Kopuş - 3 - Ocak 1996

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
1,033
14,548
İstanbul
by35wdy.png
t1t85cc.png

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,492
7,414

Sayın funghu ;

"Geçelim diyalektik dersine... "Ve fakat işte Nazım Hikmet'in şiirinin, bir önemi varsa, önemli olmasını sağlayan unsur, şiirinin kuruluşundaki bu farkındalık, diyalektik tutum ve dönemine göre şiirin yapısındaki ilericiliktir, yoksa içeriğindeki görüşler ya da ilettiği mesajlar değil. (…) örneğin, Behçet Necatigil'in şiiri ve şiirleriyle ilişkisi diyalektik ve ilerici bir ilişkiyken, sol kesimin sahip çıktığı Hasan Hüseyin şiiri ant-diyalektiktir ve durağandır, hatta muhafazakardır."

Bu satırlar Müfit Gürgün'ün "Varoluşsal sorunlar yaşayan şairin, toplumcu gerçekçi edebiyatı yoksayma çırpınışları" başlıklı yazısından. Bu yazısında Gürgün ; "Sombahar" dergisindeki Osman Çakmakçı'nın şiir değerlendirmelerine yönelttiği eleştirilerden alıntıladım. Alıntıyı Gürgün aktarıyor alıntı ise Osman Çakmakçı'ya ait.

Vargı : Daum (bu da nereden çıktı diyeceksiniz) anlatıyordu : "Ben en çok neye şayıyorum biliyor musunuz? Adam milyonlar alıyor kalkıp geliyor Türkiyenin en iyi takımlarında (Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş) oynuyor. Bakıyorum adam topa vurmasını bile bilmiyor. Oturup en basit teknikleri onlara öğretmeye çalışıyorum. Oysa ben teknik direktörüm. Görevim taktik vermek olmalı. Ama bu durum buna olanak vermiyor."
Bu girişi neden yaptım. Şundan kendini konusunda uzman sanan , dergilere yazan hatta dergi çıkaran o kadar cahille "Toplumcu Gerçekçilik" üzerine o kadar tartışmak zorunda kaldım ki... Kendini Marksizm-Leninizm konusunda uzman sayan o kadar allemelerle Diyalektik ve Tarihsel Materyalizm üzerine tartışmak zorunda kaldım ki... Uğur Mumcu buna ad koymuştu "Bilgisi olmadan fikri olmak" diyordu. Osman Çakmakçı diyalektik materyalizmi bilmiyor , Şiirin "Biçim ile içeriğin" ayrılmazlığını da bilmiyor. Alıp Nazım Hikmet'in şiirindeki içeriğini yok sayıyor. Zavallı … Yetmiyor Hasan Hüseyin (Korkmazgil)i de diyalektik yoksunu , hatta muhafazakar sayıyor. İnsan soruyor bu adam Hasan Hüseyin'i okumamış mı? Okumuş ise Diyalektik nedir , biliyor mu?

1976 yılında oturdum Nazım Hikmet'in Bütün eserlerini satır satır okudum. Notlar aldım. Ve Kutluay Şakar'ın "Yapıt" dergisine bir inceleme gönderdim ve orada 1976 yılında yayınlandı. İncelememin başlığı konumuzla ilgili diye bunu yazıyorum. İncelememin başlığı "Nazım Hikmet'in şiirinde diyalektik-materyalist öğeler" ...... Bunu şunun için yazdım. Keşke o yazıma erişilebilse Nazım Hikmet'in ne kadar bilgili biri olduğuna hayran olursunuz...
Yapıt dergisini niteleme olarak "Kutluay Şakar" adını anmam (buradan ona sevgiler) "Yapıt" adıyla başka bir dergi daha ileride çıkmış olmasındandır.

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim....