Karagöz - sayı 2397

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,896
5,239


Sayın ritvan ;

KARAGÖZ okuma günlüğü : KARAGÖZ OKU(YORUM) :

" MEB'USULUK TAHSİSATI (500) LİRADAN (350) YE İNDİRİLDİ.

Gazi babamız milletin hakiki dertlerini dinlemek ve asıl dileklerini anlamak için memlekette uzun bir seyahata çıkmıştı. Her tarafta halkla konuştu , ahalinin şikayetlerini bir baba gibi dinledi , dileklerini sordu. Bu seyahattan dönünce hemen Halk fırkasını topladı. Milletin arzusunu yerine getirecek yeni kararlar vermek için şimdiki Meclisin fesih edilerek yeniden intihap yapılmasını teklif etti. Millet vekilleri bu teklifi alkışlarla kabul ettiler. Meb'usuluk tahsisatı (350) liraya indirildi. Yeni Meclis mayısta işe başlayacaktır.
Bu memleketin asıl efendisi halktır. Halk ne isterse o olur. Millet Meclisindeki Halk fırkası azaları da bu yeni intihabı alkışlarla kamul etmekle halkın arzusuna ne kadar hürmet etmiş olduklarını göstermiş oldular. İşallah yeni Meclis vatana büyük hizmetler edecektir.

Millet için çalışanlar berhurdar olsunlar! "
Dedo11 Yorumu : Mustafa Kemal Atatürk böyle işlerle uğraşıyor işte... Ondan sonra gelen hiçbir kimse böyle bir tavır içinde oludu mu ?...




"84 - Tütünde ve cigarada bulunan (Nikotin) kuvvetli bir zehirdir. İnsanın nefes ( soluk ) borularını zaiflatır, ufunetlendirir , iltihaplandırır ve türlü türlü göğüs hastalıklarına sebep olur. Kanı zehirler , kan bozukluğu yapar , sinir zaifliği getirir , hatta verem hastalığına mahsus istidadı , göğsün ve ciğerlerin kuvvetsizliğini hazırlar."
Dedo11 Yorumu : Doktor hafız Cemal'in "Sıhhi Nasihatler" köşesinde 1931 yılındaki insanların bilgi düzeyi düşünülürse baya aydınlatıcı bilgi veriyor.
Konu sigaradan açılmışken bakınız aşağıda aktaracağım satırlar da sığaradaki yeni bir buluştan bahsediyor.

"Kibriti kendinden...

Kibritsiz cıgara yakmak her halde pratik bir şeydir. Son zamanlarda kibritsiz yanan cigaralar yapılmıştır. Ameraka'nın San Fransisko şehrinde bir fabrika ucunda sarı madde bulunan cıkaralar ( yazım yanlışı yok. Metinde böyle yazıyor - Dedo11 ) yapmıştır. Bu cigaranın başı tıpkı bir kibrit gibi , cıgara paketinin üstündeki siyah bir parça kağıt üzerine sürüldü mu derhal tutuşur ve cigara yanar.
Amilin iddasınca böyle cigara şiddetli bir rüzgarda bile kolayca yanar. Cigara yandığı zaman yanan madde fena bir koku vermez. Bu nokta gibi keşfin en mühim noktasıdır. Çünkü şimdiye kadar bu yolda yapılan cigaralarda daima fena bir koku hasıl olurdu."

Dedo11 Yorumu : Ben sigara kullanmam. Hiç kullanmadım. Ama çevremdekiler hep sigara içenlerdi. Buna rağmen ben böyle bir sıgarayı ne duydum ne gördüm...
Konu yeni buluşlardan açılmışken de bu kez fotoğraf sanatına yardımcı olacak yeni bir araç bulunmuş. Haberi aşağıya alıyorum.
"Yüksekten Fotograf

Fotoğraf meraklıları bir manzara resmi almak için ekseriya ağaca tırmanmak veya bir set üzerine çıkmak lüzumunu hissederler. Çünkü iyi bir resim daima yüksek bir noktadan alınabilir. Halbuki her yerde de ağaç veya set bulmak ta kolay olmaz.
Son zamanlarda bir Alman muhterii buna gayet iyi bir çare bulmuştur. Fotograf makinesi uzun bir sırık üzerine takılıyor, bu suretle fotograf makinesini iki üç metro yukarı yükseltile biliyor. Bu sayede fotograf amatörü yerde durduğu halde bir kaç metro yüksekten resim alabiliyor. Hatta arada bir dıvar da olsa bile dıvarın dibinde durup dıvarın öte tarafındaki manzarının resimini kolayca alabiliyor."
Dedo11 Yorumu : Bu satırları 2024 te neden aktarıyorum sizce ... İki nedeni var...
1 - Fotoğrafı sanat düzeyinde algılayıp uğraş edinmiş Ankarada AFSAD'ın fikir ve ad babasıyım.
2 - Bir toplum neye uğraşı verirse o konuda sonuca varır.... Düşünün direkten DRONA geldiler....



Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...







 
Üst