Tools İndir
Eğer denemek isteyen arkadaşlar olursa program bu linkten indirilebilir:
Elinize sağlık sn @cizgicicocuk
CBX Tools alet çantamızda yerini almalı bence

Farklı bir uygulamaya daha ihtiyaç var
Keşke birimiz tüm kitabı düzgün bir şekilde başka dillere çeviren bir uygulama da üretebilse de
CizgiDiyarı forumundaki dil sıkıntısı çeken üyeler için bulunmaz bir nimet olabilir
(örneğin ben sırf Fransızca diye pek çok değerli yayını indirmekten vazgeçiyorum)

Şimdilik ocr lı pdf ve epubları google la veya deepl ile çevirmeye çalışıyorum ama Türkçeye çevirisinden memnun değilim.
Ama Almanca dan İngilizce ye çok daha iyi bir çeviri yapabiliyorlar

1-2 güne kadar "100 MotivationalQuotes To Read.epub" diye güzel bir kitap buldum deepl ile Türkçeye çevirisini paylaşabilirim
PDF dosyalar yazı için uygun ama resimli olunca aşırı ağırlaşıyor.
OCR'lı olmayanlar çok büyük dosya boyutlarına ulaşıyor. Bazen OCR lı olanlar bile yüksek çözünürlüklü görseller içerince ben saklamak için pdf leri küçültüyorum
CBR lar ise metinlerinden alıntılama sağlamadığı için pdf leri veya epub olanları varsa onları tercih etmek durumundayım
 

cizgicicocuk

Çeviri & Balonlama
9 Haz 2016
328
3,704
Farklı bir uygulamaya daha ihtiyaç var
Keşke birimiz tüm kitabı düzgün bir şekilde başka dillere çeviren bir uygulama da üretebilse de
CizgiDiyarı forumundaki dil sıkıntısı çeken üyeler için bulunmaz bir nimet olabilir
Bu konuda yapay zekâ ile yapılmış bir programa ihtiyaç var ki program
  • Otomatik olarak konuşma balonları ve diğer metin öğelerini seçecek
  • Balonlar içerisindeki metinleri OCR ile tanımlayacak
  • ve ardından bu yazıları istenilen dile çevirecek.
  • Daha sonra çevirmen gereken düzeltmeleri yapacak.

Öncelikle en az 5,000-10,000 adet farklı çizgi romanlardan alınmış ve metin bölgeleri elle tanımlanmış sayfaya ve iyi bir grafik kartına ihtiyaç var. Bu sayfalar yapay zekayı eğitmek için kullanılacak.
Benzer bir işlem OCR programını eğitmek içinde gerekecek.
Yani bu ön çalışma için büyük bir takım çalışmasına ihtiyaç var.
 

cizgicicocuk

Çeviri & Balonlama
9 Haz 2016
328
3,704
Olağanüstü olmuş üstadım. Çok beğendim. pdf ve cbr sayfa sayısı eşit değilse alternatif işlemi kullanıyor biraz bekletiyor sadece. Onun haricinde şıp diye çevirip veriyor.
Denediğim tüm ücretsiz çeviri programlarında sayfa büyüttüğümde görüntü bulanıklaşıyordu. Tam okuma sayfası olarak verdiği için büyütmeye gerek kalmadı. Yakınlaştırınca da bulanıklık oluşturmuyor.
Çok hayır dua aldın üstadım. Çok teşekkür ediyorum.
Alternatif metota ilk kez Çeviren Latif Demirci adlı PDF yi CBR ye çevirirken ihtiyaç olduğunu fark ettim. Hızlı metot PDF içindeki boş (beyaz) sayfaları atlıyor ve bu yüzden de CBR sayfa sayısı orjinal PDF den az oluyordu. Sizde hangi dosyada Alternatif yöntem uygulandı?
 

haziran

Süper Üye
19 Ocak 2010
1,297
3,711
Merhaba ellerinize sağlık. Kurulumu yapıp programı çalıştırdığımda
HATA: Programın çalışması için gerekli dosyalardan biri bulunamadı. Program devam edemeyecek.
Lütfen dosyayı kontrol edin:
'{file_path}'
şeklinde uyarı alıp herhangi bir işlem yapamıyorum
İşletim sistemim Windows 10 64 bit

Çok teşekkürler.
 

cizgicicocuk

Çeviri & Balonlama
9 Haz 2016
328
3,704
HATA: Programın çalışması için gerekli dosyalardan biri bulunamadı. Program devam edemeyecek.
Merhaba
Sisteminizde 64bitlik WinRAR kurulu ve C:\Program Files\Winrar\WinRAR.exe lokasyonunda mı?
WinRAR programı shareware olduğundan kurulum dosyasıyla beraber paketleyemiyorum. CBR dosyalarının işlenmesi sırasında WinRAR uygulamasına ihtiyaç var.

