İpek Elif Atayman - Costa Gavras ve Politik Gerilim Sineması

oktayyapıcı13

Onursal Üye
29 Haz 2015
1,367
15,528
GDASwzbm_o.jpg




“Ölümsüz”den “İtiraf”a, “Sıkıyönetim”den “Kayıp”a, “Müzik Kutusu”ndan “Amen”e uzanan bir çizgide, “politik film” geleneğinin önemli bir parçasına dönüşen Costa Gavras sineması, bir yandan ana akım sinema formlarıyla uyum içinde görünürken, diğer taraftan da Batı anlatı geleneğinde var olan “rahatlatıcı” etkiyi bozma, seyirciye çığırından çıkmış bir dünyada yaşadığını hatırlatma gibi önemli bir işlev üstlenmiştir. Popüler anlatının bütün araçlarıyla popüler olmayan bir sinemanın sınırlarını yokladığı da öne sürülebilecek bu sinemanın, Brecht’in de işaret ettiği gibi, “hayatı olmasa da, onu değiştirmeye soyunanları değiştirmeyi hedefleyen” bir yaklaşımın izlerini taşıdığı öne sürülebilir.

Çalışmasına, sinema ve felsefe yazınımızın önemli kalemi Veysel Atayman’dan aldığı ilhamla başlayan Elif Atayman’ın, yerinde bir kararla “sinema” ve “politika” kavramlarını da tartışmaya açtığı eserin, özellikle politik film türünü tanımlama çabalarına önemli katkılar sağlayacağına ve yeni bir sinemanın mümkün olduğuna inananlara rehberlik edeceğine inanıyoruz.
 

murats

Onursal Üye
5 Şub 2011
1,219
5,042
Şahane. Yine daha önce görmediğim bir Türkçe sinema kitabı. Çok teşekkürler..
 

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
2,839
28,011
Üstat OKTAYYAPICI13 yine muhteşem bir eserle bizleri tanıştırıyor. Gençlere önerim kitabın okunması yanında Z (ölümsüz) filmi ve müziği ile de ilgilenmeleridir. Çok teşekkürler.
 
Son düzenleme:

kemalettin

Onursal Üye
13 Eyl 2011
521
2,678
Z ile ilgili birkaç yıl önce okuduğum imdb sayfasındaki bir yorumu hatırladım

ABD de Z filmini izlemeye giden birisi yazmış

Gösterim olacak sinemanın çevresinde birisi sinemaya gelenlerin park etmiş araçlarının plaka numaralarını not ediyordu.
Daha sonra filmin gösterildiği salonda da aynı şüpheli şahısı farkettim
 
Son düzenleme:
Üst