Le pendule de Foucault (Fr)

Osidi

Onursal Üye
14 Eyl 2009
1,982
26,050

68lnsuvo5rbge6w5g.jpg

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,483
9,159
Yine , '' müthiş bir paylaşım daha !! '' diyemeden , ya da düşüncelerimi kaleme almadan geçemeyeceğim bir paylaşım daha. Diyardaşlar için Sn. @Osidi paylaşımları hiç şüphesiz farklı etkilere sahip olmalı. Ama , benim için bir hayli '' kışkırtıcı '' olduğunu söylemeliyim. Geçen mesajımda , Umberto Eco'nun '' Gülün Adı '' romanıyla ilgili Sn. @MelihAbi 'ye yazdığım teşekkür mesajımda , ünlü düşünürün '' Foucault Sarkacı '' kitabının çizgi romanına da değinmiştim ve '' Keşke '' diyerek isteğimi belirtmiştim !! Diyarımızda bulunmaktan memnuniyetlerini belirten dostlar , tıpkı benim gibi bu düşüncelerinde haksız sayılmazlar. Daha önce yazdığım gibi, varsa da böyle sayılı forum alanı olduğunu düşünüyorum.

Bilindiği gibi Umberto Eco , sadece yazar değil , aynı zamanda çağımızın önemli düşünürlerindendi. Hakkında, ölümünden sonra konferanslar düzenlenmemesinin nedeni yine kendisi !! Zira , Eco ölümünden sonra 10 yıl süreyle , hakkında konferans düzenlenmesini istemediğini vasiyet etmişti !! Romanlarını ve diğer bilgi dolu kitaplarını ( özellikle Ortaçağ ) beğenerek okuduğumu söylememe gerek olmadığı kanısındayım. Çok bilgili bir entellektüel kişilikti. Son romanlarını , özellikle Prag Mezarlığını beğenmeyenlere , ne yazık ki katılamayacağım. Kitaplarının hepsi birer abide bence.

Tüm bu kitapların arasında '' Foucault Sarkacı '' değişik bir kitaptı. Bir roman düşünün ki , roman okunurken , ilave bilgi edinmeyi sağlayan , yüzlerce dipnot bulunmuş olsun !! İlk okuduğumda adeta başım dönmüştü. Sonra yeniden okuduğumda , aslında bilim tarihi okuduğumu anladım ! Tıpkı Martin Mystere maceralarındaki gibi ezoterik dünya dahil !! Gülün Adı konusunda şimdiye kadar çok konuşuldu. Ama, sanırım en güzel yorumu İlber Ortaylı hoca yaptı. '' Bir vakfın yarışması için yazılan bu roman , sonra aldı yürüdü . Çok değişik ve sevilen roman '' demişti . Sayfalarca süren, neredeyse Yaşar Kemal romanlarında rastlanacak türde detaylı, Kale Kapısı Tasviri unutulmaz. Foucault Sarkacı 'da bir o kadar başarılı, fakat daha yüksek entellektüel okur kitlesini hedefleyen roman. Sn. @Osidi 'nin paylaşımı , çizgi roman ve roman karşılaştırması yaptıracak , ister istemez bana !! Yani bir bakıma , romanın 4. okuması beni bekliyor sanki !!

Çok teşekkür ederim @Osidi . Paylaşım hızınıza şaşırmadım desem , yanlış olacak !! Sağ olun , oldukça önemli bir eserdi benim için.

Son düzenleme:

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,726
26,337
ordu-turkey
Yine , '' müthiş bir paylaşım daha !! '' diyemeden , ya da düşüncelerimi kaleme almadan geçemeyeceğim bir paylaşım daha. Diyardaşlar için Sn. @Osidi paylaşımları hiç şüphesiz farklı etkilere sahip olmalı. Ama , benim için bir hayli '' kışkırtıcı '' olduğunu söylemeliyim. Geçen mesajımda , Umberto Eco'nun '' Gülün Adı '' romanıyla ilgili Sn. @MelihAbi 'ye yazdığım teşekkür mesajımda , ünlü düşünürün '' Foucault Sarkacı '' kitabının çizgi romanına da değinmiştim ve '' Keşke '' diyerek isteğimi belirtmiştim !! Diyarımızda bulunmaktan memnuniyetlerini belirten dostlar , tıpkı benim gibi bu düşüncelerinde haksız sayılmazlar. Daha önce yazdığım gibi, varsa da böyle sayılı forum alanı olduğunu düşünüyorum.

