Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
"Romancının ruhi haletini Andre Maurois söyle iyzah ediyor : "Bir romancı romanlarile kendini ifade eder, fakat çok defa dolambaçlı yollardan gederek. Flaubert : "Madam Bovary benim" dediği zaman derin ve doğru bir şey söyleyordu. Madam Bovary kendisi idi, veya hiç olmazsa her erkekteki kadınlık tarafı idi."
..... Göthe : "Daima kainatın benim dehamdan daha dahiyane olduğuna kailim" diyordu."
Bu satırlar Ahmet Cevat'ın "Roman ve Romancı" başlıklı yazısından...
"-- Nasıl yazarsınız? Sizde mevzu nasıl doğar? Mevzuun üstünde nasıl çalışırsınız? Eserlerinize nasıl başlar, nasıl bitiririsiniz? ..... Bir sigara yaktı : -- Roman ve hikaye yazarken, mevzuun evvela asıl canlı noktası, amudu-fıkarisi gelir. Bu amudu-fıkaridir ki bana yazmak arzusu verir. Bu bazan bir vak'a olur, beni alakadar eden bir vak'a... Fakat çok kere de pek alakadar olduğum insan tipi... (Şu vak'ayı, veya şu insanı, şu tipi yazayım) derim. Bu suretle eserin ilk adımı atılmış olur. Mevzu pek iptidai bir şekilde fikrime gelir. Hiç bir zaman hemen derhal bu mevzuun planını yapıp da yazmaya başladığım vaki' değildir. Bulduğum mevzuu zihnimde bir köşeye atarım. Onun francala hamuru gibi kendi kendine kabarması için uzun müddet bırakırım. Çok defa aradan bir çok senelerin geçtiği de vaki'dir. Bu müddet zarfında mevzua bazı ilaveler yaparım. Bazı kısımlarını tayy ederim, atarım, çıkarırım. Vak'aları retuş ederim. Tipleri develope ederim."
Bu satırlar "Nasıl Yazıyorsunuz?" (anket diyor buna dergi. Ben olsam "söyleşi" derim.) bölümündeki "Reşat Nuri Bey Anlatıyor." daki Reşat Nuri Güntekin'e ait.
Bazı sözcüklerin anlamını yazayım : Dikkat amacım nedeniyle sadece bire bir sözlük anlamını vermek değildir... amudu-fıkarisi : Kısaca "bel kemiği" yani romanın bel kemiği (omurgası) denmek isteniyor. tayy : "dürüp bükmek" (atılmak üzere) yani ayıklama öncesindeki hal, durum (tam sözlük anlamı peşinde değilim ben) retuş : kusurları düzeltmek amacı ile yapılan işlemler (fotoğrafta rötüş gibi) develope : develop etmek : Geliştirmek... (fotoğraf sanatında başka anlamı var elbette; banyo yaptırıp görüntüyü açığa çıkarmak ... ) Reşat Nuri Güntekin bu son tümcelerinde (cümlelerinde) yaklaşık şunları anlatmak istiyor :
"Bazı kısımları (fazlalıkları) dürüp atarım yani çıkarırım. Olayları kusurlarından arındırırım. Tipleri ise geliştiririm."