Muchacho 01

koftielma

Çeviri & Balonlama
7 Haz 2009
64
852
1970’ler Nikaragua’sında geçen politik ve kişisel uyanış hikâyesidir.
Sanat, din, sosyal baskı ve bireysel dönüşüm gibi temalar aracılığıyla genç bir sanatçının hem içsel hem toplumsal yolculuğunu anlatır — görsel olarak güçlü, düşündürücü ve siyasi bağlamı derindir.

İkinci bölümü tamamlamadan paylaşmak istemiyordum fakat ne zaman tamamlayabileceğimi bilemediğim için şimdilik bu bölümü paylaşıyorum.
İndir(PDF)

İndir(CBR)

Son düzenleme:

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
5,153
57,122
By Augie De Blieck Jr.

Muchacho v1: Nikaragua Devrimine Hoş Geldiniz

Rahipliğe girmeye hazırlanan bir genç, sanatını daha iyi öğrenmek için uzak bir köye taşınır. Ancak burası 1976 Nikaraguası, dolayısıyla elbette diktatör hükümetin silahlı kuvvetleriyle ilgili sorunlar vardır…

Neslimizin çoğu İran/Kontra skandalını hatırlayacaktır. Ancak şu anda kaçımız bunun neyle ilgili olduğunu açıklayabilir? Elbette, hükümetin İran'a silah sattığını ve bu parayı Kontralara aktardığını hatırlıyor olabilirsiniz. Ama neredeydiler? Kime karşıydılar? Amerika neden taraf tutuyordu?

Bunun için biraz daha geriye gitmek gerekiyor. 1970'lerin ortalarında Anastasio Somoza, Nikaragua'yı demir yumrukla yönetiyordu. Halkı şiddet kullanarak kontrol altında tutmak için kullandığı Ulusal Muhafızları, "Gaurdia"yı kontrol ediyordu. Rejimine karşı çıkan bir grup isyancı oluştu. Bunlar Sandinistlerdi. Teknik olarak, Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi'ydiler. Uzun bir süre boyunca, 1979'da hükümeti başarıyla devirdiler. İşte bu, Nikaragua Devrimi'dir.

"Muchacho", Somoza rejiminin derinlerinde, ancak sonuna sadece birkaç yıl kala, 1976 Nikaragua'sında geçiyor.

Bu arka plan bilgisini bilmek, kitabı anlamanıza yardımcı olacaktır. Bununla birlikte, ben kitabı okumaya başlamadan önce Wikipedia'dan bilgilerimi tazeledim ve hikayeyi ilerledikçe gayet iyi anladım. Olası zihinsel engelleri gidermek için bu kadar arka plan bilgisi veriyorum.

(Sandinistler Rusya ve diğer solcu hükümetler tarafından destekleniyordu. Sandinistler kazandıktan sonra, o dönemin sağcı Amerikan hükümeti muhalifleri olan Kontraları destekledi ve Orta Amerika'da küçük bir Soğuk Savaş benzeri olay yaşandı. Ama bunların hepsi bu hikayenin olaylarından sonra oldu...)

Hikaye, zengin ailesinin onu Ruben adında bir rahipten sanat hakkında daha fazla bilgi edinmesi için küçük bir köye gönderdiği, rahip adayı genç Gabriel'i konu alıyor. Oldukça basit görünüyor, değil mi?

Neredeyse. Zengin bir aileden geldiği için köydeki birçok kişi ona hemen düşmanca yaklaşıyor. Siyasi olarak Somoza rejimiyle aynı safta yer aldığını varsayıyorlar. Gabriel genç ve zaten evden uzakta olmaktan rahatsızlık duyuyor. Başlangıçtan itibaren düşmanlarının olması onun için biraz fazla olabilir. Buna bir de beklenmedik şekillerde kendini göstermeye başlayan ergenlik baskılarını ekleyin ve kötü bir durumda bir baskı tenceresi elde edersiniz.

Kitap, sanatsal bir motivasyon konuşması niteliğinde. Ruben, Gabriel'i resmi sanat eğitimine güvenmeyi bırakmaya ve hayattan öğrenmeye zorluyor. Gabriel'e kasabaya gidip gerçek insanların gerçek şeyler yaparkenki hallerini çizmesi için meydan okuyor. Bu, doğal olarak utangaç olan ve yakalanmak istemeyen Gabriel için zor. Kitabı okuyan birçok sanatçının kendilerini Gabriel'de bulacağına eminim, çünkü biri ona baktığını fark ettiğinde hemen yüzünü çeviriyor.

Ama daha fazlası da oluyor. Ruben, bazılarının rahatsız olacağı kadar politik olarak aktif. Somoza rejimine karşı ince bir şekilde kışkırtıcılık yapıyor. Gabriel, onu kilise aracılığıyla isyancı Sandinistlere silah kaçırırken yakalıyor ve bazı kararlar almak zorunda kalıyor.

İşte o zaman, her zamanki acımasız taktikleriyle Muhafızlar ortaya çıkıyor. İşler çirkinleşiyor ve Gabriel genç, korkmuş ve kusurlu.

Kitap, serinin genel akışında iyi bir noktada sona eriyor. Açık uçlu olsa bile, tamamlanmış bir hikaye gibi hissettiriyor. Burada bitseydi bir trajedi gibi gelebilirdi, ama bu bile ilginç bir okuma sağlıyor. Buna itiraz edemem. Ama ikinci cilt her şeyi bir araya getiriyor. Bunu başka bir gün ele alacağım…

Lepage: Writer / Artist

Tek isimli yaratıcı bu kitabı hem yazdı hem de çizdi. Bu kitabı yapmak için ne kadar araştırma yapıldığını hayal bile edemiyorum. Bahse girerim Lepage'ın bu sayfalara koyduğundan 10 kat daha fazla materyal saklamıştır. Yazar olmanın laneti bu: Çok fazla araştırma yapıyorsunuz, inanılmaz şeyler öğreniyorsunuz ve sonra bunları kitabınıza yansıtmak için kullanıyorsunuz, ama bunu açıkça belirtmiyorsunuz. Her şey bana doğru geliyor, gerçi bölge konusunda, hele ki bu dönemin uluslararası siyaseti konusunda uzman değilim.

Lepage'ın çizimleri bu kitap için mükemmel. Her şey tamamen boyanmış ve dağın eteğindeki kasabaya doğal olarak gelen kirli toprak tonlarını güzel bir şekilde yansıtıyor. Kirli yollardan kasabadan ayrılan bir arabanın kokusunu ağzınızda hissedebilirsiniz. Sokakların kenarındaki tezgahlardaki yemeklerin kokusunu alabilir ve güneşin gömleksiz erkeklerin üzerine vuran sıcaklığını hissedebilirsiniz.

Hikayesi, ilginizi canlı tutacak kadar sürprizlerle dolu, ancak vazgeçmek isteyeceğiniz kadar kafa karıştırıcı değil. Her şey bittiğinde, hikayeye tekrar bakıp ilk seferde kaçırdığınız tüm ipuçlarını görebilirsiniz. Köy ilginç karakterlerle dolu ve hepsi ilginç şekillerde birbirleriyle bağlantılı.

Lepage renkleri çok iyi kullanıyor. Gabriel, kilisenin yuvarlak bir penceresinde kendine bir yer buluyor ve oradan geceleyin kasabayı izleyerek insanların neler yaptığını görüyor. Bir silah teslimatı sırasında da orada bulunuyor ve Lepage, iki karakteri renklerle çok iyi ayırıyor. Gabriel, dışarıdan gelen gecenin mavi ay ışığıyla yıkanıyor. Mum ışığı, kilisenin içindeki silah kaçakçısını, bir mum alevinin hayal edebileceğiniz tüm sıcak sarı tonlarıyla aydınlatıyor.

O sadece harika bir ressam. Lepage, üzerine birkaç suluboya ekleyerek bir eskizi havalı gösterebilen bir çizgi roman sanatçısı değil. O, sayfada renk ve ışığı kullanarak hikayesini anlatmayı bilen yetenekli bir ressam. Bu ışığı her sayfada görebilirsiniz; sahneler ilerledikçe her ışık ve gölgeyi bilgilendiriyor.

Eğer Orta Amerika'nın kalbinde geçen, yüksek riskli, biraz tarihi bir drama arıyorsanız, bu kitap tam size göre. Gabriel, takip etmesi ilgi çekici ve sempatik bir karakter; gri tonlarıyla dolu, ama genel olarak iyi kalpli. Lepage, hikayeyi iyi bir tempoda ilerletiyor ve sürekli yeni olaylar yaşanarak okuyucunun dikkatini çekiyor. Çizimleri de muhteşem. Bu kitabı yazmak, çizmek ve boyamak için ne kadar zaman harcadığını hayal bile edemiyorum; tipik bir albümden yaklaşık 20 sayfa daha uzun. Ama buna değiyor.

Eğer daha hafif veya fantastik bir şey arıyorsanız, bu kesinlikle size göre bir kitap değil. Bu hikayede ani bir korku veya bilim kurgu dönüşü yok. Bu cilt tamamen dram dolu. İkinci kitap biraz daha aksiyon/gerilim türüne giriyor, ancak hikaye yine de iyi bir şekilde devam ediyor. Umarım daha sonra bunun hakkında daha fazla bilgi vereceğim.

xx

Augie De Blieck Jr. gerek konuyu, gerekse eseri çok güzel incelemiş. Arşivimde duran bu yazıya ekleyecek bir şey bulamadım ve aynen paylaşmak istedim. Kitabi büyük bir ilgiyle okudum. Gerçekten gerek çizimleri, gerekse marksist düşünce temaları ile politik kitap sevenlerin dikkatini çekecek bir eser. Dilerim ikinci bölümü de okuma imkanımız olur.

Elinize sağlık. Çok teşekkür ederiz Üstat @koftielma .