Aldığınız hata mesajında eksik dosya ismini görmek için yukarıdaki dosyayı yeniden indirip kurabilir misiniz? Programı dosya ismini düzgün gösterebilecek şekilde güncelledim. Yeni Versiyon 1.0.3

Teşekkürler
 
Son düzenleme:

haziran

Süper Üye
19 Ocak 2010
1,297
3,711
Merhaba
Sisteminizde 64bitlik WinRAR kurulu ve C:\Program Files\Winrar\WinRAR.exe lokasyonunda mı?
WinRAR programı shareware olduğundan kurulum dosyasıyla beraber paketleyemiyorum. CBR dosyalarının işlenmesi sırasında WinRAR uygulamasına ihtiyaç var.

Aldığınız hata mesajında eksik dosya ismini görmek için yukarıdaki dosyayı yeniden indirip kurabilir misiniz? Programı dosya ismini düzgün gösterebilecek şekilde güncelledim. Yeni Versiyon 1.0.3

Teşekkürler
Günaydın, siz yazınca baktım Winrar 32 bitmiş düzeltip tekrar kontrol edeceğim ve sonucu yazacağım. Çok teşekkür ederim.
 

prince

Onursal Üye
20 Ağu 2012
4,471
27,029
Alternatif metota ilk kez Çeviren Latif Demirci adlı PDF yi CBR ye çevirirken ihtiyaç olduğunu fark ettim. Hızlı metot PDF içindeki boş (beyaz) sayfaları atlıyor ve bu yüzden de CBR sayfa sayısı orjinal PDF den az oluyordu. Sizde hangi dosyada Alternatif yöntem uygulandı?
Merhabalar üstadım. Yabancı bir siteden indirdiğim pdf dosyasında yaptı. Dosyayı upload ettim ekliyorum.

 

cizgicicocuk

Çeviri & Balonlama
9 Haz 2016
328
3,704
Merhabalar üstadım. Yabancı bir siteden indirdiğim pdf dosyasında yaptı. Dosyayı upload ettim ekliyorum.

Sorun Tenten 62. sayfadaki (PDF 66. sayfa olarak görüyor) (muhtemelen dosyaya sonradan eklenmiş) vk.com/club154.... ibaresinden kaynaklanıyor. Program bunu ayrı bir resim olarak algıladığından oluşturulan CBR dosyası PDF'ye göre 1 sayfa fazla geliyor. Bu yüzden de daha yavaş yöntemle 2. kez CBR oluşturuluyor.

Eğer PDF sadece taranmış sayfalardan oluşuyorsa ve resimler jpeg formatındaysa, bu tip PDF ler en hızlı şekilde CBR a dönüştürülebiliyor. Çünkü bu durumda her bir sayfa 1 resme karşılık geliyor. Ancak PDF'lere yukaridaki şekilde sonradan filigran eklenirse ya da PDF seçilebilir metin içerirse program daha yavaş yöntemler kullanmak zorunda kalıyor.

Yolladığınız dosya ve elimdeki benzer dosyayı kullanarak Alternatif çeviri kodunu %50 oranında hızlandırmayı başardım. yeni versiyon 1.0.4 yukarıdaki linkten indirilebilir.

Yolladığınız Tenten sayısı benim bilgisayarımda eski versiyonda 2 dakika 40 saniyede CBR'a dönüşürken, versiyon 1.0.4'te 1 dakika 14 saniyede tamamlanıyor.
 
Son düzenleme:

cizgicicocuk

Çeviri & Balonlama
9 Haz 2016
328
3,704
Programın ufak tefek hatalarını düzelttikten sonra versiyon 1.0.6 ya güncelledim. Her zamanki gibi gene iki farklı makinada test ettim. ESET antivirus yüklü makinamda sorunsuz çalışırken. Windows Defender yüklü makinemde kurulum yapıldıktan sonra ana program cbxtools.exe Windows Defender tarafından virüs uyarısı verilerek silindi. Bu dosyayı virustotal.com sitesine yüklediğimde 71 antivirüs programından (Microsoft da dahil) 7si virüs uyarısı verdi. Programı Python ile geliştirdiğimden exe yapabilmek için yardımcı programını kullandım. cbxtools.exe bu program tarafından oluşturulan bir bootloader ve internette bu programla oluşturulan exe programların olarak virüs gibi algılandıkları rapor edilmiş.
Daha öncede @Beymelikli18 kurulum dosyasında benzer bir uyarı alındığını rapor etmişti.
Bu iki uyarıyı da yukarıdaki ana konu altına ekliyorum.
 

cizgicicocuk

Çeviri & Balonlama
9 Haz 2016
328
3,704
Versiyon 1.0.8 eklendi.
  • ImageMagick, pdftotext ve QPDF 3. parti komut satırı yazılımları çıkarılarak yerlerine aynı ya da daha hızlı çalışan Python kütüphaneleri kullanılmaya başlandı.
  • CBR/CBZ'den PDF'ye dönüştürme işlemleri bir önceki versiyona göre %65 daha hızlı çalışıyor.
  • Her bir işlemin gerçekleşmesi için geçen toplam süre, işlem bittikten sonra ekranda saniye cinsinden gösteriliyor.
  • Versiyon 1.0.7 de eklenen bir kısım kod, JPEGMini ile optimizasyon yapılması sırasında hataya neden olduğu için düzeltildi.
 
Son düzenleme:
Üst