Mehmet Ali Kışlalı - Düşük Yoğunluklu Çatışma

SECRET1962

Onursal Üye
27 Eyl 2009
412
2,735
akhisar
59312guneydogudusukyogu.jpg



Güneydoğuda 1984`ten bu yana süren mücadelenin " Türkiye`nin bir numaralı sorunu " olduğunu kabul edeli aşağı yukarı on yıl oluyor.

İlk kez bu bölgede iki kasabada garnizonlara ateş açıldığında pek çok kimse ne olup bittiğini anlayamamıştır. Basın mensupları, zamanın başbakanından tek cümlelik yorum almaya bile gerek görmemişlerdir. Bölgede uygulanmakta olan sıkıyönetim nedeniyle oradan da ayrıntılı bilgi gelmiyordu. Sonraları yetkililer olayların "iki buçuk eşkıya işi" olduğunu söylemekle yetindiler. 80`li yıllar sona ererken, Milli Güvenlik Kurulu`nun bazı asker üyelerinden şu acı değerlendirmeleri duyar olduk: "Kimse olaylara sahip çıkmıyor. Herkes kendi sorumluluk süresinin tamamlanmasını bekliyor. Güneydoğu`dan gelen haberler iyi değil. Halk sahipsiz, devletin kendisini koruyamadığını görüyor. PKK etkisi artıyor. Güvenlik güçlerinden beklediği yakınlığı görmeyen bölge halkını kaybediyoruz. "

MEHMET ALİ KIŞLALI, bir basın mensubu olarak bu çok önemli sorunu değişik boyutlarıyla hem izlemeye, hem de yakın tarih içerisindeki yerini ve aldığı şekilleri öğrenmeye çalıştı. 90`lı yıllardan başlayarak konuyla yakından ilgili görevlerin yanı sıra, yabancı ve Türk uzmanlarla, bazıları saatler süren konuşmalar yaptı. Beri yandan da bölgedeki gelişmeleri dikkatle izliyor, olan biteni anlamaya çalışıyordu.

"Düşük Yoğunlukla Çatışma" ( DYÇ ) adlandırılmasını Türkiye ilk kez mücadelenin, başlamasından 8-10 yıl sonra duydu. Neydi düşük yoğunluklu çatışma ?

Bu kitapta MEHMET ALİ KIŞLALI, "GÜNEYDOĞU"daki "DÜŞÜK YOĞUNLUKLU ÇATIŞMA"ya medyanın pek yaklaşmadığı bir açıdan bakıyor. Konunun kamuoyuna mal edilmesi gerektiğini vurguluyor.



 
Son düzenleme:
Üst