Bilindiği gibi Umberto Eco , sadece yazar değil , aynı zamanda çağımızın önemli düşünürlerindendi. Hakkında, ölümünden sonra konferanslar düzenlenmemesinin nedeni yine kendisi !! Zira , Eco ölümünden sonra 10 yıl süreyle , hakkında konferans düzenlenmesini istemediğini vasiyet etmişti !! Romanlarını ve diğer bilgi dolu kitaplarını ( özellikle Ortaçağ ) beğenerek okuduğumu söylememe gerek olmadığı kanısındayım. Çok bilgili bir entellektüel kişilikti. Son romanlarını , özellikle Prag Mezarlığını beğenmeyenlere , ne yazık ki katılamayacağım. Kitaplarının hepsi birer abide bence.

Tüm bu kitapların arasında '' Foucault Sarkacı '' değişik bir kitaptı. Bir roman düşünün ki , roman okunurken , ilave bilgi edinmeyi sağlayan , yüzlerce dipnot bulunmuş olsun !! İlk okuduğumda adeta başım dönmüştü. Sonra yeniden okuduğumda , aslında bilim tarihi okuduğumu anladım ! Tıpkı Martin Mystere maceralarındaki gibi ezoterik dünya dahil !! Gülün Adı konusunda şimdiye kadar çok konuşuldu. Ama, sanırım en güzel yorumu İlber Ortaylı hoca yaptı. '' Bir vakfın yarışması için yazılan bu roman , sonra aldı yürüdü . Çok değişik ve sevilen roman '' demişti . Sayfalarca süren, neredeyse Yaşar Kemal romanlarında rastlanacak türde detaylı, Kale Kapısı Tasviri unutulmaz. Foucault Sarkacı 'da bir o kadar başarılı, fakat daha yüksek entellektüel okur kitlesini hedefleyen roman. Sn. @Osidi 'nin paylaşımı , çizgi roman ve roman karşılaştırması yaptıracak , ister istemez bana !! Yani bir bakıma , romanın 4. okuması beni bekliyor sanki !!

Çok teşekkür ederim @Osidi . Paylaşım hızınıza şaşırmadım desem , yanlış olacak !! Sağ olun , oldukça önemli bir eserdi benim için.
yazdıklarınızın altına imzamı atarım eco yazar olmaktan öte bir insan bence ve osidi yine harika paylaşım yapmış şimdilik indirip inceleyeceğim belki birgün çevirisi de bu nadide forumda yer alır.

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,341
8,273
Değerli @eankara üstadın görüşüne katılıyorum, Umberto Eco sadece bir yazar değil, aynı zamanda önemli bir düşünür de. Romanları dışında, aralarında Ortaçağ, Güzelliğin Tarihi, Çirkinliğin Tarihi, Efsanevi Yerlerin Tarihi vb. gibi onlarca deneme, tarih ve sanat tarihi kitapları da var, ki bu kitapların her biri son derece öemli kitaplar. Kendisini 2013 yılında Türkiye'ye geldiğinde Orhan Pamuk ile birlikte katıldığı söyleşide canlı olarak dinleme şansı bulmuştum. Salon hıncahınç dolu idi. Fakat o söyleşi sırasında masaya mutlaka kırmızı bir örtü örtülmesi ve şu anda markasını hatırlayamadığım bir viskiden de mutlaka bir şişe hazır bulundurulması gibi ilginç taleplerde bulunduğu söylenmişti. Herhalde bu tür sıradışı insanların böyle ilginç yönleri de oluyor. :)
Değerli @Osidi üstada bu müthiş paylaşımları için bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum.

