Melvile - Les Chroniques De Melvile (Romain Renard) (Fransızca)

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,453
8,926
Çizgi roman sanatçısı Romain Renard'a, son zamanlarda dostlarımızın paylaştığı kitaplarıyla diyarımızda sık rastlar olduk. '' Revoir Comanche '' ya da '' The End '' , diyarımızdan aklıma gelen çizgi romanlar. Renard sadece çizer değil, aynı zamanda müzisyen, tasarımcı, filmler için ya da reklamlar için çizimler yapan bir sanatçı. Renard'ın çeşitli net sitelerinde çizgi romanlarına bakarken, çok sayıda ciltler halinde yaptığı '' Melville Günlükleri '' ni bir hayli merak etmiştim. Sn. @balkan 'ın sunduğu bu ciltleri indirip baktığımda, ilk olarak düşündüğüm şey, bu kitaplar hakkında yazılan övgü dolu açıklamalar ile alınan ödüller oldu. Gerçekten gördüklerim usta işi çizgi roman sayfalarıydı.

Romain Renard, farklı sanat türlerini sentezleyerek '' Melville Günlükleri '' ni ortaya çıkarmış. Animasyon, çizgi roman, müzik gibi farklı alanların tümünü ele almış. Örneğin, Renard'ın bu çalışmalarını youtube'da müzik eşliğinde izlemek güzel bir sürpriz oldu. Ayrıca, yine aynı konudaki animasyon filmini ( Fransız - Belçika ortak yapımı ) bu sanat kervanına eklemek mümkün.

Melville şehrini ortak ortam olarak gördüğümüz ciltlerde, yaratıcılık özelliğini kaybeden, depresyondaki yazarın bu şehre seyahati sonucu yaşadıkları , ya da devam eden diğer ciltlerde, aynı şehirde ortaya çıkan farklı roman kahramanları, okura hep aynı duyguyu , '' Melankoli '' yi yaşatıyor.

Bu melankolik durum, özellikle youtube'da izlendiğinde, örneğini '' Leonard Cohen '' parçalarında dinlediğimiz ses tonu ve tınılarla dolu müzikle vurgulanmış. Ama, çizgi roman sayfalarında gördüğüm, çizim ve renklendirmelerin oluşturduğu, adeta '' sepya '' benzeri görünümler, yukarıda bahsettiğim '' melankolik atmosfer '' i canlandıran esas unsurlar olmuş. Bu karelere bakarken bir an , sanatçımız Soner Tuna'nın renkli çalışmalarını hatırladım ! Ağırlıklı olarak ciltlerin başlangıcında görülen , doğa manzaraları bir hayli şiirsel görüntüler oluşturmuş. Yine, diyarımızda karşılaştığım pek çok kitaba bakarken düşündüğüm, '' keşke dilimize çevrilmiş olsa '' dileğimi bu ciltler için de tekrarladım!

Çok teşekkürler Sn. @balkan