Milliyet Sanat - Yeni Dizi Sayı 12 (362) - 15 Kasım 1980

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
691
9,435
İstanbul
2atfjdg.png

Bazı Başlıklar:

- Türk Dil Kurultayı
  • Atatürk'ün Eğitim Anlayışı
  • Felaket Filmleri
  • Lawnence'in Resimleri

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,127
6,246

Sayın funghu ;

"Seçilen projelerin büyük bir çoğunlukla bütün bu düşünceleri yansıtmaktan çok,
yerel özelliklere saygılı, uygun olduğu zaman yerel teknolojiyi kullanan, hatta bazen yerel ve anonim mimariden esinlenmiş biçimleri de kullanan eğilimleri seçilmelerinde rol oynadı."

Bu satırlar Prof. Doğan Kuban'ın Ağa Han Mimari Ödülleri üzerine yazdıklarından...

"bireyi, kendisine yararlı kılmak amacını güttüğü gibi herhangi bir ereğe yararlı kılmak amacını da güdebilir"
............
Russell, eğitimin amacını şu üç noktada toplar :
Toplu ya da bireye yetişme olanakları sağlamak ve engelleyici etkileri ortadan kaldırmak ; bireye kültür vermek ve onun yeteneklerini varılabilecek en geniş ölçüde geliştirmek ; eğitimin birey yönünden değil, toplum yönünden ele alınması gerektiğini vurgulamak ve görevinin yararlı yurttaşlar yetiştirmek olduğunu göstermek."

Peki Atatürk eğitim konusunu nasıl düşünüyor :
"TBMM'yi açış konuşmasında (1 Mart 1922) eğitim sorunlarına değindiği bir bölümde şöyle demektedir : "....
Hükümetin en verimli ve en önemli ödevi, ulusal eğitim işleridir. Bu konuda başarıya ulaşabilmek için öyle bir yol uygulamak zorundayız ki o yol ulusumuzun bugünkü durumuna, toplumsal önemli gereksinmelerine, çevrenin ve yüzyılın gereklerine tıpatıp uygun olsun. Bunun için parlak, gelgelelim gerçeğe uymayan ve anlaşılması güç düşüncelerden tümüyle sıyrılarak, gerçeğe, içyüzünü gören bir gözle bakmak ve elle dokunmak gerekir."

Bu satırlar Adnan Binyazar'ın "Atatürk'ün Eğitim Anlayışı" başlıklı yazıdan.... Atatürk'ün nasıl yoğun bilgi birikimine sahip olduğunu görebiliriz...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim ...