Kitap ciltleme

KARAOĞLAN

Onursal Üye
2 Şub 2010
3,008
21,250
Gaziantep

GG'dan linkini verdiğim folyo geldi. Önce bir bez üzerinde deneme yaptım. Yapıştırıp ocakta biraz ateşe tuttum (Bir karış yüksekte). Sanki eriyip beze daha iyi yapıştı. Bu arada ara sıra parmağımla üzerine bastırdım. "Karaoğlan" yazısını düzenleyip, ters çevirip, yazıcıdan çıkarıp folyonun arkasına yapıştırıp kestim. Harfleri tek tek kestikten sonra kitaba yapıştırıp üzerine bir dosya kağıdı koyarak ütüledim.

"R" harfinin üst ucunu hatalı kesmişim. Onu çıkarıp yeniden kesip yapıştıracağım

lotoloto

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
6 Kas 2009
4,143
21,053
Bu olay beni aştı. Baskının güzelliğine bak. Karaoğlan'a da yakışır.:)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,208
77,253

Sevgili "KARAOĞLAN", daha önce de bahsettiğim gibi konu cilt olunca kendimi tutamıyorum, dağarcığımda ne varsa dökmeye çalışıyorum. Sizin zekice metodunuzu izlerken birden daha önce kullandığım bir başka "cilt yazısı yazma" metodu aklıma geldi. Aşağıdaki resimde örneklerini gördüğünüz "altın yaldız mürekeppli markör kalemler" vardı. Büyük kırtasiyecilerde iyileri mevcuttur (kalitesiz uydurma olanları da var, bunlardan uzak durulmalı). Bende de vardı bu markörlerden. Hattâ şimdi hâlâ duruyorlar mı diye baktım, altın rengi yazanı bitmiş, ama sarı ve beyaz renkli markörler duruyormuş ve her nasılsa kurumamışlar (dedim ya, iyi bir markaydı). Madem şablon kullanarak harfleri tek tek dekupe ediyorsunuz, benzer şablonlarla bu markörleri kullanarak elle de yazabilirsiniz. İyileri gerçekten altın gibi parıldıyordu bunların. Bir keresinde kitapların kenarını da boydan boya bunlarla boyamıştım.

Alt_n_ke_e_kalem.jpg

Son düzenleme:

hüseyin aksakal

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
7 Eyl 2010
804
6,111
Kdz. Ereğli
Buradan o kadar çok şey öğrendim ki, kesme hariç matbaacıyla hiç muhatap olmasam yeri var. Ucuz bir giyotin bulursam veya bir şekilde imal edersem onu da bırakmayı düşünüyorum. Kitaplığımda ciltleri zorlanmış otuz yıllık kitaplar var. Bunlardan gerekli olanların hepsini ciltlemeyi düşünüyorum bu sayede...

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,208
77,253
Buradan o kadar çok şey öğrendim ki, kesme hariç matbaacıyla hiç muhatap olmasam yeri var. Ucuz bir giyotin bulursam veya bir şekilde imal edersem onu da bırakmayı düşünüyorum. Kitaplığımda ciltleri zorlanmış otuz yıllık kitaplar var. Bunlardan gerekli olanların hepsini ciltlemeyi düşünüyorum bu sayede...

Sevgili "hüseyin aksakal", ben kırk yıldır "kağıt giyotini" denen kesicilerden üç adedini kullandım durdum. Biri Amerikan malıydı, çok kaliteliydi ama hor kullanımdan dolayı hurdaya çıktı, diğer ikisi Çin malıydı (üst sırada resmi olanlar benimkilerin birebir aynıları). Bu Çin malı olanlardan birinin (sağdaki) baskı aparatı iyi değildi, çok az kullanabildim. Yukarıda solda görülen ise çok iyi çıktı, hâlâ kullanıyorum. Sürekli el altında olduğu için makas yerine de sık sık kullanırım. Metal gövdeli tank gibi bir alet. Yerel bir kırtasiyeciden almıştım, çok ucuzdu (ebay'de 30 dolar demişler, bizde o kadar da değildi). Bir seferinde 10-20 yaprak filan rahat kesilebiliyor, ölçülü stoperi olduğu için toplamda 500 sayfa da kesseniz sonunda kestiklerinizin hepsi aynı boyutta oluyor.

Alttaki resimde ve ayrıca videoda görülen ise imrendiğim ama alamadığım daha güçlü bir model. Daha doğrusu güçlü modellerin en basiti. Fiyatı E-bay'de $139 ilâ $75 arasında değişiyor. Bu alet videoda da görüleceği gibi orta kalınlıkta bir kitabı bir defada kesebiliyor. Manuel çalışıyor, biraz da kol kuvveti istiyor galiba. Otuz yıl önce haberim olsaydı bunu getirtirdim, ama o zaman da döviz transferleri çok problemliydi.

Ka_t_giyotinleri.jpg

PT6176 ile kitap kenarı kesmek

KARAOĞLAN

Onursal Üye
2 Şub 2010
3,008
21,250
Gaziantep
Kitabın altına bir mukavva koysaydı, son yaprağa kadar keserdi.
Bazı dergileri kesmeye götürdüğümde matbaacı öyle yapıyordu.

Fiyatları giyotinden vazgeçiriyor.
Videodakinin aynısı veya benzeri GG'da 784+30 TL kargo.

GİYOTİNE TEKRARA BAKTIM FİYAT BİR ANDA 799 TL OLMUŞ.

Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,208
77,253

Sıcağı sıcağına şu metodu da eklemeden duramayacağım! Bahsedeceğim metod cilt bezinin (veya herhangi bir yüzeyin) üzerine "toz boyayla kabartma yazı yazma" metodu. Yabancı sitelerde arama yapacaklar için not edeyim, metodun o dildeki adı "Embossing Calligraphy". Önce "zamk kalemi"yle yüzeyin üzerine yazıyı yazıyorsunuz. Zamk kurumadan "toz boya"yı (burada altın renkli olan uyar) yazının üzerine döküp fazlalık tozu silkeliyorsunuz. Daha sonra sıcak hava üfleyerek (saç kurutma makinesi benzeri bir aletle) yazıyı sabitliyorsunuz. Ne derece kalıcı olduğunu öğrenemedim, ama oldukça sabit bir kabartma yazı elde ediliyor galiba. Youtube'daki videonun altında malzemelerin linki filan var.

emboss_rnek.jpg

toz boyayla kabartma yazı yazma metodu

Son düzenleme: