Latitudes N.174 - Ottobre 2023 (Aylık Dergi, İtalyanca) (Tex Hikayelerinin geçtiği Arizona hakkında görseller)

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
2,839
28,036



Latitudes N.174 - Ottobre 2023

PDF



Tanrı, Arizona'yı mı istersin, Cehennemi mi diye sormuş sevdiği kuluna

Kulu hiç düşünmeden Cehennemi demiş.

Tanrı, Cehennnemi hiç görmedin ki demiş.

Kulu Arizona'yı gördüm ya demiş.

İşte ABD'nde alay konusu olan o Arizona'dan ilginç resimler içeren dergi.
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,038
6,068
Daha önceki forum alanımdaki bir yazımda , çizgi romanların paylaşılması kadar çizgi romanlara kaynak nitelikteki yayınların paylaşımının da önemine değinmiştim. Sayın @balkan tarafından bizlere sunulan ve çok yeni ( Ekim 2023 tarihli ) İtalyan Latitudes ( No 174 ) turizm dergisini görünce yine aynı düşünceler geçti aklımdan. Geçmişte , aslında farklı alanlara ilişkin ciddi nitelikteki tanınmış yayınların , bu örnekte gördüğümüz gibi çizgi romanla ilgili özel sayı örneklerine çok kez tanık olmuştum. Örnekler saymakla bitmez ;

Asterix hakkında olan dergiler ( Geo Histoire 2013 , Science Vie Quest Rep. 2017 , Beaux Arts 2009 , The Oldie 2019 , ayrıca muhtelif sayılar halinde Time , Lire , Geo Voyage , Le Point , Le Figaro ) , Red Kit hakkında olan dergiler ( Geo Horse 2018 , Lire Özel seri No 22 ) , Tenten hakkında olan dergiler ( Geo Horse 2015 ve 2017 özel sayıları , Philosophie Magazine 2021 , Le Vif 2009 , Echo Magazine 2007 , Beaux Arts 2016 ) , Corto Maltese hakkında ( Geo Voyage 2015 , … ) , örnekler çoğaltılabilir.

Latitudes'in bu sayısı da ,benim gibi , forum alanımızda bulunan ciddi sayıdaki Tex maceraları tutkunlarını sevindireceğine kuşku yok . Amerika’nın güneybatısındaki 4 büyük eyalete ilişkin ( Arizona , Meksika , Utah ve Colorado ) eyaletlerinin metin ve fotoğraflarla ( Marco Santini ve Lucio Rossi çalışmaları ) okurun karşısında olması , bir an akıllara Tex filmi çekim hazırlıklarını getiriyor sanki !!! Kanyonlardan Navajo yerleşim yerlerine kadar çeşitli açılardan çekilen fotoğraflara bakınca , bu özel sayıyı bir bakıma varlıkları gitgide azalan Apaçi Kızılderililerine yapılan ağıt niteliğinde gördüm . Metinde de çok doğru olarak belirtildiği gibi , bu fotoğraflar John Ford filmlerinin , artık neredeyse anılarımızda kalan Vahşi Batı dünyası bir bakıma . Çok teşekkürler , değerli @balkan.
 

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,173
6,950
Yukarıdaki harikulade yorumunuzla hislerime tercüman olmuşsunuz değerli @eankara. Değerli @balkan üstadımızın, birbirinden güzel çizgi roman paylaşımlarından farklı olarak paylaşmış olduğu Latitudes dergisinin bu özel sayısı beni de adeta Vahşi Batı günlerine aldı götürdü, kendimi film setindeymiş gibi hissettim. Fotoğraflara bakarken hayallere daldım, Tex öykülerinde sıkça geçen kanyonlardan kızılderililer çıkıp gelecekmiş ya da sarp kayaların üstünden sanki Tex ve arkadaşları kafalarını uzatacakmış gibi geldi. Kurmaca öyküler gerçekliğe karıştı. Rönesans geleneğinden gelen İtalyanlar, sanatın her alanında olduğu gibi, dergicilikte de mükemmel işler başarıyorlar. İnsan gıpta ediyor.
Değerli @balkan üstadım, bu harika paylaşımınız için sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Elleriniz dert görmesin...
 
Üst