Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
"Kanunisani" = Ocak ayı demek. Senin sunduğun (Aralık 1933) tarihi yanlış. Doğrusu (Ocak 1933) olmalı.
"Saygılı dinleyicilerim. Deminden beri saydığım selin, zelzelenin, yangının, kuraklığın, savaşın, esaretin velhasıl bütün bu felaketlerin acısını dindirmek ihtiyacını duyuyorsun değilmi? Bu kadar acı bir felaketi dindirmek için ne yapayım diye düşünürsün değil mi? Tabii bir kişinin kuvveti bir şey yapamaz. Lakin birçok kişilerin beraber kuvveti bu acıları dindirebilir. İşte bu düşüncedir ki Hilaliahmeri doğurmuştur. Deminden beri saydığım bütün bu felaketlere uğramışsa sığınacak çadır yollayan, hastası için ilaç gönderen, çıplaklığını gideren, örtüneceklerini yorganlıyan, açını doyuran, savaş meydanında yurt için döğüşen, babanın, oğlunun, kardeşinin, kocanın çantasına pansman paketi koyan, menzilin ileri ve geri hastahanelerinde yaralanmışları tekrar sana kavuşturmak için tımarlıyan, didinen, koşan, hizmet eden, esir olmuş babandan, kocandan, oğlundan, kardeşinden, hısım akrabandan sana haber getiren yahut senin haberini ona ulaştıran, esarette kalmışını arıyan bulan, getiren, o acı günlerinde seni sevindiren Hilaliahmerdir. Bu cemiyet bunları yapmıştır ve yapacaktır."
Bu konuşma "Ankara radyosunda hilaliahmer Cemiyeti neşriyat müdürü Fazlı Bey tarafından verilen bir konferansı aynen okuyucularımıza arzediyoruz." başlığı altında verilen sözlerinden.
Vargı : "Fazlı Bey ;
Sana bazı sorularım var. Ben sizin dönemde yaşamadım. Ama buradan sana sorabilirim gibime geliyor.
Sizin zamanda da deprem olduğunda ; 1 - 3 gün boyunca bekledikten sonra mı deprem bölgesine görev için giderdiniz. 2 - Depremde veya başka felaket günlerinde hatta savaşta ilaç götürmek te sizin göreviniz ya... Siz ilaç götürmediğiniz gibi başkaları ilaç getirip (ücretsiz) felakete uğrayanlara dağıtmak istediğinde dağıtmak için mekana , yani çadıra ihtiyacı olduğunda , sizden bunu istediğinde sizin göreviniz olan ilaçları dağıtmadığınız gibi , yani asil görevlerinizden birini yerine getirmediğiniz halde bunu sizin yerinize birileri (Eczacılar Birliği) yapmak istediğinde bunun için de ihtiyacı olan çadırı sizden istediğinizde siz ÇADIRI ONLARA PARA İLE SATAR MISINIZ? 3 - Hani siz milletten kan topluyorsunuz ya dar günde ihtiyacı olana vermek üzere. Peki böyle darda olan biri sizden kan istediğinde siz ondan istediği kan gurubundan bir ünite kana karşılık başka kan gurubundan en az 2 ünite kan ve şu kadar da para talep eder misiniz (bu olay aynen başıma geldi. Bana kızılay yaşattı)... 4 - Felakete uğramış insanlara yemek vb. besin ihtiyaçlarını siz dağıtırken başkaları da bu yemek dağıtımını kendileri temin edip sizin bulunduğunuz ortamda size katkı olsun diye kendi hazırladıkları veya temin ettikleri yemekleri dağıtmak istediklerinde mekan olarak sizden çadır istediğinde siz de ÇADIRI ONLAR PARA İLE SATAR MISINIZ?
Fazlı Bey aslında sizin konuşmanızda bunların cevabı zaten var ama yine de sizden cevap bekliyorum.