yazdıklarınızın altına imzamı atarım eco yazar olmaktan öte bir insan bence ve osidi yine harika paylaşım yapmış şimdilik indirip inceleyeceğim belki birgün çevirisi de bu nadide forumda yer alır.Yine , '' müthiş bir paylaşım daha !! '' diyemeden , ya da düşüncelerimi kaleme almadan geçemeyeceğim bir paylaşım daha. Diyardaşlar için Sn. @Osidi paylaşımları hiç şüphesiz farklı etkilere sahip olmalı. Ama , benim için bir hayli '' kışkırtıcı '' olduğunu söylemeliyim. Geçen mesajımda , Umberto Eco'nun '' Gülün Adı '' romanıyla ilgili Sn. @MelihAbi 'ye yazdığım teşekkür mesajımda , ünlü düşünürün '' Foucault Sarkacı '' kitabının çizgi romanına da değinmiştim ve '' Keşke '' diyerek isteğimi belirtmiştim !! Diyarımızda bulunmaktan memnuniyetlerini belirten dostlar , tıpkı benim gibi bu düşüncelerinde haksız sayılmazlar. Daha önce yazdığım gibi, varsa da böyle sayılı forum alanı olduğunu düşünüyorum.
Bilindiği gibi Umberto Eco , sadece yazar değil , aynı zamanda çağımızın önemli düşünürlerindendi. Hakkında, ölümünden sonra konferanslar düzenlenmemesinin nedeni yine kendisi !! Zira , Eco ölümünden sonra 10 yıl süreyle , hakkında konferans düzenlenmesini istemediğini vasiyet etmişti !! Romanlarını ve diğer bilgi dolu kitaplarını ( özellikle Ortaçağ ) beğenerek okuduğumu söylememe gerek olmadığı kanısındayım. Çok bilgili bir entellektüel kişilikti. Son romanlarını , özellikle Prag Mezarlığını beğenmeyenlere , ne yazık ki katılamayacağım. Kitaplarının hepsi birer abide bence.
Tüm bu kitapların arasında '' Foucault Sarkacı '' değişik bir kitaptı. Bir roman düşünün ki , roman okunurken , ilave bilgi edinmeyi sağlayan , yüzlerce dipnot bulunmuş olsun !! İlk okuduğumda adeta başım dönmüştü. Sonra yeniden okuduğumda , aslında bilim tarihi okuduğumu anladım ! Tıpkı Martin Mystere maceralarındaki gibi ezoterik dünya dahil !! Gülün Adı konusunda şimdiye kadar çok konuşuldu. Ama, sanırım en güzel yorumu İlber Ortaylı hoca yaptı. '' Bir vakfın yarışması için yazılan bu roman , sonra aldı yürüdü . Çok değişik ve sevilen roman '' demişti . Sayfalarca süren, neredeyse Yaşar Kemal romanlarında rastlanacak türde detaylı, Kale Kapısı Tasviri unutulmaz. Foucault Sarkacı 'da bir o kadar başarılı, fakat daha yüksek entellektüel okur kitlesini hedefleyen roman. Sn. @Osidi 'nin paylaşımı , çizgi roman ve roman karşılaştırması yaptıracak , ister istemez bana !! Yani bir bakıma , romanın 4. okuması beni bekliyor sanki !!
Çok teşekkür ederim @Osidi . Paylaşım hızınıza şaşırmadım desem , yanlış olacak !! Sağ olun , oldukça önemli bir eserdi benim için.
Sayın @zeynelabi kayıplarınız için ne desek boş. Arşviniz içinUmberto eco. Çok takdir ettiğim, beğendiğim bir yazardır. Neredeyse tüm kitapları kütüphanemde mevcuttu. 4 ciltlik ortaçağ hariç tüm kitaplarını okumuşumdur. Hele foucaoult sarkacına doyamamıştım. Kitap okunmaktan yıpranmıştı. Maalesef kütüphanem Antakya depreminde yok oldu. Arşivlemek amacıyla indireceğim. Çeviri yapılmasınıda dört gözle bekleyeceğim. Paylaşım için sayın @Osidi'ye teşekkür ediyorum.