zeynelabi

Kıdemli Üye
11 Eki 2009
1,386
4,873
Antakya
Umberto eco. Çok takdir ettiğim, beğendiğim bir yazardır. Neredeyse tüm kitapları kütüphanemde mevcuttu. 4 ciltlik ortaçağ hariç tüm kitaplarını okumuşumdur. Hele foucaoult sarkacına doyamamıştım. Kitap okunmaktan yıpranmıştı. Maalesef kütüphanem Antakya depreminde yok oldu. Arşivlemek amacıyla indireceğim. Çeviri yapılmasınıda dört gözle bekleyeceğim. Paylaşım için sayın @Osidi'ye teşekkür ediyorum.

kayıntı

Aktif Üye
19 Haz 2022
154
720
Harika bir paylaşım. Eco gibi büyük bir yazarın keşke tüm romanları çizgiye dökülse. Umarım zaman içinde yapılır.
Eco kitaplarından bir tanesinin daha çizgi roman yapılmasını çok isterdim: Baudolino. Nedeni açık; kitabın Baudolino'nun Evliya Çelebi benzeri halleri ile Constantinople ve Haçlı Seferleri gibi bizi de ilgilendiren birçok konu da içermesi.
Teşekkürler Osidi

Osidi

Onursal Üye
14 Eyl 2009
1,982
26,050
Umberto eco. Çok takdir ettiğim, beğendiğim bir yazardır. Neredeyse tüm kitapları kütüphanemde mevcuttu. 4 ciltlik ortaçağ hariç tüm kitaplarını okumuşumdur. Hele foucaoult sarkacına doyamamıştım. Kitap okunmaktan yıpranmıştı. Maalesef kütüphanem Antakya depreminde yok oldu. Arşivlemek amacıyla indireceğim. Çeviri yapılmasınıda dört gözle bekleyeceğim. Paylaşım için sayın @Osidi'ye teşekkür ediyorum.
Sayın @zeynelabi kayıplarınız için ne desek boş. Arşviniz için bir kaç Eco kitabı var.

MelihAbi

Yeni Üye
9 Nis 2020
89
1,432
Istanbul
Bu çizgi roman Umberto Eco’nun kitabının uyarlaması değil maalesef.
Senaryo daha çok Fransız fizikçi Léon Foucault’nun 1851’de geliştirdiği ve dünyanın kendi ekseni etrafında döndüğünü kanıtlayan “Foucault sarkacı” isimli aletten yola çıkıyor ve Eco’nun romanındakinden çok daha basit bir hikâye anlatıyor.

Çizgi romanın konusu kısaca şöyle:
Günümüzden altı yüzyıl sonraki distopik bir gelecekte, kıyamet benzeri büyük bir savaş sonrasında dünyadaki uygarlık yok olmuştur.
Hayatta kalanlar, ilkel bir uygarlık seviyesinde ve bilimi reddeden din adamları grubunun egemenliği altında yaşamaktadır.
Örneğin bu din adamları dünyanın düz olduğunu iddia edip, haliyle kendi etrafında döndüğünü de reddetmektedir.
Karşılarında da bu baskıcı iktidardan kurtulmak için bilime güvenen küçük bir muhalif grup vardır ve kendilerini “Foucault’lar” olarak adlandırmaktadırlar. Dünyanın yuvarlak olduğunu ve kendi ekseni etrafında döndüğünü bilimsel olarak kanıtlamak amacıyla “Foucault’nun sarkacı” denilen meşhur aleti kullanmak istemektedirler, vs.

Ama bildiğiniz gibi Umberto Eco’nun romanında Léon Foucault’nun geliştirdiği sarkacın sadece sembolik bir rolü var:
Eco’nun romanının ana konusu, dünyanın döndüğünü kanıtlayarak muhafazakâr din adamlarının iktidarını alt etmek isteyen asilerin macerası değil.
Orijinal romanda 900 sayfa boyunca anlatılan “Plan”daki göstergebilimsel göndermeler, Kabalacı evren kuramı referansları ve saire, bu çizgi romanda hiçbiri yok. Tüm bunların yerine, ancak çocuklara ve gençlere hitap edebilecek basitlikte anlatılmış bir bilim - muhafazakârlık çatışması var sadece.

000001.jpg

Son düzenleme: