Muhit Mecmuası Sayı 38 (Aralık 1931)

abboritta

Süper Üye
12 Ara 2020
1,284
12,959
wQP1wvnl_o.jpg

CAud3809_o.jpg

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,268
6,645

Sayın abboritta ;

".... Edebiyat ve her türlü san'at için temenni ettiğim esas basitliktir. Basitliği anlamada ve duymada her kes müsavidir, bu itibarla basitlik birleştiren seciyedir. Ancak basit edebiyat ve basit san'at umumi, halkçı ve milli olabilir.
Edebiyatçıları ve san'atkarları basitliğe davet ederken maksadım yanlış anlaşılmasın. Halk için adi, bayağı bir edebiyat ve bir san'at yaradılsın, demek istemiyorum. Basit başka bayağı başkadır; edebiyatın ve san'atın basiti olur ama bayağısı olmaz."

Bu satırlar Düşünce ve Duygu Çiçekleri" bölümündeki "Söze ve Sözün Eyi ve Fena Kullanılmasına Dair" alt başlıklı yazıdan...

Vargı : Küçücüktüm. Yani temel düşünce kavramlarını yeni yeni öğreniyordum. Birgün bir ortamda abiler (benden oldukça büyük kişiler) bir şey tartışıyor... Okumuş-yazmış biri "Biliyor musun BASİT kelimesinin anlamını?" karşıdaki "Kötü , adi?" demeye kalmadı ilk konuşan " Hayır!... Basit bunlar değil. Basit , sade demek , katışıksız demek , karmaşık olmayan demek ...." saymaya devam ediyorken ben koptum gittim. Alt üst olmuştum... O son tümceyi de söyledi : "Biliyor musun , felsefede BASİT kelimesi "MÜKEMMEL" kelimesinin de yerine kullanılabiliyor. Yani BASİT felsefede MÜKEMMEL demek de olabiliyor..." Ben şaşkın şaşkın dinlemeye devam ettim. Çok şaşırmıştım... Şaşkındım...
Bu hale yaşamımda bir kez daha düştüğümü anımsıyorum (aslında hiç unutmuyorum ki ) Ceylanpınar'da ortaokul 2. sınıfındayım. George Politzer'in ("Felsefenin Temel İlkeleri" mi , "Felsefenin Başlangıç İlkeleri" mi olduğunu anımsayamadığım ) kitabı nereden elime geçmişse okuyorum. Bir yerinde deniliyor ki ; "
A eşit değil A" gümmmmmmm! beynimde şimşekler çakıyor. Deniyor ki (sonradan öğreniyorum Heraklitos'un kim olduğunu) Heraklitos : "Bir nehirde iki kez yıkanılamaz." beynim zonkluyor. Amma da saçmalıyor. Ceylanpınar'da Habur çayı (Ceylanpınarı , habur çayını , çocukluğumu ... vb ne kadar çok özlemişim. ) var. İnsanlar orda değil bir kez hep yıkanıyor. Şaşkınım.... Şaşkınım.... Şaşkınım.... şaşkınım.... Bir okuma , öğrenme delisi olmasam kitabı fırlatıp atacağım... Sonra , ne mi oluyor? Yeni , yepyeni bir dünya açılıyor önümde... Kimya geliyor gözümün önüne ... Onu öğreten sevgili öğretmenim İbrahim Borazan geliyor. Redokslar geliyor , değişim geliyor... Çok ünlü söz aklıma geliyor :
"MADDE YOKTAN VAR EDİLEMEZ ,
MADDE VARDAN YOK EDİLEMEZ ,
ANCAK ve ANCAK DEĞİŞİR , DÖNÜŞÜR (DÖNÜŞEBİLİR) ........."
ben artık ben artık eski ben değilim.... Artık çevreme , insanlara , hayata , her şeye , her şeye bambaşka gözlerle , bambaşka anlayışla bakıyordum....

Adını anımsayamadığım bir düşünür ne diyordu : "Aslında doğa (tabiat) çok sade , basit , kolay kavranabilir kurallarla (kanunlarla) çalışır onu kavranamaz , karmaşık hale getiren bizleriz..."

Şimdi ben de sizlere sesleniyorum. Var mısınız dünyaya yepyeni gözlerle bakmaya... Var mısınız , geri , yoz , ilkel , bilim dışı , akıl dışı , donmuş , değişmez sandığımız düşünce kalıplarından kurtulmaya .... Bu çağrımı kabul edenlere ; hoş geldiniz BASİT , SADE , DOĞAL , TÜM KARMAŞIKLIKLARDAN ARINMIŞ , DOĞRU dünyamıza... Hoş geldiniz.... Hoş geldiniz...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim....