Karagöz - sayı 2415

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,886
5,169

Sayın ritvan ;

KARAGÖZ okuma günlüğü : KARAGÖZ OKU(YORUM) :


".... Hükümetin yapılacak tenkitlere, itirazlara kızmıyacağına emniyetimiz vardır. Esasen Başvekil paşa hazretleri, yapılan işlerin iyilik ve doğruluğunun
daha güzel anlaşılması için tenkit edilmesini istiyordu. "Millet karşısında her zaman en küçük hareketimizin bile hesabını vermeğe hazırız!" diyordu. Yalnız
bu
tenkit ve itirazların şahsi garezle ve siyasi hırsla yapılmaması lazımdır. Bilgiye , görgüye , vatanperperliğe dayanmalıdır. Böyle olursa mustakillerin tenkit ve itirazlarından memleket istifade eder. Yoksa söylenen sözler milletin kafasını şişiren bir kuru gürültüden ibaret kalır."

Dedo11 Yorumu : Bu yazıda "Eleştiri"nin ne olması gerektiği anlatılıyor adeta... Biz de eleştirirken bu özelliklere dikkat etmeliyiz...
En önelisi ise ; "Millet karşısında her zaman en küçük hareketimizin bile hesabını vermeğe hazırız!" sözleridir.


"Tefecilere karşı


İktisat vekaleti tefecilerin girdisini çıktısını iyice araştırıyor. Sermayeleri nedir? Kap paralık iş yapıyorlar? Ne kadar faiz alıyorlar? Bunları tahkik etmeğe başladı.
Tefeciler, bundan sonra rasgele iş yapamıyacak, kıyasiye faiz alamıyacaklar. İzinsiz faizçilik yapanlar kanunun pençesine şıp diye düşecekler.
Hem bu sefer kurtuluş ta yok gibi görünüyor. Çünki faizçiliğe kalkanlar, evvela hükümetin emrine depozito olarak (5000) lira yatıracaklar!

Bu parayı yatırmıyanlara faizçilik etmek yasak edilecek... Bu haber bütün köylülerimizi sevindirse yeridir."

Dedo11 Yorumu : İlginç bir ortam o yıllarda bankalar (yerli ve yabancı bankalar ) dışında böyle "TEFECİ" denilen kişiler de vardı. Özal döneminde bunların tam tersi kurumlar olarak "BANKER" ler hayatımıza girdi. Üstelik hiçbir denetime , kontrole tutulmadan..




"Vergiler azaltılıyor!

Hükümet yen ibütçeyi hazırlıyor. Yeni bütçenin 175-180 mılyon kadar tutacağı tahmin ediliyor. Masraflardan çok mühim tasarruflar yapıldı. Bu arada milli müdafaa bütçesinden bile mühim tasarruflar yapıldığı söyleniyor. Hükümet bütün vergilerden yüzde 20 tenzilat yapmayı düşünmektedir. Memur maaşlarından tenzilat yoktur. Yalnız yeni memur tayin edilmemek suretile memur kadrosunun yüzde 30 eksilmesi hakkında tasavvurlar vardır.
Hükümet, halka ferah vermek için yapılması mümkin olan her şeyi düşünüyor ve yapmaya çalışıyor. Devlete, bunca şanlı hizmetler etmiş olan yavuz İsmet
paşanın bu işte de muvaffak olacağına şüphe yoktur."

Dedo11 Yorumu : Ne kadar ilginç devlet harcamalarından tasarruf yapıyor. Hem de şimdiki gibi herkese tasarruf çağrısı yapıp kendileri harcamanın şahını
yapmıyorlar. Düşünün asker kökenli ve savaşlar görmüş kişiler tasarrufta Milli savunmayı bile muaf tutmuyorlar. Sadece buna karşı çıkan dedikoduları gidermek için memurların maaşlarının düşürülmeyeceği sözü veriliyor. Ancak memur sayısı konusunda tasarruf edileceği bildiriliyor.
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Vergiler düşürülüyor. İnsanın inanası gelmiyor...




Bilgi Dağarcığı orta sayfaya alınmış. Alışagelmiş olduğu gibi yine iki kişi tanıtılıyor.
1 - Dante Alizhieri tanıtılıyor. "İlahi Komedi" nin yazarı. İtalyan lisanı ile ilk defa şiir söyleyen kişidir. Ondan önce İtalyanlar Latince şiir yazıyorlarmış.
2 - Alexandre Dumas



Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...




 

Levent 16

Aktif Üye
22 Kas 2011
311
1,615
3 cü sayfadaki Hıdırellez Sefası başlıklı yazıda İnhisar likörlerinden bahsediliyor. Gerçekten de likör bir ara bir kültürdü. Ne oldu bilmem o güzelim likörler ortadan kayboldu. Şimdi boş şişeleri müzayedelerde satılıyor.


images


images
 

Levent 16

Aktif Üye
22 Kas 2011
311
1,615
Sıhhi Nasihatlerin 130 cu son maddesini anlamadım. "Kimsenin hakkını kimsede bırakmayan bir Allah var. Çürüten firengi var. İşret var." Ne demek bu?!
 
Üst