Muhit Mecmuası Sayı 47 (Eylül 1932)

abboritta

Süper Üye
12 Ara 2020
1,323
13,510
hHRp7tXo_o.jpg

LIqmhq1n_o.jpg

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,319
6,857

Sayın abboritta ;

"Genç romancı, bir lahze nefes almak için, Dostoyeviskiden yeni tercüme ettiği "Beyaz Geceler"in müsveddelerinden başını kaldırdığı zaman, karşısında geniş şezlonga uzanarak kendisini dinleyen karısının kapalı gözlerile karşılaştı.

........
Selminin, bu harıkulade güzel kadının güzelliği keşf etmekte gösterdiği beceriksizlik ona kalple fikrin aynı zamanda anlaşmasının belki hiç bir zaman mümkün olmıyacağını düşündürüyordu."

Bu satırlar Yaşar Nabi'nin "Bir Romancının Romanı" adlı küçük hikayesinden.

Vargı : Ben Varlık dergisi ve Varlık Yayınlarının en sadık okuruyum... Ancak Yaşar Nabi'nin küçük öyküsü ile karşılaşmamıştım. Bunu da Muhit Dergisine borçluyum. Bir bilseniz Muhit Dergisine neler borçlu olduğumu , bir bilseniz....
Öykünün adı da ilginç "Bir Romancının Romanı" ... Benim de hep düşünüp bir türlü yazıya dökemediğim projelerimden biri olan "BİR ROMANIN ROMANI" adlı ilginç bir roman var.... Addaki çağrışım bu oldu ilk anda bende...

"Daha GalatSarayda talebe iken tanıştığı ve mektuplaştığı Harbiye talebesinden Recep Vahyi Beye bir mektubunda :

Ne senden rükü-u ne benden kıyam
Selamünaleyküm, Aleykümselam

beyitini yazıyor; teklif ve tekellüfü, riya ve tabasbusu çekemediğin ve çekemiyeceğini gösteriyordu.
.........
Bu zamanlarda yazmış olması pek muhtemel olan şu altın mısra da bıraktığı yazılar içinde bir kartın arkasında bulundu :

Kıran da olsa kırıl, fakat eyilme sakın!

Evet eyilmedi. Kırıldı, kırdılar, yıkıldı, yıktılar. Fakat bu suç onun değil.. Onun cidden vakur, cidden güçlü ve sert olan köklerine o zaif, o çürük toprak dayanamadı. Yarıldı, paralandı."

Bu satırlar İsmail Hikmet'in hazırladığı "Büyük Türk Şairi Tevfik Fikrete dair Neşr olunmamış bazı Şiirleri" başlıklı yazıdan...

"Muhterem okuyucularımıza
Dört seneden beri yalnız okuyucularının yüksek menfaatlerini düşünerek çıkan MUHİT yeni ve büyük bir fedakarlığa karar veriyor : Fiatını 50 kuruştan 20 ye indiriyor. Buna mukabil sahifelerinde 80 den 48 e azalıyorsada fiat tenzilatının nisbeti çok yüksek : Yüzde 60 tır."

Bu kadar yıl sonra bile okuyunca bu satırlar beni çok üzdü. Güzelim derginin sayfaları neredeyse yarı yarıya azalıyor. Belli ki dergiler için kaçınılmaz olan sorunları ile karşı karşıya o zamanki Muhit Dergisi...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim....