Kopuş - 2 - Aralık 1995

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
1,038
14,653
İstanbul
kg0s7ac.png
t3xx2c2.png

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,498
7,432

Sayın funghu ;

"Anton Semyonoviç Makarenko, 1920 yılı Eylül ayında, Eğilim Bakanlığı tarafından kimsesiz ve "suçlu"
çocuklar için bir eğitim topluluğu oluşturmakla görevlendirilir. Ailelerini iç savaşta kaybeden, evsiz barksız kalarak sokaklara dağılan, oraları yurt edinen, serseriliği, hırsızlığı yaşam biçimi bellemiş çocukları bir araya

getirip, onları topluma kazandırmak, üretici ve dürüst insanlar yapmak Makarenko'nun görevidir.
Bu eserde anlatılan, Makarenko'nun. Eğitimbilimsel yaşam deneyimidir. Makarenko bu deneyimini, hemen hemen hiç değişikliğe uğratmadan bir edebiyat yapıtı haline getirmiştir. Türkçeye, İngilizceden (The Road to Life): 'Yaşam Yolu' olarak çevrilen eserin, Rusça özgün adı "Eğitimbilimsel Destan"dır. (**) (Çeviri: Şemsa Yeğin, Payel Yayınevi)
............
Makarenko eski eğitim sistemindeki ilkel anlayışı kökünden değiştiriyor. Eğitimi iki kişinin; eğitmenle
öğrencinin karşılıklı etkinliği olarak gören geleneksel denklem ya nlıştır. Doğrusu; eğitimcilerden, öğrencilerden

oluşan ve yetkin birileri tarafından yönetilen, kollektif topluluklardır."

Bu satırlar Muhittin Civelek'in Makarenko'nun "Yaşam Yolu" adlı eserinin tanıtım yazısından.

Vargı : 1975-1976 . Bu yıllarda sendikalaşmamız ve işyerinde direniş yaptığımız için Afşin Elbistan Gurup Başkanlığındaki işten atılmıştım. Petrol Ofisi Genel Müdürlüğüne geçmiştim (işe yeniden girmiştim) Ne olduğumu bilenler beni bu kurumda işçi olarak değil de "memur" olarak işe almıştı (böylece benim işçi hareketine katılmamı önleyecekerdi. Elbette ki bunu başaramadılar) . İşte bu dönemde Ehrenburg'un "Paris Düşerken" "Dipten Gelen Dalga" ve "Fırtına" adlı eserlerini peş peşe okudum. Bu müthiş kitapları bitirmiştim ki Zafer Çarşısında Toplum Kitabevinde Makarenko'nun "Yaşam Yolu" adlı 2 kitap halindeki eseri gördüm. Okudum... Bilmem sizlerden okuyan var mı? Yoksa olanağı , zamanı ve isteği olan varsa lütfen okusun. Okudum , da kalmıştım. O kadar çok etkilenmiştim ki , günlerce etkisinden kurtulmamıştım.... Neden mi? Birinci nedeni eğitim konusunda ilgisiz kalınmayacak bir eser olması. İkinci neden (bende öyle duygu uyandırmıştı) Bizde 17 Nisan 1940 ta uygulamaya konulan müthiş ve doğru bir proje olan ancak gerici güçler tarafından önce işlevsizleştirilen , sonradan da tamamen kapatılan KÖY ENSTİTÜLERİ'nin köklerini bu eserde gördüm. Tonguç Baba SSCB deki bu uygulamadan haberdarsa esinlenmiştir , kesin. Haberdar değilse Tonguç Baba tamamen kendi eseri olan harika bir eser yaratmıştır ki, bu daha olağanüstülük olur bizim için...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim....

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
1,038
14,653
İstanbul
Tonguç Baba SSCB deki bu uygulamadan haberdarsa esinlenmiştir , kesin. Haberdar değilse Tonguç Baba tamamen kendi eseri olan harika bir eser yaratmıştır ki, bu daha olağanüstülük olur bizim için...

Sayın dedo11,

Yalçın Küçük, 'Bilim ve Edebiyat' isimli kitabında (2004, İthaki), Tonguç'un Bulgaristan'daki Aleksandır Stamboliyski Hareketi'nden etkilendiğini ileri sürüyor.