Karacasu

Şükrü

Çeviri & Balonlama
16 Şub 2011
1,286
2,179
Far Far A Way
Karacasu, Ege Bölgesi'nde Aydın ilinin bir ilçesidir. İlçe sınırları içinde Afrodisias antik şehri bulunmaktadır.

Aydın-Denizli Karayolunun tali yolu, Kuyucak ilçesinden Karacasu’ya giden karayolu, Dandalaz (Antik adı Marsyas Çayı) çayı boyunca zeytin, narenciye ve daha sonra çam ağaçları arasından kıvrılarak ilçeye ulaşır. Karacasu, Büyük Menderes vadisine güneydoğudan açılan Dandalaz vadisi yamaçlarında kurulmuştur. Aydın il merkezine 87 km uzaklıkta olan ilçe, Menderes havzasının coğrafi yerleşme ve iklim yapısından farklı olarak, yayla özellikleri gösterir.

Karacasu ilçesinin ilk adı Yenişehir’di ; Tanzimat’tan sonra Karacasu olarak değiştirildi. Bazı görüşlere göre, Oğuz Han’ın oğullarından biri olan Aymür aşiretine bağlı Karasu boyu, günümüzdeki kentin olduğu yerde Karasu adında bir köy kurmuştur. 1867’de Aydın’a bağlı bir kaza durumuna getirildi. 1923’te Aydın’a bağlı bir ilçe oldu

Nüfus

1997 yılı genel nüfus sayımının sonuçlarına göre; Karacasu merkez nüfusu 6.200, köyler 22.092 toplam nüfus 28.292’dir.

İlçenin nüfusu 2000 genel nüfus sayımına göre 21980'dir. Bunun 5915'si ilçe merkezinde, 'i ise kasaba ve köylerde yaşamaktadır.

İlçe bağlısı olarak merkez hariç olmak üzere ilçe merkezine bağlı; ? belde, ? köy ve ? mahalleden oluşmaktadır. İlçenin ünlü siması Süleyman Rüşdi olmasına rağmen Karacasudan yetişen bircok kişi tüm Ülke´ye hatta Dünya´ya dağılmiştır. Yine ilçenin meşhur yerleri Karacasu yaylaları ve Afrodisias'tır (Aphrodisias) Geyre Beldesine aittir. Geyre Beldesi tarih olarak Karacasu'dan daha eski bir tarihe sahiptir. Karacasu´yun 17 yaylasi vardir. en meşhuru kahve deresidir. Halkın genelde geçim kaynaği elmacılık ve zeytinciliktir. Zanaat olarak da toprak testicilik ve pidecilik ünlüdür. onun için Karacasu´ya hamura ve çamura şekil veren memleket derler. Karacasu´lu pideciler özellikle ege bölgesi olmak üzere ülkenin birçok yerine dağılmıştır.2010 yılı itibariyle 6200 nüfusa ulaşmıştır.

brebdwdmjs2keeun6.png
 

alibaba

Yeni Üye
30 Ara 2010
57
5
Buradan anladığım kadarıyla merkezin nüfüsü biraz artmış fakat köy nüfüsü azalmış.
Bu da Türkiyenin temel sorunlarından. Tarım yavaş yavaş ölüyor.
 
Üst