Muhit Mecmuası Sayı 40 (Şubat 1932)

abboritta

Süper Üye
12 Ara 2020
1,235
12,284
O7PYEdBp_o.jpg


 

abboritta

Süper Üye
12 Ara 2020
1,235
12,284
62'nci sayfada değinilen Çifte Jalma filminin orjinal adı: Jalma La Double



Filme ait resimler ve açıklamalar The Illustrated London News tendir.



Açıklamalar bu dergide özet şeklindedir.



Oryantalist bakış açısını yansıtan filmde II'nci Abdülhamid'i canlandıran Hugues de Bagratide role en uygun olabilecek aktör olarak filmde görünmüştür.

mJ2aaYFr_o.jpg




Film, tarihi tanımların kurgulaştırılmasına dayanmaktadır. Bahsi geçen kurgu Birinci Meşrutiyet öncesinde kitaplaştırılmıştır.

Filmde, Avrupa'da otokratlar ve diktatörlerin ortaya çıktığı 30'lar Fransız dünyasına, otokrat veya diktatör Abdülhamid ile Doğu despotizmine karşı Batı'nın daha doğrusu Fransa'nın haklı mücadelesi, Arap ve Dürzi(Levant bölgesi) destekli ele alınmaktadır.

Kitap Alman hayranı* İttihatçı Osmanlı'ya** karşı ayaklanan Arap Ayaklanmasından*** önce yayınlanmıştır ve bu ayaklanma ile Fransa Levant bölgesine hakim olmuştur ve dikkat edelim Fransızların Ermenileri kurtardıkları Musa Dağı Levant bölgesindedir ve Musa Dağı anlatımı tam da filmde anlatılan şekildedir****.







* Bu hayranlığın temelinden şekillendiren mimarın ismi Abdülhamid'dir.

** Abdülhamid ve sözde ilerici İttihçıların tüm zalimliklerine ve baskılarına karşı Arap milliyetçiliği nasıl güçlenmişse, Suriye'deki devrik diktatörün Baas kalıntısı istihbarat teşkilatı da isyancıları zalimlikleriyle güçlendirmiştir ve isyancılar kontrolü ellerine aldıklarında liderleri ilk Fransa'yı ziyaret etmiştir.



*** Ayaklanmanın lideri, Yahudileri Levant bölgesine kontrolsüz şekilde kabul ederek Haganah ve Irgun gibi terör örgütlerinin varlığına neden olmuş, Abdülhamid tarafından atanmıştır ve Abdülhamid'in Hıristiyanlara ve özelde Ermenilere karşı başlattığı kampanyanın nasıl sonuçlandığı bilindiğinden, Hicaz Kralı zimmî olarak tanımladığı Ermenilere destek olmuştur. Bu da Batı gibi Doğu'nun komple bir despotluğu temsil edemeyeceği ve Abdülhamid'in ve ardıllarının alıştıkları şekilde isyanları bastırmak ve iktidarlarını sürdürmek için kullandıkları istabdat, sürgünler, baskı, zalimliklerinin Berlin'de veya Moskova'da dahi olsa biteceği şeklinde yorumlanabilir.

**** Ermeni milliyetçisi ve Sovyet dostu terör örgütü ASALA'nın özellikle Levant kolu, Sovyet dostu ve İngiltere'nin Arap milliyetçiliğini unutmadık diyen Filistinli kardeşlerini Siyonizme karşı desteklemiştir. Benzer destek İttihaçılar zamanında Ermenileri katlettikleri unutturulan(?) Sovyet dostu Kürt milliyetçiliğini savunan PKK terör örgütünde de görülmüştür. Ve bu örgütler medet bekledikleri sosyalist emperyalist Sovyetlerin bir zamanlar aynı kendileri gibi Nasyonel Sosyalist Nazi Almanyası'nın müttefiki olduğunu ve İsrail'i de desteklediğini bilmemektedirler.

Arap İsyanı'nda Batı'nın yanında yer alan Hicaz Krallığı'nın 1920'den sonraki anlı şanlı bayrağına bakalım:

main-qimg-39f0c1893cb7247d13aae4e230024270-lq




Levant karşısındaki Kıbrıs'ta Fransız bayrağı görmek istemeyen İngiltere'nin Fransız filmlerine ilgileri de dikkat çekicidir.

Filmin yapım şirketi Société des Cinéromans dır ve şirket, yönetmen ve yapımcı bu film nedeniyle II'nci Abdülhamid'in varisleri tarafından dava edilmiştir.

Varisler davayı kaybetmiştir:

En 1927, Goupillières adapte pour l'écran, en collaboration avec Jean-Louis Bouquet,Jalma la double, un roman (peu connu) de Paul d’Ivoi, Fauteur des fameux Cinq Sous de Lavarède. Ce film lui vaudra surtout l’honneur d’être traîné en justice en compagnie de son producteur, Louis Nalpas, par les descendants du sultan Abdul Hamid n de Turquie, décédé neuf ans plus tôt et qui est représenté ici comme un tyran sanguinaire, ce qui est contraire, paraîtil, à la vérité historique. Le procès fera grand bruit, et les plaignants seront finalement déboutés, au motif que « l’Histoire appartient à tout le monde » (sic) et qu’un cinéaste a parfaitement le droit d’y broder à sa guise. Aussi bien le personnage incriminé s’était-il rendu tristement célèbre en massacrant quelques Arabes et Druses dans le Yemen et au Liban. En dehors de cet épisode annexe, qui aura pour seul inconvénient de retarder de plusieurs mois la sortie du film, handicap majeur à l’aube du parlant, Jalma la double, interprété par Hugues de Bagratide, Chakatouny et Lucien Dalsace, n’était pas, si l’on en croit la presse de l’époque, sans qualités, de reconstitution, de rythme et d’invention visuelle. On souligne que « le masque tourmenté et l’allure égarée de Bagratide évoquent de façon saisissante la terrible figure du tyran redoutable qui souffrit jusqu’à sa mort de la folie de la persécution ». Aucune copie ne semble malheureusement avoir été conservée de ce tumultueux cinéroman, dont Pathé affirme avoir toujours les droits d’exploitation.

Filmi izlemek için:

 
Üst