Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
"İKTİSAT VE TASARRUF ŞİARLARI Büyük Millet Meclisi ve iktisat ve Tasarruf Cemiyeti Reisi Kazim (yanlış yazmadım ; böyle yazılıyor o zaman-dedo11) Paşa Hazretlerinin Nutkundan
"İktisadi Vazifelerimizin En Ehemmiyetlisi Yerli Malı Kullanmaktır. Yiyecek içecek ihtiyaçlarımızı memleket mamulat ve mahsulatı ile temin edemeyeceğimizi kim iddıa edebilir?
Her Türk vatandaşı yerli malı kullanmanın hem kendi şahsi hem de milli menfaatı icabıdır.
Memleketimizde yerli malı mefhumunu bir milli ahlak haline sokmak lazımdır.
Yerli malı kullanan bir vatandaş milli ve vatani vazifelerinden en ehemmiyetlisini yaptığını duymalı ve millet tarafından kendisine eyi gözle bakılacağını bilmelidir. Bütün Türk vatandaşları birbirlerini yerli malı kullanmaya teşvik ve kontrol etmekle mükelleftirler. Sulh zamanında, fakat iktisadi harp içindeyiz. Bu yeniiktisadi cihan harbinde Türk milleti yeni bir Dumlupınar zaferi kazanmalıdır, ve behemehal kazanacaktır.
İktisadi vazifelerimizden bir de tasarruf etmektir. Tasarruf edebilmek için çok para kazanmaya lüzum yoktur. Luzumu olan şey burada da itiyat ve şuurdur.
Damlaya damlaya göl olur, demiyor muyuz? En mühim mesele damlaları bir araya getirebilmektir. Beş milyon Türk vatandaşı günde beş kuruş biriktirse senede yirmi milyon lira toplanır."
Bu satırları derginin ilk sayfasından alıyorum. (altında söyleyen kişinin fotoğrafı da var.)
Vargı : Neden bu uzun mu , uzun satırları yazmaktan kaçınmadım ?...
Bu doğru kalmış (özü) sözleri bir kez daha , bir kez daha , bir kez daha (lütfen) okuyunuz.
Günümüzde bunların tam ama her anlamıyla tam tersi yapılıyor , yaşanıyor...
Lütfen , lütfen , lütfen okuyunuz , okuyunuz , okuyunuz...
Yazsam sayfalar sürecek .... Kırıcı olacağım... Belki suçlu ilan edileceğim , kendimi zor tutuyorum.
Siz kendinizi milliyetçi mi sanıyorsunuz , siz kendinizi yurtsever mi sanıyorsunuz ? ... . siz kendinizi .... , siz kendinizi .... , siz kendinizi .... mi sanıyorsunuz?