Kaderin Kurbanı - Cem Kul

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,288
38,917
İstanbul
@Kolibri üstadımızın nadide paylaşımlarından bir tane daha:

file

Maalesef eser hakkında hiçbir bilgiye erişemedim. Artık üstadımızın fırsat bulabildiğinde vereceği bilgileri bekleyeceğiz. Ya da forumdaki diğer üstatlarımızın...

Kendisine teşekkür ediyorum.

Son düzenleme:

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,341
8,245
Değerli @direnc11 üstadım,
Öncelikle Türk çizgi roman tarihinin bu nadide eserini paylaştığınız için size ve bunları gün ışığına çıkaran @Kolibri üstadımıza teşekkürlerimi sunarım.
Eserle ilgili değil ama çizeri ile ilgili aşağıdaki bilgilere ulaştım. Elbette @Kolibri üstadımız bu konuda daha doğru bilgiler verecektir.

Çetin A. Özkırım (1930-1996)
1930 doğumlu Çetin Aşti Özkırım, İstanbul Erkek Lisesi’ni bitirdikten sonra Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Afiş Atölyesi Yüksek kısımdan mezun oldu. Basın dünyasında çalışmaya 1944’te Karikatür adlı mizah dergisine karikatür çizerek başladı. Akbaba, Şaka, Guguk, 41 Buçuk gibi mizah dergilerine karikatür çizdi. Vakit, Haber, Havadis, Her Gün, Vatan, Yeni Sabah, Yeni Gün, Dünya, İstanbul Postası, Hürriyet, Yeni Gazete, Milliyet, Cumhuriyet gazetelerinde; Çocuk Sesi, Çocuk Alemi, Armağan, Binbir Roman, Doğan Kardeş, Çocuk Haftası, Pazar, Ses dergilerinde; ressam, karkatürcü, çizgi romancı, yazar, grafik tasarımcı, yazı işleri müdürü olarak çalıştı.Sinema filmleri için afiş gibi, yayınevleri için kitap kapakları ve resimlemeleri, dergiler için vinyet ve resimlemeler, başlık yazıları yaptı. Hafta dergisinin öne çıkan resimlemecilerinden oldu. Çizerliği dışında Cumhuriyet gazetesine sinema konularında eleştiri ve tarihsel inceleme yazıları kaleme alan Çetin A. Özkırım, yazılarında "Cem Kul" mahlası kullandı. Cumhuriyet gazetesiyle beraber çeşitli gazete ve dergilerde de sinema ve tiyatro konularında yazan Özkırım, Gazeteciler Derneği’nin yıllık yarışmalarında resim dalında 1956 yılında ikinci, 1957 yılında birinci oldu. 1975’te fıkra ve yorum dalında ikinci oldu. 1959 yılında Sinema 59 adlı sinema dergisini yayımladı. 1961-1973 yılları arasında dönemin önemli dergisi Varlık yıllıklarının sinema bölümlerine yazdı. Sinema Üstüne Anılar, Ölümün Adı, Düş Erimi, Merhaba Yedinci Sanat adlı roman ve inceleme kitapları yayımladı. Sinema Yazarları Gazeteciler Derneği üyesi ve Basın Şeref Kartı sahibi resimlemeci Çetin Aşti Özkırım, 6 Şubat 1996’da İstanbul’da hayatını kaybetti ve Zincirlikuyu Mezarlığında toprağa verildi.
Kaynak: Durmaz, Ö. (2011). İstanbul’un 100 Grafik Tasarımcısı ve İllüstratörü: İstanbul’un Yüzleri Serisi-29. İstanbul: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayını

Bu da sanatçının bir film afişi çalışması:

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,406
8,501
Çizgi diyarının , bu tür önemli paylaşımlarla , basınımızdaki geçmiş zamanlı çizgi bant tarihimizdeki sis perdesini aralamak gibi , önemli bir misyonu gerçekleştirdiğini görmekten , çok mutlu oluyorum. Ülkemizde , ne yazık ki , farklı nedenlerden dolayı ,geçmiş yıllarda yayınlanan bant çalışmalarının kitap haline getirilmesine sık rastlamıyoruz. Ayrıca , sanatçılarla ilgili bilgilerin paylaşılması da eklendiğinde, bu paylaşımların değeri daha da artıyor. Hem Sn. @Kolibri ve @direnc11 dostlara , hem de , her zaman olduğu gibi, önemli bilgilerle katkı sağlayan dostum @Calligrapher 'e çok teşekkür ediyorum.