Karşı Edebiyat - Sayı 05 - 1986

funghu

Kıdemli Üye
13 Şub 2021
615
8,248
İstanbul
9vfpxwq.png

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
2,012
5,841

Sayın funghu ;

Sunduğun derginin adını duyunca belleğimi yokladım , yanıt alamadım. Kayıtlarıma baktım "KARŞI" ve "KARŞILAŞTIRMALI EDEBiYAT" dergilerimin kaydına eriştim. Ancak "KARŞI EDEBİYAT" dergisine erişemedim. Derginin künyesine baktım. ( Yazışma : PK. 78 , Bahçelievler / Ankara ) dan yola çıkarsak Ankara'da yayınlanan bir dergi olduğu çıkıyor. Ben de o tarihte Ankara'da yaşıyordum ve başta DOST Kitabevine , Deniz Kitab Evine , Turhan Kitabevine , Toplum Kitabevine gelen sanat-siyaset-felse vb. dergilerin tümünü alıp okuyordum. Nasıl olmuşta bu dergiye erişmemişim. Piyasaya sürülen bir dergi ise nasıl olmuş ta almamışım. İşin içinden çıkamadım..

Gelelim dergiye bence olağanüstü bir dergi....

"
Toplum sanatçıyı, sanatçı toplumu etkiler." Şair toplumuna ters düştüğü anda, duygu sandığı iç karmaşasının bunaltısında bocalayınca ortaya koyduğu şiir değildir ; belki yalnızca iç dalgalanmalarının masalını anlatmaktadır. Ki, masal da şiirin ilk basamağıdır. Ama kişi o basamakta kaldı mı , şair değildir , olamamıştır."
Burhan Günel bu satırları "Şiir Nedir, Şair Kimdir?" yazıyor...

"Balkanlar'dan gelen fırtınanın önünde kudurup coşar Marmara. Ummadığınız büyüklükteki dalgalarla döver kıyıyı. Hırsını yenip de sakinleşti , sisini dağıttı mı pırıl pırıl bir sudur. Güneşin altında menevişlenir.
Bir çocuğun şakacıktan ortalarına bırakmış gibi gözüken adalarıyla gülümser karşınızda. Kınalı , Büyük Ada , Heybeli , Burgazada hemen yakınınızdadır. Elinizi uzatsanız tutuverirsiniz. Seslenseniz güneşe bulanmış, denizde ıslanmış sesinizi ulaştırırsınız oralara.
Ne çok anlatmıştır Sait Faik oraları."
Bu satırlar da Mehmet Güler'in "Sait Faik'i Parsellemek" adlı yazısından.

Vargı : Mehmet Gülerin yazının girişinde de görüleceği gibi betimlemeler harika. Ben Mehmet Güler'in tüm yazdıklarına hayran biriyim. Anlattığı Saik Faik'in ise hayranı olmamak olanaksız zaten...

13. Sayfada : "Mehmet Yaşar Bilen'e Sorular" var.

Vargı : Mehmet Yaşar Bilen'in edebiyat çalışmalarının da hayranıyım. İçercesine okurum...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...