Muhit Mecmuası Sayı 17 (Mart 1930)

abboritta

Süper Üye
12 Ara 2020
1,155
11,229
aftgxvaP_o.jpg

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,084
6,111
Sayın abboritta ;

"
Her tedbirin, bilhassa iktisadi tedbirin lehinde ve aleyhinde söylenecek sözler için kestirme riyazi (= matematiksel (bence "düz çizgi" sözcüğü daha uyardı.) bir hat yoktur. Herhangi bir tedbirin lehinde olduğu kadar aleyhinde de söylenebilir. Milyonların iytimadı (= itimadı) "TEK"lerden başlar. Bunu böyle söylüyorsun, ben inanıyorum amma herkes inanmıyor diyen adama vereceğimiz cevap :
--- Sen inanıyor musun, sen inanıyorsan, senden sonrakinin inanması için güçlük yoktur
."

Bu satırlar "
İsmet Paşa Hazretlerinin Nutukları" başlıklı yazıdan. Yorum yapmadan alıntıladım...

"
Güzel nedir?
Eşkalin intizam ve ahenginden doğan bir şeydir ki bizde hayranlık hissi uyandırır. Vücudu gayet güzel teşekkül etmiş bir Arap atı, fevkalede meharetle tersim edilmiş bir tablo, büyük kıymeti miymarisi (=mimarisi) olan bir abide veya heykel karşısında deruni bir zevk duyduğumuz gibi, tabiatın letafetine karşı da aynı hissi duyar bir tulu, bir gurup, bir mehtap seyrederken ne güzel ne ülvi deriz. Yalnız dikkat edecek olursak anlarız ki gerek tabii hadiselerde, gerek insanların ibda ettiği eserlerde duyduğumuz vecd heyeti umumiyenin ahengine karşıdır. Halbuki insanlar hakkındaki hükümlerimiz daha çok çehre güzelliğine inhisar ediyor ; bunun sebebi aşikar, yakın zamanlara kadar çıplaklık her millette ayıp sayılıyor, hıristiyanlığın zuhurundan beri örtülen vücutlar kusur ve güzelliklerini nazarlardan saklıyordu. Tabii vücudu görmek mümkün olmayınca gözün rüyet sahası yalnız çehreye inhisar ediyor, hatta kadının çehresini gizlemeğe mecbur olan milletlerde güzellik gözlere inhisar ediyordu. Türkçede : (Kaş , göz alt tarafı söz! ) darbı meseli bir devrin zihniyetine tercemandır
."

Bu satırlar
Selim Sırrı'ya ait. Selim Sırrı kim , derseniz? Onu da size bırakıyorum...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim....

Son düzenleme: