Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
"Yolunda çalıştığımız büyük mefkureyi halkın kalbinde bir fikir halinde bir hiss haline geçirmelisiniz. DEMOKRASİNİN NE OLDUĞUNU HALKA ANLATMAK BİLHASSA SİZİN VAZİFENİZDİR. Bir takım kelimeler vardır ki sık sık telaffuz edildiği halde, hatta münevverlerimiz arasında da onu tamamiyle anlayan çok değildir. Halkçılığın ne olduğunu, esasları neden ibaret bulunduğunu, halkçıların halka karşı ne gibi vazifeler deruhte etmek mecburiyetinde kalacaklarını madde madde iyzah etmek lazımdır. Cumhuriyet prensiplerini sevdiriniz, bunu kalblere yerleştirmek için hiç bir fırsatı ihmal etmeyiniz." - Gazi Mustafa Kemal Atatürk
Bu satırlar Ahmet Cevat'ın "Kemalizm ve Demokrasi" başlıklı yazının girişindeki alıntıdan... Vargı : Bu satırları alıntılamamın nedenini anlatmak istiyorum.
Çevremizde Atatürk'ü eleştiren veya beğenen kişiler bile "Tamam Atatürk Cumhuriyet'i kurmuş hep Cumhuriyet'i övmüş , anladık. Ama Cumhuriyet tek başına yönetim şeklinin istenen çağdaş düzeydeki bir düzeni anlatmaya yetmez ki. Mollaların İran'ı da kendine Cumhuriyet diyor... Yani Cumhuriyet tek başına yeterli olmuyor. Dikkat ederseniz Atatürk hiç "DEMOKRASİ" konusunu hiç ağzına bile almamış." gibi eksik bilgi ile eleştirmişlerdir.
Bu tür eleştirileri de ben tesadüfen öğrendim (Çünkü ben HALKÇILIĞIN aslında DEMOKRASİ olduğunu biliyor ve kabul ediyordum). Yürümeyi çok severim. Ankara'da ayağımın basmadığı semt , cadde , sokak kalmamıştır ... Bir gün yine Kızılay'dan Çankaya'ya doğru yürüyorum. Güven Park önündeki kaldırımdan yürüyorum. Akay yokuşunun olduğu kavşağa geldim. Sağa döndüm. Sol karşıda TBMM binası , İçişleri Bakanlığı önüne doğru gidiyorum. Tam orada büyük Atatürk Fotoğrafının olduğu bir cam pano var. Altında ise Atatürk'ün sözleri yer alıyor. Orada "DEMOKRASİ" den bahsediyor. Ben yürüyüşlerimde gerektikçe fotoğraf ta çekerim. Bunu da fotoğrafladım. Ve... arkadaşlarıma WhatSapp ile ilettim. İşte o fotoğrafa "Atatürk'ün DEMOKRASI konusunda sözü olduğunu hiç bilmiyorduk" dönüşlerini almıştım... Buradaki sözlerinde de DEMOKRASİ ye değiniyor Atatürk....